Η Γαλλία στις κάλπες - Ευρώπη και αγορές αγωνιούν

της Ελευθερίας Κούρταλη

Όλα τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, με το αποτέλεσμα καθώς και τις αλλαγές πολιτικής που θα προκύψουν από την επόμενη κυβέρνηση να αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά ολόκληρη την Ευρωζώνη. 

Με τις μνήμες από τις κρίσεις, πολιτικές και μη, σε άλλες χώρες του ευρώ να είναι ακόμη νωπές και με βάση το γεγονός ότι για άλλη μία φορά μια μεγάλη χώρα της περιοχής δοκιμάζεται πολιτικά και δημοσιονομικά, η επενδυτική στρατηγική σαφώς αλλάζει. Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δίνουν τις δικές τους προβλέψεις για το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης και για το πώς αυτό αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο τα assets της Γαλλίας, αλλά και της Ευρώπης συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρακολουθεί και αυτό τις εξελίξεις, έχοντας επίσης επηρεαστεί σημαντικά από τη νέα κατάσταση στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι επικεφαλής αναλυτές μεγάλων εγχώριων οίκων εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο ενάρετος κύκλος του Χ.Α., που έχει ξεκινήσει πρόσφατα, θα συνεχιστεί. 

Τρία εκλογικά σενάρια - Τι αποτιμούν οι αγορές 

Οι γαλλικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 7% από τα μέσα Μαΐου, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World έχει αυξηθεί κατά 2%. Αυτό εγείρει μερικά βασικά ερωτήματα. Πρώτον, πόσος πολιτικός κίνδυνος έχει ήδη τιμολογηθεί στις γαλλικές μετοχές; Δεύτερον, τι είδους εκλογικό αποτέλεσμα προεξοφλούν οι αγορές μετοχών; Και, τέλος, πώς θα μπορούσαν να αποδώσουν οι αγορές μετοχών σε διάφορα σενάρια κινδύνου;

Σε αυτό το πλαίσιο, η Citigroup αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο στην αγορά μετοχών από διάφορα τελικά σενάρια εκλογών. Διαπιστώνει ότι οι γαλλικές μετοχές τιμολογούν ένα αρκετά ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα, όπου η δημοσιονομική πολιτική δεν μετατρέπεται σε σημαντικό σημείο ανάφλεξης. Πιο πιθανά σενάρια, όπως το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο ή μια πλειοψηφία Δεξιάς (Εθνική Συσπείρωση ή RN) ή της Αριστεράς (Νέο Λαϊκό Μέτωπο ή NFP), θα μπορούσαν να στείλουν σε ισχυρή βουτιά τις γαλλικές μετοχές, με κύματα ρευστοποιήσεών να μεταδίδονται και στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Citi δίνουν τα τρία εξής πιθανά σενάρια:

- To "καλό" σενάριο, όπου η δημοσιονομική πολιτική δεν γίνεται μείζον σημείο ανάφλεξης (20% πιθανότητα). Αυτό θα περιελάμβανε έναν κεντρώο συνασπισμό ή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN, που απορρίπτει τις περισσότερες από τις υποσχέσεις του μανιφέστου. Αν και αυτό το σενάριο δεν θα επέτρεπε περικοπές δαπανών, τα ελλείμματα είναι απίθανο να διευρυνθούν απότομα.

- Δεύτερο είναι το σενάριο "Gridlock", όπου οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα πολιτικής παραμένουν (40% πιθανότητα). Αυτό θα συνεπαγόταν είτε ένα αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο είτε μια κυβέρνηση του RN που θα είναι σε θέση να εφαρμόσει μόνο ορισμένες από τις δεσμεύσεις της. Οι περικοπές δαπανών θα ήταν απίθανες και τα ελλείμματα ενδέχεται να παραμείνουν υψηλά, γύρω στα επίπεδα του τρέχοντος έτους, οδηγώντας σε μια πιο απότομη τροχιά χρέους/ΑΕΠ από ό,τι υπό την τρέχουσα κυβέρνηση.

- Και τρίτο είναι το ακραίο σενάριο, όπου οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι γίνονται πιο έντονοι (40% πιθανότητα). Σύμφωνα με αυτό, μια κυβέρνηση της ακροδεξιάς ή της ακροαριστεράς θα εφαρμόσει περισσότερες από τις δεσμεύσεις της πολιτικής. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά το χρέος/ΑΕΠ, μειώνοντας το χάσμα με την Ιταλία.

