ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Επενδύσεις 95 εκατ. ευρώ και νέα βιομηχανική περιοχή εντός της Αττικής

Του Γιώργου Λαμπίρη

Με πλάνο να επενδύσει συνολικά 95 εκατομμύρια ευρώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα κινηθεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης και διαχείρισης βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ) στο σύνολο της χώρας. 

Ταυτόχρονα, στόχος της εταιρείας, στην οποία  βασικός μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς, είναι να δημιουργήσει μία μεγάλη βιομηχανική περιοχή εντός της Αττικής. Ήδη έχουν εντοπιστεί 13 τοποθεσίες που δεν προκαλούν όχληση με επικρατέστερη εξ αυτών να είναι έκταση 5.000 στρεμμάτων στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας. Έχει ήδη κατατεθεί ήδη αίτηση από πλευράς της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προς το κράτος, προκειμένου να υλοποιηθεί παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης. Πρόκειται για δασική – μη προστατευόμενη έκταση, καθώς καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και όχι από δενδρώδη. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ εφόσον υλοποιηθεί.

Αυτή τη στιγή στην Ελλάδα υφίστανται 76.000 χωροθετημένα στρέμματα βιομηχανικών – τα 51.000 τελούν υπό τη διαχείριση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ -, ενώ οι άτυπες βιομηχανικές περιοχές και άρα μη χωροθετημένες, είναι συνολικής έκτασης 300.000 στρεμμάτων. 

Συνολικές επενδύσεις 95 εκατομμυρίων ευρώ

Τα επόμενα χρόνια η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ που επιμερίζονται σε τέσσερις άξονες.

Καταρχάς εγκρίθηκε το πρόγραμμα από πλευράς της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για 14 ΒΙΠΕ με έμφαση στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (Σίνδος), με το συνολικό ύψος επένδυσης σε αυτή στην περίπτωση να ανέρχεται στα 50,4 εκατ. ευρώ. Το 50% της επένδυσης επιδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδύσεις θα πρέπει να εμπίπτουν στο πλαίσιο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Πράσινη Ανάπτυξη. Για παράδειγμα θα μπορούσε η επένδυση να αφορά την αντικατάσταση σωληνώσεων αμιάντου ή μετρητών που να ελέγχουν τις καταναλώσεις. 

Κατά πάσα πιθανότητα θα βγει και ένα δεύτερο πρόγραμμα είτε για τις υφιστάμενες 14 ΒΙΠΕ που ήδη εντάσσονται στο πρώτο πρόγραμμα των 50,4 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι οι επιπλέον επενδύσεις θα αφορούν έργα 15 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση 6-7 εκατ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι ότι έως το τέλος Ιουλίου θα γίνει η νέα προκήρυξη για τις εν λόγω επενδύσεις και θα αφορά βιομηχανικές περιοχές όπως η Ξάνθη, ο Βόλος (Β’) καθώς και τις 14 που εντάσσονται στο πρώτο πρόγραμμα. Εναρκτήριο λάκτισμα για τις επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Βόλου Β’ ήταν οι καταστροφές που έφερε η κακοκαιρία Ντάνιελ, δεδομένου ότι ο δήμος δεν μπορούσε να καλύψει τις ζημιές και παρενέβη η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αναλαμβάνοντας να τις διαχειριστεί. 

Ανάπτυξη νέων ΒΙΠΕ

Τρίτος άξονας θα είναι η δαπάνη περίπου 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην ανάπτυξη νέων ΒΙΠΕ. Η τρίτη κατηγορία επενδύσεων σχετίζεται με πρόσθετες προτάσεις που θα κατατεθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ή στην κυβέρνηση, εκδηλώνοντας την πρόθεση ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ πρόκειται να υλοποιήσει και άλλες επενδύσεις, αρκεί να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα αφορά στην υλοποίηση επιπλέον επενδύσεων 15 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι για παράδειγμα στις νέες περιοχές να ενταχθούν και περίπου 550 στρέμματα που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, εντός της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης για αγροτικές καλλιέργειες, η οποία παραμένει αναξιοποίητη. Η έκταση αυτή εντάχθηκε στη ΒΙΠΕ το 1965 την εποχή που υφίστατο ο Οργανισμός Βάμβακος. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει αίτηση παραχώρησης της έκτασης αυτής από πλευράς της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης πρόκειται για μία ζώνη, που στο σύνολό της έχει επιφάνεια 12.000 στρέμματα, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νέος χώρος για την εγκατάσταση βιομηχανιών που θα ζητήσουν χώρο σε αυτήν. Ενδεικτικό είναι το ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει το 15% της συνολικής επιφάνειας των βιομηχανικών περιοχών στην Ελλάδα και το 25% των ΒΙΠΕ που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ.

