2O REAL ESTATE CONFERENCE - Η άνοιξη του κατασκευαστικού κλάδου μετά από έναν μακρύ χειμώνα

Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε έντονη αναπτυξιακή τροχιά τα τελευταία χρόνια, αλλά συνεχίζει να γνωρίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και την έλλειψη προσωπικού, επισήμαναν οι κ.κ. Νίκος Νικολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της TenTec, Τζωρτζίνα Μητσοτάκη, Τεχνική Διευθύντρια Ανάπτυξης Ακινήτων του ομίλου Intrakat και Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ μιλώντας στο 1ο πάνελ του δεύτερου real estate conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες". 

Ο κατασκευαστικός κλάδος βιώνει μια άνοιξη μετά από έναν μακρύ χειμώνα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της TenTec, Νίκος Νικολόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση σήμερα για κατασκευαστικά έργα και η ζήτηση αυτή θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς βρισκόμαστε σε έναν αναπτυξιακό κύκλο που θα οδηγήσει σε ωρίμανση και άλλα σχέδια και θα δημιουργήσει νέα. 

Ανέφερε ακόμα ότι ο κλάδος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Όπως επισήμανε, πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που έχουμε υποσχεθεί να παραδώσουμε, αλλά και να συνεχίσουμε να εκσυγχρονιζόμαστε, να ενσωματώνουμε νέες τεχνολογίες και να λύσουμε το πρόβλημα του προσωπικού.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν γίνεται το ελληνικό Δημόσιο να τρέχει με πολύ μικρότερη ταχύτητα από τον κλάδο, επισημαίνοντας ότι έτσι δεν είναι αρωγός στην προσπάθεια του κλάδου, αλλά τροχοπέδη. 

Αγωνιούμε για το πρόβλημα του προσωπικού, ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε: Υπάρχουν εκατοντάδες μικρότερες επιχειρήσεις με ανεκτέλεστο και αυτό αθροιζόμενο με το ανεκτέλεστο των μεγαλύτερων δημιουργεί έναν τεράστιο όγκο ανεκτέλεστου που μας προβληματίζει για το πώς θα εκτελεστεί στο μέλλον.

Από την πλευρά της η Τεχνική Διευθύντρια Ανάπτυξης Ακινήτων του ομίλου Intrakat Τζωρτζίνα Μητσοτάκη σημείωσε ότι ο κλάδος των κατασκευών έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ οι προσδοκίες για τον μέλλον είναι μεγάλες λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το ανεκτέλεστο των εταιρειών 7ης τάξης ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα είναι γεμάτη εργοτάξια, ανέφερε, ενώ επισήμανε ότι ο κλάδος όχι μόνο συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. 

Αναφερόμενη ειδικότερα στον όμιλο της Intrakat σημείωσε ότι μετά και την εξαγορά της Άκτωρ έχει ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Ο όμιλος υλοποιεί μια στρατηγική διαφοροποίησης των εσόδων του, ανέφερε, επενδύοντας σε έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, σε ενεργειακά έργα, αλλά και στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι στο μέλλον θα υπάρχουν όλο και λιγότερα δημόσια έργα. Επενδύουμε επίσης στο real estate και στον τουρισμό, ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της διαφοροποίησης των εσόδων είναι πολύ σημαντικός 

Για το πρόβλημα του προσωπικού, επισήμανε ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ μόνο για τον κλάδο των κατασκευών χρειάζονται 50 με 55 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, επομένως αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή. Έχουμε κάνει έκκληση για πολιτικές που θα διευκολύνουν την προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτες χώρες και βλέπουμε ότι έχουν δρομολογηθεί διακρατικές συμφωνίες προς τη σωστή κατεύθυνση, άρα σύντομα αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα. 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, επισήμανε ότι την περίοδο 2017 - 2018 δεν βλέπαμε γερανό στην Ελλάδα, ενώ σήμερα βλέπουμε παντού γερανούς και αυτό σημαίνει ότι κλάδος πηγαίνει καλά. 

Για να συνεχίσει να πηγαίνει καλά όταν τελειώσουν και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλα προγράμματα θα πρέπει να έχουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για να συνεχιστούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, στηρίζοντας τον κλάδο, ώστε να μην εξαφανιστούν πάλι οι γερανοί, προειδοποίησε.

Εκεί πρέπει να γίνει μια σημαντική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, για να προχωρήσει ο ψηφιακός εκσυχρονισμός και να αντιμετωπιστεί το θέμα της έλλειψης του προσωπικού που ασχολείται με τις κατασκευές. 

Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις να βάλουν στο μυαλό τους ότι είναι είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι των συντηρήσεων. Όπως επισήμανε, αυτό δεν το έχει αντιμετωπίσει κανείς ούτε σαν concept, αλλά και καθόλου καλά όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

Να λάβουμε μέτρα σήμερα για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς που προχωράμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και αναφέρθηκε στα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο. Να φύγουν οι πολεοδομίες από τους δήμους και να πάνε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για παράδειγμα, ανέφερε επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ο κάθε δήμος να αποφασίζει μόνος του. 

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αρχισυντάκτης επιχειρηματικού του Capital.gr, Χάρης Φλουδόπουλος. 

Διαβάστε ακόμα:

Ά. Σκέρτσος: Μύθος ότι υπάρχει υπερεπένδυση στα ακίνητα στην Ελλάδα

2o Real Estate Conference: Κοντά στα υψηλά του 2007, αλλά με πιο ποιοτική ζήτηση, η αγορά ακινήτων

2024-06-28T08:53:07Z dg43tfdfdgfd