Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες – Οι προκλήσεις που παραμένουν

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Για την πορεία που έχουν διανύσει το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας επιδείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα σε ένα απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις εγχώριο και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αναφέρθηκαν το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (ΕΚΤ), Elisabeth McCaul και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση για τις προκλήσεις που παραμένουν. 

"Η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών είναι αξιοπρόσεκτη", παραδέχθηκε η κυρία McCaul, στο πλαίσιο του 28oυ ετήσιου συνεδρίου του Economist, προσθέτοντας, ωστόσο, πως στόχος του επόπτη είναι να διασφαλίσει ότι συνολικά ο τραπεζικός τομέας θα συνεχίσει να επιβιώνει κάτω από οποιασδήποτε προκλήσεις. "Έχουμε εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τραπεζικό τομέα έχουμε δει πολλές αστοχίες, τόσο στην Αμερική, όσο και με την Credit Suisse. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι όποιοι νέοι κίνδυνοι θα ληφθούν υπόψη, σε συνδυασμό με τα σχέδιά μας για την κλιματική αλλαγή. Η ανθεκτικότητα θα πρέπει να διατηρηθεί σε δύσκολους καιρούς", εξήγησε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. 

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι την τελευταία 10ετία οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα, έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους και τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη, με οδηγό την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αν και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε μονοψήφιο ποσοστό (6%), ωστόσο πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση προς τον μέσο όρο της Ευρώπης που κινείται στο 1,8%. Επιπλέον, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι ισχυροί και πολύ κοντά στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι δείκτες ρευστότητας υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα. "Στα τελευταία stress tests του 2023 οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες αναδείχτηκαν στην 5η, 12η, 13η, και 19η θέση ανάμεσα σε 109 συστημικές τράπεζες. Παράλληλα, τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν πλέον επενδυτική βαθμίδα, ενώ μετά από 16 χρόνια όλες θα διανείμουν μέρισμα", σημείωσε. 

Όσον αφορά στο ερώτημα που τίθεται από την αγορά για την ικανότητα των εγχώριων τραπεζών να διατηρήσουν την κερδοφορία, ο ίδιος σχολίασε ότι παρά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ η κερδοφορία αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα λόγω της αύξησης των εργασιών σε μια οικονομία που συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕ, έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη και το εάν αυτή εξελίσσεται με ρυθμό ικανό, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να παραμένουν ανταγωνιστικές απέναντι σε εταιρείες fintech ή ακόμα και big tech, αλλά και με την πράσινη μετάβαση, το κόστος της οποίας είναι αυξημένο. "Στο θέμα της ψηφιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδοθεί σε προγράμματα μετασχηματισμού, ενώ συνεργάζονται και με εταιρείες fintech", εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης. 

Διαβάστε ακόμα:

Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας

Motor Oil: Υπεγράφη το Συμφωνητικό Αγοραπωλησίας για την απόκτηση των μετοχών της Ηλέκτωρ

2024-07-04T11:17:02Z dg43tfdfdgfd