Αποτελεί το παρελθόν οδηγό για το μέλλον;

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Στις 16 Νοεμβρίου 2023 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διέθεσε το 22% της Εθνικής Τράπεζας, με τη συνολική υπερκάλυψη να ξεπερνά τις 8 φορές σε τιμή 5,3 ευρώ ανά μετοχή. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ίσως και αργότερα, έρχεται να διατεθεί το υπόλοιπο ή λιγότερο από το 18% που διαθέτει το ΤΧΣ, σε τιμή ωστόσο μεγαλύτερη από την προηγούμενη, καθώς και σε υψηλότερη αποτίμηση. 

Υπενθυμίζεται ότι η αποτίμηση της δημόσιας προσφοράς με βάση τον δείκτη P/TBV έγινε περί τις 0,75 φορές, ενώ πλέον η τράπεζα αποτιμάται περί τις 0,95 φορές την εκτιμώμενη (2024) ενσώματη καθαρή της θέση. Η αλήθεια είναι ότι, όσο περνάει ο καιρός, ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών βαίνει μειούμενος και η κερδοφορία δείχνει να σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη P/TBV να αποτυπώνει την εν λόγω εξέλιξη. 

Σίγουρα οι προηγούμενες δημόσιες προσφορές Εθνικής και Πειραιώς θα αποτελέσουν οδηγό για την επικείμενη της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, ανατρέξαμε να δούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημόσιων προσφορών με αριθμούς, μιας και το τι ακολούθησε στη μετοχή της εκάστοτε τράπεζας είναι γνωστό σε όλους. Παρά το γεγονός ότι συνολικά η υπερκάλυψη ήταν σχεδόν ίδια και για τις δύο, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο δημόσιων προσφορών είχαν μερικές διαφορές.  

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ιδιωτών για μεν την Εθνική ήταν 7.247, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς δεν ξεπέρασαν τις 5.571. Ωστόσο το μέσο ποσό που ζήτησε ο ιδιώτης επενδυτής στην Εθνική ήταν περί τα 30.000 ευρώ, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς ξεπέρασε τα 93.000 ευρώ ανά αίτηση!  

Γιατί έγινε αυτό; Μα, φυσικά, αφού πήγε πολύ καλά η μετοχή μετά τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, το σκεπτικό ήταν ότι θα πήγαινε αντίστοιχα και αυτή της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, μάλλον δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι διαφορές που είχαν οι δύο τράπεζες, ενώ μικρότερο ρόλο θεωρώ έπαιξε και η χρονική συγκυρία, δηλαδή το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι δύο προσφορές.

Φυσικά, βραχυπρόθεσμα επηρέασε την πορεία των μετοχών το πώς κατανεμήθηκε η δημόσια προσφορά, ωστόσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την εικόνα θα αλλάξουν τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών και η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας.

Για τη διεθνή προσφορά δεν είναι διαθέσιμος ο αριθμός των αιτήσεων-επενδυτών, ενώ οι Έλληνες θεσμικοί ήταν σχεδόν οι ίδιοι, καθώς για την Εθνική ήταν 89, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς 93 αιτήσεις. Βέβαια, και εκεί παρατηρήθηκε σχεδόν διπλή υπερκάλυψη για την Τράπεζα Πειραιώς (μέσο ποσό ανά αίτηση: 5,3 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας (μέσο ποσό ανά αίτηση: 2,7 εκατ. ευρώ) σε ό,τι αφορά το ποσό ανά αίτηση. 

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Πειραιώς τελικά διέθεσε το 27%, έναντι τελικό 22% από την Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα, μετά τη διάθεση του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς, έγινε η δεύτερη τράπεζα με την υψηλότερη ελεύθερη διασπορά, με 81%, έναντι 85% της Alpha Bank. 

Ακόμα μία παρατήρηση που θεωρητικά αποτελεί ελληνικό παράδοξο: Οι τράπεζες με τη μικρότερη ελεύθερη διασπορά βρίσκονται πιο μπροστά σε ό,τι αφορά την αποτίμηση με βάση τον δείκτη P/TBV, με Εθνική και Eurobank να βρίσκονται πέριξ της μονάδας! 

