Με δύναμη πάνω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συνεχίζει το ανοδικό του σερί το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο επιβεβαιώνει την κατάκτηση των 900 μονάδων, αλλά δημιουργεί και μια απόσταση ασφαλείας από το κρίσιμο αυτό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,15% στις 916,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.233,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,46% στις 665,84 μονάδες.

Με τον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο να ηγούνται της ανόδου, το ΧΑ οδεύει προς την πέμπτη θετική του συνεδρίαση, σε μία ημέρα μάλιστα που οι εντολές από την άλλη όχθη του Ατλαντικού λείπουν, λόγω της αργίας των Ευχαριστιών. Με ικανοποιητικές μάλιστα συναλλαγές, η αγορά οδεύει προς ένα ακόμη καλό μήνα, τον Νοέμβριο, καλύπτοντας σημαντικό έδαφος μέχρι τα υψηλά έτους (973 μονάδες τον Φεβρουάριο).

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets αποτυπώνεται και στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με αυτήν την δεκαετίας να υποχωρεί στη ζώνη του 4,10%, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης της ρευστότητας στην οικονομία. Εάν μάλιστα αυτή η τάση συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, τότε το κλείσιμο του έτους θα είναι καλύτερο των προσδοκιών που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Ξεπερνώντας, λοιπόν, το σενάριο της διπλής κορυφής στα επίπεδα των 900 μονάδων, ο γενικός δείκτης προσβλέπει σε μία κίνηση προς τις 930 ή 944 μονάδες, με το rebalancing της ερχόμενης εβδομάδας να αναμένεται να θολώσει λίγο το τοπίο. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης, από τη στιγμή που ξεπέρασε τις 650 μονάδες πλέον βλέπει με περισσότερες προσδοκίες τις 690 μονάδες, με τον FTSE 25 να επιχειρεί σήμερα υπέρβαση των 2.227 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ κερδίζει 4,14%, με τις Alpha Bank και Eurobank να ακολουθουν με +3,46% και +3,36% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Σαράντη και Πειραιώς και άνω του 1% σε Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΕΛΧΑ, Coca Cola και Λάμδα, με τον ΟΛΠ και τη Quest να μην έχουν μεταβολή. ΓΕΚ Τέρνα και Aegean κινούνται με μικρές απώλειες.

Διαβάστε ακόμα:

"Χτίζει" την παραμονή του στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές στον απόηχο των πρακτικών της Fed

2022-11-24T12:00:54Z dg43tfdfdgfd