"Έμφραγμα" στα αεροδρόμια από την έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Ενώ προχωρούμε στην καρδιά του καλοκαιριού, με την επιβατική κίνηση να εκτιμάται ότι θα απογειωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενες καθυστερήσεις πτήσεων στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Οι προκλήσεις σε επιχειρησιακό και λειτουργικό επίπεδο δεν αποτελούν αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο αλλά εντοπίζονται στα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. 

Αν και στη φετινή χρονιά προβλέπεται τα πράγματα να είναι πιο βελτιωμένα σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο δεν λείπουν τα προβλήματα με την έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο διέπει το σύνολο του κλάδου ων αερομεταφορών παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, καταγράφεται μια ξεκάθαρη έλλειψη σχεδόν σε κάθε μέρος του πλανήτη, με την Ευρώπη και την Αμερική, ωστόσο, να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Είναι ενδεικτικό ότι η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ομοσπονδία αναφέρει ότι το 2023 σημειώθηκε έλλειψη 700 με 1.000 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη. Το συγκεκριμένο κενό σε προσωπικό δημιουργήθηκε από τη ραγδαία επιστροφή στα αεροπορικά ταξίδια μετά την πανδημία του κορονοϊού. 

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πολλές χώρες μείωσαν το εργατικό δυναμικό τους λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σταμάτησαν τις νέες προσλήψεις ή τις εκπαιδεύσεις καινούργιων εργαζομένων. Μάλιστα, η πανδημία ήρθε να τονίσει και να φέρει σε πρώτο πλάνο ένα ήδη υφιστάμενο πρόβλημα καθώς η έλλειψη προσωπικού σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα πάει αρκετά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 2008 όταν εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπήρξε περιορισμός στις επενδύσεις για την πρόσληψη και την εκπαίδευση νέων εργαζομένων. 

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου 

Αντιμέτωπα με το ζήτημα της έλλειψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας βρίσκονται και τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας μας, αν και το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο όσο σε άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης. Αυτό το θέμα έχει αναγνωριστεί και από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου, εκπρόσωποί αεροδρομίων, αεροπορικών εταιρειών και εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, καθώς και στελέχη της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα βελτίωσης της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού καθώς και ο περιορισμός του φαινομένου των καθυστερήσεων. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο υλοποιεί πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, των συστημάτων επικοινωνιών, πλοήγησης και επιτήρησης. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, το πρόγραμμα πιστοποίησης των αεροδρομίων κατά EASA, με συστηματική αναβάθμιση των υποδομών, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ύπαρξης ενός ικανοποιητικού αριθμού ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με το υπουργείο, διασφαλίζεται μια επαρκή ροή νεοεισερχομένων ελεγκτών μέσα από τις διαδικασίες επιλογής του ΑΣΕΠ και τα διεθνή πρότυπα του EUROCONTROL, τα οποία υιοθετούνται για πρώτη φορά. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για κεραυνούς και καταιγίδες σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, Καβάλα

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη περιοχή Καλύβια της Εύβοιας

2024-07-04T04:31:00Z dg43tfdfdgfd