Σε ποιες εταιρείες επένδυσε το FUND 1 δισ. ευρώ του NATO - Έμφαση σε AI, ρομπότ και διάστημα

Μια κοινοπραξία συμμάχων στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την πρώτη ομάδα εταιρειών που χρηματοδοτήθηκαν ως μέρος του ταμείου καινοτομίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) της συμμαχίας.

Η συμμαχία παρουσίασε το ταμείο το καλοκαίρι του 2022, μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποσχόμενη να επενδύσει σε τεχνολογίες που θα ενισχύσουν την άμυνά της. Το ταμείο υποστηρίζεται από 24 από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που εντάχθηκαν στη συμμαχία νωρίτερα αυτό το έτος.

Την Τρίτη, το Ταμείο Καινοτομίας του NATO (NIF) επιβεβαίωσε ότι είχε επενδύσει άμεσα σε τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην άμυνα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα.

Ο οργανισμός έχει διαθέσει χρηματοδότηση στην Fractile AI, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ υπολογιστών με έδρα το Λονδίνο που στοχεύει να κάνει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) όπως αυτά που τροφοδοτούν το ChatGPT να λειτουργούν πιο γρήγορα, καθώς και τη γερμανική ARX Robotics, η οποία σχεδιάζει μη επανδρωμένα ρομπότ με λειτουργίες που κυμαίνονται από βαριά ανύψωση έως και επιτήρηση.

Οι άλλες δύο νεοφυείς επιχειρήσεις είναι η βρετανική εταιρεία iCOMAT, η οποία κατασκευάζει ελαφρύτερα υλικά για οχήματα και η Space Forge, μια ουαλική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τις συνθήκες του διαστήματος – όπως η μικροβαρύτητα και οι συνθήκες κενού – για την κατασκευή ημιαγωγών σε τροχιά.

"Η δυνατότητα πρόσβασης σε στρατηγικές τεχνολογίες είναι το κλειδί για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και ευημερούντος μέλλοντος για το ένα δισεκατομμύριο πολίτες της συμμαχίας", δήλωσε ο Andrea Traversone,  διαχειριστής εταίρος του ταμείου.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει επίσης συνεργαστεί με τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital και Vsquared Ventures για να υποστηρίξει περαιτέρω επενδύσεις σε "βαθιά τεχνολογία" στην ήπειρο.

Διαβάστε ακόμα:

Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές αποθήκες στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ έπειτα από επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Μεξικό: Δήμαρχος δολοφονείται μερικές ημέρες μετά την εκλογή του

2024-06-18T07:05:55Z dg43tfdfdgfd