Έκθεση ΕΔΣ: Ανάπτυξη πέριξ του 2,3% για το 2024, στο 1,6% το 2025

Του Τάσου Δασόπουλου

Προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους και προσπάθεια για να συνεχιστεί ο υψηλός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών προτείνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην εαρινή του έκθεση για την οικονομία ώστε να συνεχιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. 

Το ΕΔΣ προβλέπει ανάπτυξη πέριξ του 2,3% για φέτος, ενώ υιοθετεί εμμέσως χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό και την πρόβλεψη του ΥΠΕΘΟ για ανάπτυξη 2,6% το 2025 με βαρόμετρο την ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων του ΤΑΑ και των άλλων κοινοτικών πρωτοβουλιών. 

Η έκθεση τονίζει ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, παρότι έχουν περιοριστεί λόγω της σταθερής επίδοσης της οικονομίας και το 2023, καθώς και της πτωτικής πορείας των τιμών ενέργειας, παραμένουν σημαντικοί. Οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας για το 2024 υπόκεινται σε αβεβαιότητα και συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση του μακροοικονομικού σεναρίου και την προσήλωση στο δημοσιονομικό σενάριο που έχει εξαγγελθεί. Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων των τιμών κυρίως των τροφίμων, που εξακολουθούν να πιέζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και άρα τις δημόσιες δαπάνες εκτός του αναμενόμενου επιπέδου, ιδιαίτερα στους μισθούς του Δημοσίου και στις κοινωνικές παροχές. Πρόσθετοι μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι απορρέουν από το δημοσιονομικό κόστος της επιβάρυνσης των κλιματικών συνθηκών, η επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος στην χώρα καθώς και εκκρεμείς νομικές υποθέσεις κυρίως, τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακίνητων Δημοσίου.

Η έκθεση σημειώνει ακόμη τις μακροχρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας με υψηλό δημόσιο χρέος έστω και σε πτωτική τροχιά, με υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αδύναμη εξωτερική θέση και υψηλή ανεργία (παρά την βελτίωση της) απαιτούν την διατήρηση συνετούς δημοσιονομικής στάσης και συνεχή παρακολούθηση της εφαρμογής του ΤΑΑ. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ μετά και την επιτυχή διαμόρφωσή του το 2023, παρά τους όποιους δημοσιονομικούς κινδύνους, ιδιαίτερα και λόγω της έναρξης εφαρμογής το 2024 του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

Θετική είναι η επίδραση της ψηφιοποίησης του φορολογικού συστήματος στην πλευρά των εσόδων. Εάν μάλιστα η βελτίωση στην φορολογική συμμόρφωση συνεχιστεί οι εισπράξεις εσόδων μπορεί να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί με ευεργετικά αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά μεγέθη και την πιο δίκαιη κατανομή των βαρών. Παράλληλα, πολύ θετική αναμένεται η στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας από τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και η ενθάρρυνση υποστηρικτικών εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών εκ μέρους της ΕΕ.. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται και η πρόσφατη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την βελτίωση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, η οποία αναγνωρίζει τις ανάγκες διασφάλισης δημοσιονομικής βιωσιμότητας με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της οικονομικής μεγέθυνσης.

Διαβάστε ακόμα:

Piero Cipollone (ΕΚΤ): Τα οφέλη από το ψηφιακό ευρώ

ΤτΕ: Συγκρατήστε τις αυξήσεις στους μισθούς λόγω πληθωρισμού

2024-06-26T13:46:11Z dg43tfdfdgfd