Βαρύ πακέτο στα εργασιακά για τη Ν. Κεραμέως

Του Κώστα Κατίκου

Βαρύς είναι ο φάκελος με τις εκκρεμότητες και τις  επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα που παρέλαβε η νέα υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως από την προκάτοχό της Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Τα ζητήματα που έχει να χειριστεί η νέα υπουργός χωρίζονται σε αυτά που πρέπει να λυθούν άμεσα, σε αυτά που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και στα μακροπρόθεσμα μέτρα με ορίζοντα το 2026.

Στα άμεσα ζητήματα περιλαμβάνονται:

1. Η εφαρμογή του νόμου για την περικοπή συντάξεων χηρείας από δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της σύνταξης, είτε απασχολούνται, είτε έχουν πάρει και τη δική τους σύνταξη. Ο νόμος λέει ότι σε αυτές τις δυο περιπτώσεις μετά την πρώτη τριετία, το 70% της αρχικής σύνταξης χηρείας πέφτει στο 35%. Ο νόμος εφαρμόστηκε στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου αλλά όταν πήγε να εφαρμοστεί στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, οι χήρες ξεσηκώθηκαν και τους επιστράφηκαν οι μειώσεις την επόμενη μέρα. Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική καθώς οι χήρες του ιδιωτικού τομέα βλέποντας ότι μαζεύεται χρέος και ότι δεν θα αποφύγουν το ψαλίδι από τη στιγμή που επιβλήθηκε στο Δημόσιο, έρχονται και ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος, αλλά με κάποια έκπτωση στις αναδρομικές μειώσεις. Το πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας είναι το πρώτο και το πιο άμεσο που καλείται να λύσει η κ. Κεραμέως. Ηδη, έχει ετοιμαστεί ένα πρόπλασμα νομοθετικής ρύθμισης και ένα από τα επίμαχα σημεία της είναι αν τα αναδρομικά ποσά που χρωστούν οι χήρες/χήροι από ταμεία του ιδιωτικού τομέα, από το 2020 και μετά θα επιστραφούν στο ακέραιο ή με κούρεμα 50% ως 80% όπως εξετάζεται. Για να χρυσωθεί το χάπι υπάρχει η σκέψη σε περίπτωση δυο συντάξεων, να επιλέγεται η μικρότερη για την περικοπή και η σύνταξη χηρείας να μένει στο 70% εφόσον είναι η μεγαλύτερη.

2. Η εφαρμογή του νόμου για τη σώρευση εθνικών συντάξεων. Και εδώ η σχετική διάταξη που αφορά τις παλαιότερες συντάξεις (κυρίως από 2016 ως 2020) έμεινε στα χαρτιά. Το 2020 ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου αποπειράθηκε να την εφαρμόσει βγάζοντας εγκύκλιο που έλεγε ότι όσοι παίρνουν δυο εθνικές συντάξεις, θα λαμβάνουν μόνον τη μια, αλλά τη απέσυρε την αμέσως επόμενη μέρα. Το τελευταίο διάστημα η περίφημη εγκύκλιος ξαναβγήκε από το συρτάρι του υφυπουργού, και εξετάζεται να συνδυαστεί με τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας, ώστε για παράδειγμα τα χρωστούμενα να συμψηφιστούν με  τις εθνικές συντάξεις που από δυο θα γίνουν μια.  Και εδώ η κ., Κεραμέως θα πει αν και πως θα εφαρμοστεί η διάταξη για τη σώρευση εθνικών συντάξεων.

3. Η αλλαγή του νόμου για τις επενδύσεις των ταμείων ώστε να επιτραπεί στο ΤΕΚΑ να ασκήσει επενδυτική πολιτική, γιατί με το υφιστάμενο καθεστώς, από τη στιγμή που ανήκει στα ταμεία του πρώτου πυλώνα, δηλαδή στο δημόσιο σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης, απαγορεύεται να κάνει επενδύσεις! Μετά το PSI (κούρεμα χρέους και ομολόγων το 2012) τα ταμεία καταθέτουν το 95% των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και κρατούν ένα 5% ρευστότητα σε εμπορικές τράπεζες. Δεν κάνουν επενδύσεις. Στην απαγόρευση ανήκει και το ΤΕΚΑ για το οποίο όμως ο νόμος θα τροποποιηθεί ώστε να μπορεί να επενδύσει τα αποθεματικά με βάση τις επιλογές των ασφαλισμένων του.

4. Η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις συντάξεις που έχει αποδειχθεί ότι κόβει ακόμη και τις αυξήσεις από τους συνταξιούχους.

Τα θέματα της ασφαλιστικής ατζέντας θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο, (σ.σ: μαζί με μια ακόμη ρύθμιση που επεξεργάζονται αρμόδια στελέχη) για το οποίο ο στόχος –πριν τον ανασχηματισμό- ήταν  να κατατεθεί εντός του καλοκαιριού στη Βουλή.

Επίδομα ανεργίας - μισθοί

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα η κ. Κεραμέως έχει να υλοποιήσει  δυο μεταρρυθμίσεις της εργασιακής ατζέντας που είναι οι εξής:

* Η εφαρμογή των αλλαγών στο επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου συνδέεται με τα χρόνια ασφάλισης και τον μισθό  των εργαζομένων. Η απόφαση με τις αλλαγές ετοιμαζόταν από την κ. Μιχαηλίδου, αλλά με τον ανασχηματισμό ο κλήρος για την εφαρμογή της έπεσε στην κ. Κεραμέως. Το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά πιθανότατα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ή και νωρίτερα, και εντός του 2025 θα αντικαταστήσει πλήρως το σημερινό επίδομα.

* Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τους "επαρκείς μισθούς στην Ε.Ε" που καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι χαμηλόμισθοι θα έχουν καλύτερες αμοιβές. Η ενσωμάτωση της οδηγίας θα γίνει με νόμο που τοποθετείται χρονικά για τον Οκτώβριο. 

Στο εργασιακό πεδίο συναρμοδιότητα με την κ. Κερασμέως θα έχει –πιθανότατα- ο νέος υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης που τοποθετήθηκε στη θέση του μετακινηθέντος Βασίλη Σπανάκη από το Εργασίας στο Εσωτερικών. 

Στα εργασιακά θέματα περιλαμβάνονται και οι ελλείψεις εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, πρόβλημα που τελικά διογκώνεται και δεν λύνεται με "εισαγωγή" ξένων εργατικών χεριών, αλλά και εύρεση του κατάλληλου μίγματος για τη νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 μονάδα. 

Στα δύσκολα θέματα του φακέλου με τις εκκρεμότητες που έχει παραλάβει η κ. Κεραμέως περιλαμβάνονται οι επιτάχυνση των απονομών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων από τον ΕΦΚΑ, αλλά και μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα που έχει να κάνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα που φτάνει στο 2026, η νέα υπουργός θα πρέπει να διαμορφώσει το πεδίο για επικείμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα άνω των 65 ετών. Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν το 2026 για να εφαρμοστούν από 1/1/2027.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες

Γ. Γεραπετρίτης στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας: "Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται"

2024-06-15T12:00:43Z dg43tfdfdgfd