Η ουσία είναι ότι, μετά την προσφορά των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ, οδεύουμε προς την ολοκλήρωση ενός 10ετούς και πλέον κύκλου με την ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων τραπεζών. Ναι, μένει ακόμη, αν υπάρξει, το υπόλοιπο της Εθνικής Τράπεζας και η Τράπεζα Αττικής, ωστόσο αποτελεί ένα μικρό κομμάτι επί του συνόλου του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. 

Καταλήγοντας, η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α., αλλά και η αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Optima Bank, αναμένεται να αυξήσει τη στάθμιση των τραπεζών στους δείκτες τόσο στον ΓΔΤ όσο και στον FTSE Large Cap. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των τραπεζών μετά την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. θα προσεγγίζει το 40% (!), ενώ θα το ξεπεράσει με τη δυνητική εισαγωγή της Optima Bank σε ένα εύλογο διάστημα (θα επανέλθουμε αναλυτικά για την αναθεώρηση του FTSE).

Τέλος, η εκτίμηση της στήλης είναι ότι, αν τελικά πραγματοποιηθεί δημόσια προσφορά με τα ίδια χαρακτηριστικά των προηγούμενων δύο, τότε τα νούμερα θα βρίσκονται μεταξύ των δύο προηγούμενων προσφορών! Μπορεί οι προηγούμενες αποδόσεις να μη διασφαλίζουν τις μελλοντικές, ωστόσο η βραχυπρόθεσμη μνήμη θα αποτελέσει έναν οδηγό για τον μέσο επενδυτή!

Ο πιο ενεργός Αύγουστος των τελευταίων 11 ετών!

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Αύγουστο ανήλθε στο 65,53%, έναντι 65,41% στις 31 Ιουλίου 2024, καταγράφοντας αύξηση μόλις 12 μ.β. Μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ (1,68 δισ. ευρώ ή 1,83%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 66,75%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/8/2024 υπολογίστηκε στα 91,85 δισ. ευρώ, έναντι 95,36 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι συρρίκνωση 3,68%, έναντι 3,18% του ΓΔΤ. 

Σε επίπεδο ροών κεφαλαίου, οι αλλοδαποί επενδυτές συνέχισαν να προβαίνουν σε πωλήσεις για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τον μέσο όρο των καθαρών εκροών το τελευταίο 4μηνο να διαμορφώνεται στα 97 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί επενδυτές είχαν καθαρές εκροές τον Αύγουστο 46,6 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ισοζύγιο για το 2024 να παραμένει, ωστόσο, σε θετικό έδαφος, με +295 εκατ. ευρώ. 

Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εισροές των ξένων επενδυτών για τον Αύγουστο προήλθαν από την Ιρλανδία με 64 εκατ. ευρώ, την Τσεχία με 13 εκατ. ευρώ και τα Νησιά Καϊμάν με 4,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι τρεις μεγαλύτερες εκροές προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με 82 εκατ. ευρώ, τη Γερμανία με 28 εκατ. ευρώ και τη Γαλλία με 25 εκατ. ευρώ.

Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 59,7% των συνολικών συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) τον Αύγουστο 2024 (σε σχέση με το 57,9% τον προηγούμενο μήνα). 

Τέλος, οι ενεργές μερίδες για τον Αύγουστο άγγιξαν τις 23.885, αριθμός ο οποίος είχε να εμφανιστεί από το 2013! Δηλαδή για περισσότερα από 10 έτη!

Η μεταβολή των εκτιμήσεων για τα κέρδη γ’ τριμήνου δεν εμπνέει ανησυχία

Με την αύξηση της ανεργίας που έχει παρατηρηθεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ τούς τελευταίους μήνες, είναι λογικό να υπάρχει μια ανησυχία για τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών γ’ τριμήνου 2024, με το ερώτημα να πλανάται: επιβράδυνση της οικονομίας ή ύφεση προσεχώς; 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκτιμήσεις της αγοράς για τα κέρδη ανά μετοχή του γ’ τριμήνου 2024 εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 2,8% (61,44 δολάρια, από 63,20 δολάρια) τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπως συνηθίζεται άλλωστε.

