Βελτιώσεις έρχονται στο Κληρονομικό Δίκαιο - Κλειδί των αλλαγών η βούληση του διαθέτη

Η επιτροπή Σοφών αναμένεται να εξετάσει όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Κληρονομικό Δίκαιο και χρειάζονται επικαιροποίηση

Αλλαγές και βελτιώσεις στο κληρονομικό δίκαιο, που παραμένει σταθερό εδώ και 80 χρόνια παρότι έχουν υπάρξει σημαντικές κοινωνικές μεταβολές, ετοιμάζει η κυβέρνηση, οι οποίες επιχειρείται ν΄ αγγίξουν και τα κληρονομικά δικαιώματα στις επιχειρήσεις.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr από υψηλόβαθμες πηγές, μέσα στο καλοκαίρι, αναμένεται να συγκροτηθεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει ως Επιτροπή Σοφών, προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες από ρυθμίσεις και στην οικογενειακή ζωή και στα κληρονομικά δικαιώματα πάνω στις επιχειρήσεις.

Αφορμή για ν΄ανοίξει η συζήτηση στάθηκαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, σε συνέδριο των συμβολαιογράφων. Στη φάση πάντως αυτή δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στο Συνταξιοδοτικό Δίκαιο.

Στόχος είναι και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και η εναρμόνιση του Κληρονομικού Δικαίου με τις αλλαγές και στη νοοτροπία των Ελλήνων πολιτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση επιδιώκει να εναρμονιστεί η βούληση του διαθέτη με την απόδοση της κληρονομιάς. Σήμερα συνωστίζονται στα δικαστήρια υποθέσεις, που αφορούν στη νόμιμη μοίρα και ερίζουν άτομα για τις κληρονομιές, χρημάτων, ακίνητης περιουσίας, εμπορικών σημάτων κι επιχειρήσεων, ακόμη κι αν δεν είχαν επαφές με τους διαθέτες ή δεν μπορούν να σταθούν στο τιμόνι μιας εταιρείας.

Το Κληρονομικό Δίκαιο και το θέμα των αποποιήσεων

Το ενδιαφέρον πάντως χιλιάδων πολιτών στρέφεται και στον μακρύ κατάλογο χρεών, που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι αλλά ελέω κληρονομικού δικαίου στρέφονται σ΄ αυτούς, ανεξάρτητα αν είχαν επαφή ή όχι με τον/την αποδημήσαντα. Μέσα στην οικονομική κρίση το πρόβλημα αυτό πολλαπλασιάστηκε κι η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει ν΄ ανοίξει το θέμα.

Το πρόβλημα αγγίζει και χιλιάδες απόδημους, που ξαφνικά βρέθηκαν να λογοδοτούν για χρέη συγγενών τους και καλούνται να πληρώσουν το τίμημα ενώ δεν είχαν καν επαφή μαζί τους.

Επιπλέον, ακουμπά και τα παιδιά, τα οποία χωρίς να έχουν οποιοδήποτε λόγο στα χρέη θείων βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να περάσουν από τις αίθουσες των δικαστηρίων ή να περιμένουν ως τα 18 για να κάνουν μαζικά αποποιήσεις.

2024-06-26T14:21:39Z dg43tfdfdgfd