Όμιλος Τσάκου: 2 δισ. δολ. σε πράσινες επενδύσεις

Της Αναστασίας Βαμβακά

Κέρδη ρεκόρ καταγράφει η Tsakos Energy Navigation, η οποία ετοιμάζεται σε νέες μεγάλες "πράσινες" επενδύσεις. Όπως ανέφερε ο ιδρυτής και CEO δρ Νίκος Τσάκος στην ετήσια γενική συνέλευση, ο όμιλος θα επενδύσει ένα δισ. δολαρίων για το περαιτέρω "πρασίνισμα" του στόλου, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα προγράμματα ναυπηγήσεων αξίας, επίσης, ενός δισ. δολαρίων. 

Όπως ανέφερε ο δρ. Νίκος Τσάκος, ο στόλος της εταιρείας εκσυγχρονίζεται συνεχώς. "Πουλήσαμε  13 πλοία με μέσω όρο ηλικίας τα 18,5 έτη και ενός εκατομμυρίου τόνων μεταφορικής ικανότητας και την ίδια ώρα  αγοράσαμε αλλά και παραγγείλαμε τη ναυπήγηση πλοίων, ενώ σχεδόν διπλασιάσαμε την  μεταφορική ικανότητα του στόλου της ΤΕΝ. Μειώσαμε τον μέσο όρο ηλικίας όλου του στόλου κατά δύο χρόνια". 

Μέσα σε ένα χρόνο, η εταιρεία εμφανίζει μεγάλη αύξηση στα οικονομικά της μεγέθη. "Έχουμε διανείμει έως τώρα περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια στους μετόχους μας". Στην ομιλία του ο κ. Τσάκος αναφέρθηκε αρκετά στα μελλοντικά βήματα του ομίλου. "Η διάρκεια- η συνέχεια  είναι αυτό που μας ενδιαφέρει  και για αυτό η ΤΕΝ και ο όμιλος Τσάκου είναι από τους πολύ λίγους τον αριθμό παγκοσμίως που δεν επαναδιαπραγματευθήκαμε ούτε ένα δάνειο και αυτό γιατί διατηρούμε την εταιρεία με πολύ καλή  ρευστότητα. Εκτιμώ ότι θα έχουμε άλλη μια χρόνια ρεκόρ όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα".

Ο Γιώργος Σαρόγλου πρόεδρος και COO της ΤΕΝ  τόνισε προς τους μετόχους ότι "τους   πέντε μήνες του 2024  ήμασταν πολύ δραστήριοι. Είμαστε σε μία δυνατή ναυλαγορά  τα τελευταία χρόνια. Ως εταιρεία  έχουμε αποδείξει και στις άσχημες χρονιές ότι όχι μόνο καταφέρνουμε να επιβιώνουμε αλλά αναπτυσσόμαστε, βγαίνουμε πιο δυνατοί με μεγαλύτερο στόλο.  Πόσο μάλλον στις καλές αγορές.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχουμε ένα μέρος το στόλου στη spot αγορά και την παράλληλα μεγάλο μέρος του στόλου είναι σε μακροχρόνιες ναυλώσεις. Στόχος είναι οι προπέλες του στόλου να γυρίζουνε συνεχώς και να φέρνουν κέρδη στην εταιρεία και στους μετόχους της. Από το 2002 διανέμουμε κάθε χρόνο μέρισμα". 

Διαβάστε ακόμα:

Τα "αγκάθια" στην πώληση της υπερχρεωμένης Avramar

Intercontinental International: ΟΚ από τη Γ.Σ. σε διανομή μερίσματος και ποσού από προηγούμενες χρήσεις

2024-06-18T04:50:34Z dg43tfdfdgfd