Αυτή τη στιγμή υφίσταται σε εξέλιξη συζητήσεις με ιδιώτη για την παραχώρηση επιπλέον έκτασης στη Θεσσαλονίκη, επιφάνειας άνω των 700 στρεμμάτων. Συν τοις άλλοις υφίσταται έκταση 2.500 στρεμμάτων σε περιοχή εντατικής καλλιέργειας ρυζιού στην ίδια περιοχή. Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνος Ψαθάς, η πολυϊδιοκτησία στη στη συγκεκριμένη έκταση (1.100 ιδιοκτησίες, 1.500 ιδιοκτήτες) καθιστά δυσχερή την αξιοποίησή της. 

Η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης έχει όλες τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση βιομηχανικές δραστηριότητες από πλευράς έμψυχου δυναμικού και υποδομών (λιμάνι, αεροδρόμιο και σιδηροδρομική σύνδεση, αυτοκινητόδρομος, λιμάνι, δίκτυο οπτικών ινών).

Η επέκταση στην Τρίπολη και το πολύπλοκο αδειοδοτικό πλαίσιο

Επιπλέον σχεδιάζεται επέκταση της βιομηχανικής περιοχής στην Τρίπολη, η οποία παρουσιάζει υψηλή ζήτηση και εν γένει είναι κορεσμένη, δεδομένο ότι οι πλησιέστερες στην πρωτεύουσα ΒΙΠΕ μεγαλύτερης έκτασης είναι στη Λαμία, την Πάτρα και την Τρίπολη. Ζήτημα ωστόσο αποτελεί συνολικά η αδειοδοτική διαδικασία κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνο Ψαθά, δεδομένου ότι η ΕΤΒΑ παρέχει ένα οικόπεδο, αλλά η οικοδομική άδεια εκδίδεται από τον οικείο δήμο και η άδεια λειτουργίας παρέχεται από την περιφέρεια, ενώ η περιβαλλοντική άδεια από την περιφέρεια ή το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικές δυσχέρειες στον εκάστοτε επενδυτή που επιθυμεί να εγκαταστήσει μία νέα βιομηχανική μονάδα. Ο μέσος χρόνος για να μπορέσει να λειτουργήσει μία νέα βιομηχανική μονάδα μπορεί σύμφωνα με τον κύριο Ψαθά να ανέλθει ακόμα και σε 5 έτη, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο αντίστοιχος χρόνος δεν υπερβαίνει τα 2 έτη κατά μέσο όρο.

Στόχος είναι να επεκτείνει και τις βιομηχανικές περιοχές σε Αλεξανδρούπολη και Σάπες Ροδόπης, αναλαμβάνοντας τα ανταποδοτικά οφέλη από τους δήμους για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και αποψιλώσεων, τις οποίες δεν παρείχαν αποτελεσματικά οι δήμοι έως και σήμερα. Πρόκειται για μία δραστηριότητα που διασφαλίζει την πυροπροστασία των βιομηχανικών ζωνών.

Επενδύσεις στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ)

Τέταρτος άξονας θα είναι οι επενδύσεις επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για βιομηχανικές περιοχές σε Ηράκλειο, Τρίπολη, Μελιγαλά, Φλώρινα και Κοζάνη που εντάσσονται στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κατά τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης των συγκεκριμένων περιοχών και επιχορηγούνται κατά μέγιστο έως και 50% της δαπάνης, ποσοστό που εξαρτάται από τον βαθμό της αξιολόγησης των μέγιστων δαπανών. 

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ διαχειρίζεται συνολικά 27 βιομηχανικές περιοχές στην Ελλάδα. Το 2023 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη χρήση με μηδενική δανειοδότηση. Το ταμείο της το 2018 ήταν 42 εκατ. ευρώ και πλέον ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. Επίσης, το 2018 είχε ζημίες μετά από φόρους 12 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 4,3 εκατ. ευρώ και αποτέλεσε την τέταρτη συνεχή χρήση κατά την οποία ήταν κερδοφόρα. Ο κύκλος εργασιών από 7 εκατ. ευρώ το 2018 ανήλθε το 2023 στα 18 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται ότι θα αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Εμπόδιο στη χρηματοδότηση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας η κατάρρευση της Avramar

Αθ. Ψαθάς: Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης

2024-06-26T04:59:32Z dg43tfdfdgfd