Επιθεώρηση Εργασίας: Οι έλεγχοι για ψηφιακή κάρτα, ωράρια φέρνουν τα περισσότερα πρόστιμα

Του Κώστα Κατίκου

Αδήλωτη εργασία, υπέρβαση ωραρίων στην ψηφιακή κάρτα και μη τήρηση των πινάκων προσωπικού αποτελούν την "τριάδα" των παραβάσεων που φέρνουν τα περισσότερα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις.

Για τις τρεις αυτές παραβάσεις τα πρόστιμα που επέβαλαν στο πρώτο 5μηνο του 2024 οι Επιθεωρητές Εργασίας  έφτασαν στα 11,4 εκατ. ευρώ σε σύνολο προστίμων 18,7 εκατ. ευρώ για όλες τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία των ελέγχων που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαίου 2024:

1.Διενερήθηκαν 31.696 έλεγχοι

2.Επιβλήθηκαν 7.054 κυρώσεις.

3.Το ύψος των προστίμων για τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν ανήλθε σε 18,7 εκατ.ευρώ.

Από την ανάλυση των παραβάσεων που έφεραν τα περισσότερα πρόστιμα σε εργοδότες και επιχειρήσεις προκύπτει ότι:

* Πρόστιμα ύψους 5,7 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν για 518 παραβάσεις αδήλωτης εργασίας. 

* Πρόστιμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν για 1.478 παραβάσεις μη τήρησης πινάκων προσωπικού. 

*Πρόστιμα ύψους 2,2 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν για 802 παραβάσεις με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

*Πρόστιμα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν για 462 παραβάσεις μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

Προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι παραβάσεις στην ψηφιακή κάρτα εργασίας βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των προστίμων. Και αυτό γιατί ενώ το σύστημα της ψηφιακής κάρτας σχεδιάστηκε για να προστατεύει τους εργαζόμενους από αδήλωτες υπερωρίες και παράνομες υπερβάσεις του 8ώρου, τελικά αποδεικνύεται ότι  δεν προστατεύονται επαρκώς οι εργαζόμενοι καθώς υπάρχουν ακόμα τρωτά σημεία που εντοπίζονται από τους ελεγκτές.

Στο 30% και 41% η ψηφιακή κάρτα σε λιανεμπόριο-βιομηχανία 

Από χθες μάλιστα η χρήση της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωτική για την βιομηχανία και το λιανεμπόριο, πλην όμως τα ποσοστά συμμόρφωσης είναι χαμηλά Σχετικά με το θέμα αυτό,  η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη ανέφερε σε δηλώσεις της (real fm) ότι  "το ποσοστό χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για την βιομηχανία, κυμαίνεται γύρω στο 41% ενώ το λιανεμπόριο πλησιάζει το 30%", και συμπλήρωσε ότι "από την πλευρά της βιομηχανίας είναι σε διαδικασία ένταξης περίπου 52.022 επιχειρήσεις με 345.021 εργαζομένους ενώ από την πλευρά του λιανεμπορίου έχουμε 115.857 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε 229.382 εργαζόμενους". 

Αναφορικά με τους ελέγχους υποστήριξε ότι "οι επιθεωρητές εργασίας ενεργοποιούν και τον συμβουλευτικό τους ρόλο για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ορθή και νόμιμη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας". Το μέτρο αρχίζει και αποδίδει στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή στην παράνομη υπερωρία και στο κομμάτι της υποκλέπτουσας εργασίας μέσω της νόθας μερικής απασχόλησης που στην ουσία υποκρύπτεται πλήρη απασχόληση συμπλήρωσε η κ.Στρατινάκη, υπογραμμίζοντας ότι "τα φαινόμενα αυτά  είναι σοβαρά, και δεν αφορούν μόνο στην τσέπη του εργαζόμενου αλλά τον υγιή ανταγωνισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές που εισπράττει ο ΕΦΚΑ".

Διαβάστε ακόμα:

Τα "αγκάθια" στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων – Κρίσιμη συνάντηση ΥΠΟΙΚ, ΤτΕ, servicers

Παράθυρο για νέες ελαφρύνσεις - Εκτιμήσεις ΥΠΕΘΟ για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 350 εκατ. ευρώ

2024-07-02T05:08:23Z dg43tfdfdgfd