Οργή Καλίν και απειλές κατά ΗΠΑ για τα F-16 και τις προϋποθέσεις γι' αυτά

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας για το πρόγραμμα των F-16 εξέφρασε ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας να σημειώνει ότι η Τουρκία θέλει μεν να μείνει στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Καλίν αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από την Ελλάδα, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ εφόσον προμηθεύσουν τη χώρα μας με τα συγκεκριμένου τύπου μαχητικά αεροσκάφη.

Σχολιάζοντας για το θέμα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας: "Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα των F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε αυτά τα θέματα είναι όλα ξεχωριστά", ανέφερε ο Καλίν και προσέθεσε: "Το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της Αεροπορίας μας, αλλά και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Aν η κυβέρνηση των ΗΠΑ η το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν "αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό", εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό και τις ανάγκες του θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές".

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν το θέμα των F-16 ο Καλίν είπε: "Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση".

Διαβάστε ακόμα:

Βερολίνο: Ποιος κάνει κουμάντο στην εξωτερική πολιτική;

Το Πεκίνο πέτυχε "προσωρινή, συλλογική ανοσία", υποστηρίζει ένας αξιωματούχος του υγειονομικού τομέα

2023-01-31T18:39:19Z dg43tfdfdgfd