ΕΚΚΕ: Η χρηματοδότηση της έρευνας πρέπει να είναι γενναία και συστηματική

«Η ελληνική διασπορά έχει σημαντικές δυνάμεις υψηλής εξειδίκευσης που συνεισφέρουν είτε άμεσα είτε μέσω συνεργασιών, στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αν και η σχέση με τη διασπορά θα μπορούσε να συστηματοποιηθεί και να βελτιωθεί, κάτι που απαιτεί και θεσμικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις».

Αυτό υπογραμμίζει η διευθύντρια και προεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) Βασιλική Γεωργιάδου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλώντας για το επίπεδο του ανθρώπινου κεφαλαίου στη χώρα μας και επισημαίνοντας ότι το επίπεδο της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας είναι πολύ υψηλό και η ελληνική ερευνητική κοινότητα είναι και διεθνοποιημένη και ανταγωνιστική.

Γενικότερα, η κυρία Γεωργιάδου αναφέρει ότι, τα προβλήματα που απασχολούν τις μετανεωτερικές κοινωνίες είναι σύνθετα και απαιτούν τεκμηρίωση και οι πολιτικές αποφάσεις οφείλουν να στηρίζονται στη γνώση και να λαμβάνουν υπόψη τους αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας. Ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν περίοδος της πανδημίας του Covid-19. Δυστυχώς, όμως, συνεχίζει η ίδια, δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μίξη των δύο χώρων, εκείνου της χάραξης πολιτικής και εκείνου της παραγωγής γνώσης. «Πρόκειται για μια διαδικασία με αρκετά ενδιάμεσα στάδια, στα οποία τα δύο μέρη χρειάζεται να ασκηθούν προκειμένου να γίνει δυνατή μια σύνδεση», όπως σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά στους πόρους, η κυρία Γεωργιάδου τονίζει «οι πόροι -οικονομικοί και ανθρώπινοι- συνιστούν αναγκαία παράμετρο. Η χρηματοδότηση για την έρευνα πρέπει να είναι γενναία και συστηματική. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει καρπούς - είναι κάτι που η διεθνής εμπειρία το καταδεικνύει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024-06-16T06:40:11Z dg43tfdfdgfd