Τα σενάρια και οι επιπτώσεις στις μετοχές

Η Citi διαπιστώνει ότι οι γαλλικές μετοχές (με P/E στο 13,5x αυτή τη στιγμή) τιμολογούν ένα σχετικά φιλικό προς την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα, κάπου μεταξύ των σεναρίων "καλό" και "Gridlock". Γενικότερα, η αμερικανική τράπεζα βλέπει τις ακόλουθες αλλαγές στις αποτιμήσεις της αγοράς ανά εκλογικό σενάριο:

1. Καλό σενάριο: Αυτό πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή επαναξιολόγηση (re-rating) έως και 5% (με το P/E να φτάνει στο 14x).

2. Gridlock: Αυτό το σενάριο έχει γενικά αποτιμηθεί, αλλά θα είχε ως αποτέλεσμα μια επιπλέον πτώση στις αποτιμήσεις έως και 5% (P/E στο 13x). Στο σενάριο της παραίτησης Μακρόν, θα μπορούσε η πτώση να φτάσει και το 10%.

3. Ακραίο σενάριο: Αυτό πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα τη βουτιά κατά 10% των αποτιμήσεων από τα τρέχοντα επίπεδα (P/Ε στο 12x) εάν ο Μακρόν συνεχίσει να είναι πρόεδρος και 20% εάν παραιτηθεί (P/E στο 11x).

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Με απλά λόγια, επισημαίνει η Citi, οι αγορές μετοχών μπορεί να είναι ελαφρώς υπερβολικά αισιόδοξες για τις γαλλικές εκλογές σε αυτό το στάδιο. Τα αποτελέσματα υψηλότερης πιθανότητας (Gridlock, ακραίο) θα συνεπάγονταν κάπου μεταξύ 5% και 20% χαμηλότερες αποτιμήσεις στην αγορά μετοχών. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι γαλλικές μετοχές τείνουν να είναι πιο ευμετάβλητες από άλλες σε σχέση με τις εκλογές, αυτός θα μπορούσε να είναι λόγος να περιμένουμε πρόσθετη "ταλαιπωρία" στην αγορά. Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι επίσης ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Citi υποβάθμισε πρόσφατα τις μετοχές της Ευρώπης σε ουδέτερη στάση στην παγκόσμια στρατηγική μετοχών. Μια πτώση 10% στις γαλλικές μετοχές συνήθως συνοδεύεται από μια πτώση 8% στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, όπως επισημαίνει η Citi, ενώ οι αγορές σε Γερμανία και Ιταλία τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες στη Γαλλία.

Capital Economics: Η Γαλλία δεν θα βυθίσει απαραίτητα τις μετοχές της Ευρωζώνης

Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία έχει επηρεάσει σημαντικά τις μετοχές της χώρας, αλλά τα χρηματιστήρια σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης έχουν γενικά αποφύγει μεγάλα sell-offs, επισημαίνει η Capital Economics. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές συνεπές με προηγούμενα επεισόδια εξάρσεων για συγκεκριμένες χώρες στην περιοχή και ανάλογη τάση θα επικρατήσει και τώρα, όπως εκτιμά.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο οίκος, τα γαλλικά assets έχουν ταλαιπωρηθεί από τότε που o Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τo spread των γαλλικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί, ενώ και οι γαλλικές μετοχές έχουν υποαποδώσει σημαντικά, με τις τράπεζες να έχουν πληγεί περισσότερο πιθανώς λόγω της κυκλικότητάς τους, των ανησυχιών σχετικά με τις θέσεις των τραπεζών σε κρατικό χρέος και των φόβων για πρόσθετους φόρους στις τράπεζες.

Ωστόσο υπήρξε περιορισμένη μετάδοση σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης. Ομολογουμένως, τα spreads στην περιφέρεια έχουν γενικά αυξηθεί, αλλά οι κινήσεις ήταν μικρές. Και ο δείκτης των μετοχικών δεικτών της Ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Γαλλίας, έχει χάσει λίγο έδαφος έναντι του MSCI All Country World Index.

Η ιστορία δείχνει ότι τα αυξανόμενα ασφάλιστρα κινδύνου σε ένα μέλος της Ευρωζώνης δεν χρειάζεται να υπονομεύσουν τα χρηματιστήρια της υπόλοιπης περιοχής. Ενώ οι μετοχές της Ευρωζώνης υποαπέδωσαν γύρω στο 2011, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της περιοχής, και γύρω στο 2018, εν μέσω ανησυχιών για τον ιταλικό συνασπισμό Lega-M5S, κρατήθηκαν πολύ καλά στο αποκορύφωμα των ανησυχιών της ελληνικής χρεοκοπίας και, το πιο χαρακτηριστικό, εν μέσω ανησυχίας για τις γαλλικές εκλογές το 2017.

