"Επιχείρηση" επιδόματα, επώνυμη φοροδιαφυγή και νομιμότητα - Οι επόμενες κινήσεις

Του Τάσου Δασόπουλου 

Κοινωνική ατζέντα, φοροδιαφυγή και νομιμότητα βάζει σε πρώτο πλάνο το οικονομικό επιτελείο επιχειρώντας έτσι να απαντήσει στο μήνυμα της ευρω-κάλπης, να αλλάξει το κλίμα και να διαβεβαιώσει ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών.

Από τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για την επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης μέχρι τους ελέγχους για την επώνυμη φοροδιαφυγή και τις εφόδους για αυθαιρεσίες στις παραλίες, όλα δείχνουν να "υπακούουν" σε μια επιχείρηση αλλαγής κλίματος.

Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άνοιξε το χρόνιο πρόβλημα των κοινωνικών επιδομάτων, μιλώντας για αναμόρφωσή τους, χωρίς όμως να μειωθούν οι διαθέσιμοι πόροι. 

Το πρόβλημα των κοινωνικών επιδομάτων είναι παλιό. Αφορά το γεγονός ότι δίνονται με βάση τα επίσημα, διαθέσιμα στοιχεία για την οικονομική και την περιουσιακή κατάσταση των δυνητικών δικαιούχων. Πολλές φορές όμως, αυτή η κατάσταση είναι είτε σκόπιμα λανθασμένη, αφού οι δικαιούχοι κρύβουν τα εισοδήματα τους, είτε μη επικαιροποιημένη από τις αρχές. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνουν επιδόματα άτομα που δεν τα δικαιούνται. Παράλληλα, επειδή οι πόροι δεν μπορούν να αυξάνονται πάνω από ένα όριο, τα επιδόματα δεν αντιμετωπίζουν στον βαθμό που θα έπρεπε και το ποσοστό φτώχειας, που είναι και το βασικό ζητούμενο. 

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της διασπάθισης δημόσιων πόρων είχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ίδια κυβέρνηση άσκησε μια πρωτοφανή επιδοματική πολιτική που άγγιξε τα 50 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, με στόχο να στηρίξει την οικονομία και τους εργαζόμενους. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είχαν παραδεχθεί ότι εν γνώση του το Δημόσιο επιδότησε και άτομα που δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά με απώτερο σκοπό να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το "χαρτί" της κοινωνικής δικαιοσύνης ως επιχείρημα για τη λήψη δύσκολων μέτρων έπαιξε το ΥΠΕΘΟ και στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. Στην προσπάθεια για το μετριασμό των αντιδράσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα περίπου 530 εκατ. ευρώ θα δοθούν φέτος στην παιδεία και την υγεία. 

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής 

Το επόμενο προπύργιο κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με ελέγχους επικεντρωμένους σε επώνυμους. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται και το παράδειγμα πολύ διάσημου Έλληνα τραγουδιστή ο οποίος, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, εντοπίστηκε να κρύβει εισοδήματα το ύψος των οποίων αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ, δηλώνοντας κάθε χρόνο 50.000 ευρώ στις φορολογικές αρχές. Η τιμωρία του ήταν αρκετά αυστηρή, αφού δεσμεύτηκαν άμεσα από την ΑΑΔΕ περιουσιακά στοιχεία αξίας επίσης 1,5 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια λογική βρίσκονται και πιο μικρές υποθέσεις, όπως εκείνη του γιατρού ο οποίος συνελήφθη για ανακριβές πόθεν έσχες, αφού είχε "ξεχάσει" να δηλώσει την αγορά ενός οικοπέδου στην Εύβοια και την αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων 51.000 ευρώ.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται ότι θα πρωταγωνιστήσει ως θέμα μέχρι και το τέλος του χρόνου ενώ το νέο κεφάλαιο για το ΥΠΕΘΟ είναι και η απελευθέρωση των παραλιών και η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε αυτές.

Μετά το beach bar στην Ρόδο όπου φέτος ξηλώθηκαν τα "κρεβάτια" μέσα στη θάλασσα, σειρά είχε χθες ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος της Κέρκυρας. Μετά από αυτοψία, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων καταλήψεων τεσσάρων τμημάτων του αιγιαλού συνολικής επιφάνειας 210 τ.μ. χωρίς σύμβαση παραχώρησης απλής χρήσης, όπου η επιχείρηση είχε τοποθετήσει 13 ομπρέλες, 46 ξαπλώστρες, 13 τραπέζια και 20 καθίσματα. Όλες οι παράνομες ομπρελοξαπλώστρες απομακρύνθηκαν εντός 24 ωρών. 

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Στουρνάρας: Να μειωθεί η απόκλιση στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων - Δίκαιος φόρος ο ΕΝΦΙΑ

Έκθεση της Κομισιόν για την ψηφιοποίηση των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών - Πού ξεπερνά η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

2024-07-05T13:06:20Z dg43tfdfdgfd