Της Ελευθερίας Κούρταλη
Ελκυστικό σημείο εισόδου στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών βλέπει η UBS καθώς παρά τη σημαντική άνοδο που έχουν σημειώσει οι αποτιμήσεις τους αποτελούν ευκαιρία, όπως εκτιμά. Η ισχυρή δυναμική στις χορηγήσεις δανείων αποτελεί, μεταξύ άλλων, καταλύτη για το ισχυρό investment case του κλάδου, τονίζει η ελβετική τράπεζα.
Σε αυτό το πλαίσιο η UBS δίνει τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 3,15 ευρώ, για τη Eurobank τα 3,30 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 6,70 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 12,20 ευρώ, βλέποντας έτσι περιθώρια ανόδου από 13% έως 19% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του Χ.Α, ενώ διατηρεί τη σύσταση "buy" και για τις τέσσερις.
Κατά την ελβετική τράπεζα υπάρχει σημαντικό περιθώριο για re-rating στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών καθώς οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να είναι ελκυστικές σε σύγκριση με άλλες μετοχές τραπεζών στην Ευρώπης ή τις Αναδυόμενες Αγορές.
Δύο τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, διαπραγματεύονται πλέον πάνω από την TNAV (Tangible Net Asset Value - ενσώματη καθαρή αξία ενεργητικού) για πρώτη φορά μετά την κρίση, ωστόσο οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν να είναι ελκυστικές καθώς η UBS εκτιμά πως τα ROTE θα κινηθούν στο 18,6% για την ΕΤΕ και στο 16,9% για την Eurobank, το 2026, σε σύγκριση με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στο 3,3% περίπου. Μετά τη θεαματική άνοδο της Alpha Bank (+74% φέτος), η μετοχή της Πειραιώς εμφανίζει μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου κατά την UBS, μεταξύ των τίτλων που παραμένουν κάτω τη TNAV.
Η UBS αναλύει τα δεδομένα του κλάδου από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον Απρίλιο του 2025. Ένα βασικό στοιχείο της επενδυτικής περίπτωσης των ελληνικών τραπεζών είναι ο ισχυρός εταιρικός πιστωτικός κύκλος, όπως τονίζει. Η εταιρική πιστωτική ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή μέχρι στιγμής φέτος (+14% σε ετήσια βάση), ενώ τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2025 έδειξαν ότι οι τράπεζες υπεραποδίδουν σε σχέση με τα σχέδιά τους για την πιστωτική ανάπτυξη του 2025, με τις διοικήσεις να είναι αισιόδοξες για την επίτευξη των στόχων των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ).
Οι τράπεζες συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν το guidance για τα NII χάρη στην ισχυρή αύξηση των εταιρικών δανείων, αλλά στις τάσεις των καθαρών περιθωρίων (NIM), οι οποίες ακολουθούν τα σχέδιά τους. Οι αποδόσεις των εταιρικών δανείων μειώθηκαν κατά 12 μονάδες βάσης τον Απρίλιο στο 4,64%, ενώ η μείωση του κόστους των καταθέσεων έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος (-3 μονάδες βάσης σε μηνιαία βάση, -9 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους) στο 0,40%, καθώς το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε μηνιαία βάση και των εταιρικών κατά 12 μονάδες βάσης, σημειώνει η UBS. Το μείγμα καταθέσεων παρέμεινε ευνοϊκό και σταθερό, με τις καταθέσεις όψεως να συνεισφέρουν στο 75% του συνόλου των καταθέσεων, με κόστος μόνο 5 μονάδες βάσης.
Καθώς το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων εξακολουθεί να συρρικνώνεται σε ετήσια βάση (-4,4% ετησίως), αρχίζει να σημειώνεται σταθεροποίηση, παρατηρεί η UBS, ενώ οι καθαρές πιστωτικές ροές πλησιάζουν στο να γίνουν θετικές. Η απομόχλευση των ελληνικών νοικοκυριών υπήρξε σημαντική, με το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων να βρίσκεται έως και 70% κάτω από την κορύφωση πριν από την ελληνική κρίση, τονίζει ο ελβετικός οίκος.
Με βάση όλα τα παραπάνω, και παρά την εντυπωσιακή απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με ράλι 54% από την αρχή του 2025, οι αποτιμήσεις τους παραμένουν ελκυστικές, τόσο σε σύγκριση με τις τράπεζες στην Ευρώπης όσο και στις Αναδυόμενες Αγορές, καταλήγει η UBS.
Διαβάστε ακόμα:
Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με φόντο τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Ανοδικές τάσεις στην Ασία, με το βλέμμα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας
2025-06-10T10:24:15Z