Επομένως, όπως τονίζει η Capital Economics, δεν υπάρχει σκληρός και γρήγορος κανόνας για την απόδοση των μετοχών κατά τη διάρκεια επεισοδίων πίεσης στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. Εξαρτάται απλώς από τη φύση του συμβάντος. 

Το βασικό σενάριο της Capital Economics είναι ότι είτε η Εθνική Συσπείρωση (RN) είτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) σχηματίζουν κυβέρνηση, αλλά μόνο ένα κλάσμα των υποσχέσεων της δημοσιονομικής εκστρατείας υλοποιείται. Σε αυτό το σενάριο, οι γαλλικές μετοχές θα παραμείνουν υπό πίεση σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή και οι τράπεζες θα υποαποδώσουν. Όμως, ενώ κάποιοι κλάδοι σε αγορές της Ευρωζώνης ενδέχεται να χτυπηθούν (π.χ., οι ιταλικές τράπεζες), η Capital Economics δεν πιστεύει ότι θα υπήρχε σημαντική μετάδοση σε άλλα χρηματιστήρια γενικότερα. 

J.P. Morgan: Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα προτού βελτιωθούν

Η J.P. Morgan θεωρεί πως το κλίμα στις αγορές μπορεί να χρειαστεί "να γίνει χειρότερο πριν γίνει καλύτερο". Οι πιθανότητες είναι η Εθνική Συσπείρωση να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων απ' ό,τι αναμένεται επί του παρόντος και επίσης ότι η νέα γαλλική κυβέρνηση πιθανότατα θα προσπαθήσει να δοκιμάσει τα όρια αυτού που μπορεί να κάνει. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί, συνεπώς, να χρειαστεί να απωθήσουν την πιο επιθετική δημοσιονομική χαλάρωση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, ο κίνδυνος περαιτέρω διορθώσεων πιθανότατα δεν θα αυξηθεί μόνο μεταξύ των δύο γύρων των εκλογών, αλλά και για λίγο μετά τις εκλογές.

Έτσι, η αμερικανική τράπεζα αναμένει περαιτέρω αναταράξεις στην αγορά βραχυπρόθεσμα, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και γύρω από την πολιτική προσέγγιση που θα υιοθετηθεί μετά τις εκλογές στη Γαλλία, εξακολουθεί να είναι υψηλή. Συνεχίζει, συνεπώς, να πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να αλλάξει τη στάση της στις μετοχές της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, συνολικά η J.P. Morgan πιστεύει ότι, καθώς προχωράμε στο β’ εξάμηνο, είναι πιθανό να υπάρξει ένα καλό σημείο εισόδου για την αγορά της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να γυρίσει και η ίδια σε "overweight" τη στάση της έναντι των ΗΠΑ, αλλά προς το παρόν παραμένει στο περιθώριο, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου περαιτέρω διορθώσεων και έλλειψης ορατότητας.

Goldman Sachs: Πού να επενδύσετε εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποχωρήσει, ενώ οι αμερικανικές έχουν σημειώσει άνοδο, επισημαίνει η Goldman Sachs. Πριν από αυτό το γεγονός ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 9% από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας των μετοχών του S&P 500 εκτός των "Magnificent 7" της τεχνολογίας. Η Ευρώπη μόλις είχε αρχίσει να βλέπει τις ροές κεφαλαίων να επιστρέφουν για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, αλλά, με βάση τα στοιχεία του EPFR, οι ροές προς την Ευρώπη έγιναν ξανά αρνητικές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με τις μεγαλύτερες εκροές να σημειώνονται την τελευταία. Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές μετοχές συνεχίζουν να παρουσιάζουν εισροές.

Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα υποαποδώσει; Η Goldman επισημαίνει πως τα θεμελιώδη μεγέθη υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους. Η Ευρώπη είχε αγοραστεί για τις σχετικά φθηνές αποτιμήσεις της από επενδυτές που αναμένουν ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ομολόγων θα κορυφωθούν και η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ θα επιταχυνθεί περισσότερο από την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Παρά τις κυκλικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη, η Goldman βλέπει παρόμοια ανοδική πορεία για τον Euro Stoxx 600 και τον S&P 500 (5% τους επόμενους 12 μήνες), για τρεις βασικούς λόγους: 1) Η Ευρώπη θα πρέπει να επωφεληθεί πολύ λιγότερο από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. 2) Η Ευρώπη έχει διαρθρωτικά ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις, το δημόσιο χρέος και την παραγωγικότητα. 3) Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πιο ευαίσθητες στο διεθνές εμπόριο (και στους κινδύνους πρόσθετων δασμών που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο), καθώς και στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα. Ο τελευταίος κίνδυνος "χτύπησε" πρώτος, με το ασφάλιστρο κινδύνου των ευρωπαϊκών να μην αναμένεται να υποχωρήσει έως ότου η Γαλλία αποκτήσει νέα κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman συστήνει στους επενδυτές να κοιτάξουν τις μετοχές των αμυντικών κλάδων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, ενώ επισημαίνει πως αποτελεί τον ευρωπαϊκό κλάδο που προσφέρει το καλύτερο ασφάλιστρο έναντι των σημερινών κινδύνων. Επίσης ευκαιρίες παρουσιάζουν οι μετοχές εταιρειών με έκθεση στις ΗΠΑ και οι βιομηχανικές εταιρείες που σχετίζονται με τα data centers της ΑΙ.

Το φως στο τούνελ του Χ.Α.

Επιφυλακτικά και με αρκετή μεταβλητότητα κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών εν όψει των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, ενώ πιέσεις άσκησαν και οι αποκοπές μερισμάτων αρκετών εισηγμένων και οι ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ειδικά μετά την αναγγελία της κυβέρνησης για την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, η οποία δημιούργησε παράλληλα και ερωτηματικά για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι. Επιπλέον, ο MSCI δεν περιέλαβε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε "watch list" για αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 7% από την κορυφή των 1.500 μονάδων, με τις 1.400 μονάδες να έχουν πλέον μετατραπεί στο νέο σημείο-"κλειδί". Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, λόγω των εξελίξεων, η προσπάθεια για αναρρίχηση πάνω από τις 1.500 μονάδες έχει υποκατασταθεί πλέον από την προσπάθεια διατήρησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Παρά το τρέχον σκηνικό αβεβαιότητας και νευρικότητας, πάντως, οι επικεφαλής αναλυτές εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών εμφανίζονται αισιόδοξοι για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α.

Σε σχετικό webinar που διοργάνωσε η Capital Link για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, οι Παναγιώτης Κλάδης, επικεφαλής Έρευνας Μετοχών της Alpha Finance, Άλεξ Μπουλουγούρης, επικεφαλής Έρευνας Μετοχών της Euroxx Securities, Βαγγέλης Καρανίκας, επικεφαλής ανάλυσης της NBG Securities, και Νατάσα Ρουμαντζή, επικεφαλής Έρευνας Μετοχών της Piraeus Securities, υπογράμμισαν πως οι παράγοντες που κάνουν την ελληνική αγορά ελκυστική είναι πολλοί: το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, το υγιές μακροοικονομικό περιβάλλον με την ελληνική οικονομία να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, οι ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων, καθώς και το ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των IPOs και των placements είναι αυξημένη, γεγονός το οποίο ενισχύει τη ρευστότητα και το βάθος της αγοράς. Όπως τόνισαν, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει κάνει τις ελληνικές μετοχές επενδυτική επιλογή για πολλά χαρτοφυλάκια που στο παρελθόν δεν μπορούσαν –λόγω καταστατικού– να επενδύσουν στη χώρα μας.

Μάλιστα, ο κ. Καρανίκας τόνισε πως το Χ.Α. βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός ενάρετου κύκλου και οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντανακλούν ακόμη τα ισχυρά θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας και των εταιρειών.

Οι αναλυτές των τεσσάρων χρηματιστηριακών εταιρειών σημείωσαν πως εντοπίζουν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στις μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, στις τηλεπικοινωνίες, στις ΑΕΕΑΠ και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος, όπως τόνισαν, διαπραγματεύεται και αδίκως με σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κλάδων.

 

Διαβάστε ακόμα:

Wall Street: Ισχυρά κέρδη στο εξάμηνο για Nasdaq και S&P 500 - Υστέρησε με μικρή άνοδο ο Dow

Πετρέλαιο: Κέρδη 6% σε επίπεδο μήνα - Άνοδος άνω του 12% στο εξάμηνο

2024-06-30T05:30:55Z dg43tfdfdgfd