Γιατί απορρίφθηκαν οι 7 στις 10 προσφυγές επίλυσης φορολογικών διαφορών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών το 66,13% των προσφυγών που έγιναν από φορολογούμενους και επιχειρήσεις, οι οποίοι αμφισβήτησαν φόρους που τους επιβλήθηκαν καθώς και τα πρόστιμα που συμπαρασύρουν οι παραβάσεις τους. Η αύξηση του ποσοστού των απορριφθέντων υποθέσεων έγκειται σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης στο γεγονός ότι οι υποθέσεις είναι "δεμένες" ακολουθείται η ίδια ελεγκτική διαδικασία από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ελέγχονται κεντρικά  οι υποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου υποβλήθηκαν 2.501 προσφυγές από φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Από τις υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) εξετάστηκαν οι 2.320 (οι άλλες εκκρεμούν), ενώ δεκτές έγιναν εν όλω ή εν μέρει 636 υποθέσεις. Οι υπόλοιπες 1.654 απορρίφθηκαν, και 23 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν. Επίσης,  7 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία. Με βάση τα στοιχεία της φορολογική διοίκησης από τις υποθέσεις που απορρίφθηκαν οι 891 έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι από το 2013 (χρονιά που ξεκίνησε τη δραστηριότητα της η ΔΕΔ) έχουν υποβληθεί  91.139. Από το σύνολο των υποθέσεων εξετάστηκαν οι 86.739. Δεκτές έγιναν εν όλω ή εν μέρει οι 21.189 υποθέσεις, ενώ απορρίφθηκε οι 46.821  Επίσης, 652 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία, ενώ 14.971 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν.  Ουσιαστικά το 24,4% των υποθέσεων είχαν θετική έκβαση τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται από το σύνολο των προσφυγών οι 34.937 έχουν φθάσει στα δικαστήρια.

Στα θετικά της διαδικασίας είναι ότι πλέον η προσφυγή γίνεται ηλεκτρονικά. Δηλαδή,  οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προσφυγές τους προς την εφορία για λάθη και παραλείψεις στους ελέγχους έχουν πλέον οι φορολογούμενοι. Ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή και τα συνημμένα έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία υποβάλλονται μόνο σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip) μέσω της εφαρμογής. Η ψηφιακή υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής πραγματοποιείται μέσω του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, ήτοι www.aade.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISnet.

Όταν ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ψηφιακά από το νόμιμο εκπρόσωπό τους, τότε η υποβολή γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του τελευταίου. Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να αναφέρει:

• τα ακριβή στοιχεία του υποχρέου,

• την προσβαλλόμενη πράξη,

• τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του,

• τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υποχρέου.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΑΔΕ: Νέες ημερομηνίες απόσυρσης/αντικατάστασης ταμειακών και διασύνδεσης με POS

Πικρός καφές από σήμερα στα σερβιριζόμενα - ΦΠΑ 24%

2024-07-03T04:42:15Z dg43tfdfdgfd