Ο μέσος όρος μείωσης των κερδών ανά μετοχή των τελευταίων 5 ετών κατά τους δύο πρώτους μήνες του τριμήνου αγγίζει το -2,7%, ο μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών δεν ξεπερνά το -2,6%, ενώ των τελευταίων 20 ετών ήταν -3,0%. 

Άρα, λοιπόν, η μείωση των εκτιμώμενων κερδών ανά μετοχή του γ’ τριμήνου 2024 είναι κοντά στους ιστορικούς μέσους όρους, χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία.

Σε επίπεδο κλάδου, δέκα από τους έντεκα τομείς παρουσίασαν μείωση της εκτίμησής τους για τα κέρδη ανά μετοχή για το γ’ τρίμηνο του 2024 από τις 30 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου, με επικεφαλής τον κλάδο ενέργειας (-11,8%). Από την άλλη πλευρά, κανένας κλάδος δεν σημείωσε αύξηση των εκτιμώμενων κερδών ανά μετοχή. 

Τέλος, οι εκτιμήσεις της αγοράς για το γ’ τρίμηνο κάνουν λόγο για κέρδη 61,44 δολαρίων (+4,3% σε ετήσια βάση), για το δ’ τρίμηνο 64,24 δολ. ανά μετοχή (+15,7% σε ετήσια βάση), ενώ για το σύνολο του έτους 242,7 δολ. ανά μετοχή (+10,2% σε ετήσια βάση).

Ατζέντα (16-22/9/2024)

Στο επίκεντρο η αναθεώρηση των δεικτών FTSE Russell 

Την Τρίτη η Noval Property αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2024, ενώ η MED έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα τη συγχώνευση με Green Hope, Όνυξ και Αγάνωρ.

Την Πέμπτη οι Viohalco, Lavipharm, Attica Bank και Alpha Real Estate Services αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου / 6μήνου 2024, ενώ η Ideal Holdings έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ύψους 81,6 εκατ. ευρώ. 

Την Παρασκευή οι Premia ΑΕΕΑΠ, Costamare Participations και Logismos αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου / 6μήνου 2024, οι Costamare Participations και MLS (ΜΛΣ03) έχουν συγκαλέσει γ.σ., η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει το ισοζύγιο πληρωμών για τον Ιούλιο, ενώ λήγουν τα ΣΜΕ και δικαιώματα σε μετοχές & τα ΣΜΕ και δικαιώματα στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap. Την ίδια ημέρα αργά η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται αυξημένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες FTSE Russell λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και στις σταθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Cenergy θα εισαχθεί στον FTSE Russell, ενώ η Viohalco θα υποβιβασθεί στον Mid Cap. Επίσης, η Intralot αναβαθμίστηκε στον Mid Cap. H επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2024.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα την Τετάρτη στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια του δολαρίου

Την Τρίτη ανακοινώνεται στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος (ZEW) με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, οι λιανικές πωλήσεις για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ η αγορά της Κίνας θα παραμείνει κλειστή λόγω επίσημης αργίας.  

Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός σε Μεγ. Βρετανία και Ευρωζώνη για τον Αύγουστο, ενώ στις 21.00 με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της Fed για τα επιτόκια του δολαρίου (τρέχον επιτόκιο 5,25-5,5%), με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για μείωση κατά 25 μ.β. 

Την Πέμπτη είναι η σειρά της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγ. Βρετανίας να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια της στερλίνας, ενώ στις 15.30 δημοσιεύεται ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed για τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.  

Την Παρασκευή νωρίς το πρωί ακόμα μία κεντρική τράπεζα, αυτή της Ιαπωνίας, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια του γεν (τρέχον επιτόκιο +0,25%).

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Διαβάστε ακόμα:

Αλλού, με κερδοφορία στο +77%, καθίζηση στο δανεισμό και PEG ratio στα τάρταρα η μετοχή θα άστραφτε. Εδώ;

Τιμή μετοχής σε απόλυτη παράκρουση με την πραγματικότητα

2024-09-16T21:07:40Z dg43tfdfdgfd