Η υστέρηση, το δισύλλαβο και το γούρι

Του Απόστολου Μάνθου

Metlen λοιπόν, με τους "μακροβιότερους" μετόχους να εύχονται στα διάφορα πηγαδάκια μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης το νέο όνομα να έχει το ίδιο "γούρι" που κουβάλαγε επί 29 χρόνια και η επωνυμία Μυτιληναίος, μιας που οδήγησε ή καλύτερα εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση των 8 εκατ. ευρώ στο απίστευτο νούμερο των 5 δισ. ευρώ, δίχως μάλιστα να έχουν βγάλει από την τσέπη τους, προς ενίσχυσή της, ούτε μία δραχμή-ευρώ. Metlen, δισύλλαβο, σχεδόν ηπειρώτικο, με μια έμφαση αρχοντιάς. Όχι βέβαια πως και η προηγούμενη μεσσήνια επωνυμία δεν είχε τη δική της μεγαλοπρέπεια, μιας που κατάφερε να χτίσει πάνω στο όνομα Μυτιληναίος μια αυτοκρατορία, αλλά κάπου εδώ η τεράστια αλλαγή που φαίνεται να δρομολογείται στη στρατηγική παγκόσμια δομή του ομίλου επιβάλλει μια ισχυρότερη διεθνή ταυτότητα, που θα τον οδηγήσει σε μια νέα εποχή.

Ένα νέο, πιο εύπεπτο όνομα που να αποθηκεύεται εύκολα, δίχως όμως τη δυνατότητα "διαγραφής" του από τον "σκληρό" του παγκόσμιου επενδυτικού κεφαλαίου. Όνομα το οποίο έχει την πλήρη ικανότητα με την είσοδό του να επεκτείνεται όλο και περισσότερο, ενισχύοντας το στρατηγικό αποτύπωμά του στους δύο βασικούς πυλώνες συγκέντρωσης των επιχειρηματικών του δυνάμεων: τα μέταλλα, όπου αποτελεί τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη, και την ενέργεια, με την υψηλή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου. Metlen Energy & Metals (ΜΥΤΙΛ), λοιπόν, το νέο ισχυρό brand name με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ευάγγελο Μυτιληναίο, να δίνει τον στρατηγικό στόχο του ομίλου, που δεν είναι άλλος από το "να πατήσει νέες κορυφές, που δεν έχει κατακτήσει ποτέ άλλοτε ελληνική εταιρεία". 

Δεν γνωρίζω βέβαια αν το "γούρι" παραμείνει το ίδιο και στη νέα ονομασία, αλλά γνωρίζω μετά βεβαιότητας ότι το μεγάλο ατού του ομίλου θα παραμείνει το ίδιο. Μιλάω φυσικά για τον βασικό κινητήρα αύξησης εσόδων και κερδοφορίας της Metlen, τις συνέργειες που επιτυγχάνονται δομικά μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αναμένεται να κάνει θραύση στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, είναι η συνέργεια ανάμεσα στο Αλουμίνιον της Ελλάδος και την Protergia που έχει αναλάβει από φέτος την τροφοδοσία της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί λοιπόν το "energy management team" του ομίλου κάνει καταπληκτική δουλειά διασφαλίζοντας για το Αλουμίνιον της Ελλάδος τη βέλτιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με την πλέον χαμηλή και ανταγωνιστική τιμή που υπάρχει στην αγορά, χρησιμοποιώντας στον υπερθετικό βαθμό το μίγμα των ΑΠΕ. 

Έτσι λοιπόν αυτή τη στιγμή ο μεταλλουργικός τομέας του ομίλου έχει πετύχει να τιθασεύσει τον μόνιμο βραχνά που έχει μια ενεργοβόρος βιομηχανία, το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, πέρα από αυτό, τα νέα συμβόλαια που κλείνει το Αλουμίνιον της Ελλάδος για την αλουμίνα και το αλουμίνιο έχουν υψηλότερη τιμή, άρα και υψηλότερο περιθώριο κερδοφορίας. Ο συνδυασμός δε της καθετοποιημένης δομής, μιας που ο όμιλος έχει δικά του ορυχεία βωξίτη, της αύξησης της τιμής του αλουμινίου και του χαμηλού ενεργειακού κόστους θα φέρει σοβαρές θετικές ανατροπές στα οικονομικά στοιχεία του μεταλλευτικού τομέα το 2024, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να χτυπάνε κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, από τα 248 εκατ. ευρώ που είχε το 2023. Όσα έβγαζε δηλαδή όλος ο όμιλος πριν από τρία χρόνια. Σε πρόσφατη ανάλυση η Edison έδωσε για το 2024 EBITDA κέρδη στον εν λόγω τομέα τα 287 εκατ. ευρώ.

Μέσα τώρα από την ίδια ανάλυση και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι που αφορά την M Renewables, τον βραχίονα της πράσινης ενέργειας της Metlen, αποκαλύπτεται και το στοιχείο που ίσως οι περισσότεροι επενδυτές να μην το έχουν πάρει είδηση. Το ότι η M Renewables είναι διπλάσια σε μέγεθος, ή +230% μεγαλύτερη από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, με την μεν πρώτη να έχει ένα pipeline έργων στα 13,81 GW και τη δεύτερη στα 6 GW, όπου όμως είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα, ενώ η M Renewables υπερτερεί σημαντικά λόγω του διαφοροποιημένου γεωγραφικά μοντέλου ανάπτυξης. Παράλληλα οι μεγάλες συμφωνίες που έχει η M Renewables για έργα ΑΠΕ σε Χιλή, Καναδά, Ισπανία, Αυστραλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Κύπρο παρέχουν στη Metlen ένα πολύ ισχυρό visibility σε βάθος τουλάχιστον 6 ετών της κερδοφορίας του "asset rotation model", αυξάνοντας έτσι σημαντικά την επενδυτική της αξία. Μια αξία η οποία, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγορές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τη Masdar, όπου έγινε με ένα EV/EBITDA στα 17,4x και της γαλλικής Neoen από την Brookfield Asset Management με ένα αντίστοιχο EV/EBITDA στα 17x, είναι σοβαρά υποτιμημένη. Σύμφωνα λοιπόν με τις προσδοκίες για το 2024 η M Renewables αποτιμάται αυτή τη στιγμή με ένα EV/EBITDA στα 9.7x. Με απλά λόγια, αυτή τη στιγμή η M Renewables αν πούμε ότι το EBITDA για το 2024 ανέβει από τα 240 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ (η εκτίμηση της Edison είναι στα 342 εκατ. ευρώ), από μόνη της θα έχει μια αγοραία αξία της τάξεως των 5,10 δισ. ευρώ ή όσο είναι η κεφαλαιοποίηση όλης της Metlen (!).

Μεγάλες συγκινήσεις μας υπόσχεται ο όμιλος Metlen και από μια spin off εταιρεία του, την "Avokado", που χρησιμοποιεί αλγοριθμικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της ενέργειας. Όταν λύσετε την εξίσωση που έχει ως συνιστώσες την Avokado, την Protergia και τα Data Centers, ίσως καταλάβετε τι θα "παιχτεί" στη συνιστώσα από απόψεως κερδοφορίας. 

Παράλληλα, η κατασκευαστική ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ μαζί με τις Μ Παραχωρήσεις, που το 2026 θα εισαχθούν ως μία οντότητα στο Χρηματιστήριο, από τα 23 εκατ. ευρώ που ήταν η λειτουργική κερδοφορία το 2023 θα εκτιναχθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου, στα 50 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 100 εκατ. ευρώ το 2025, με ανεκτέλεστο έργων που θα τρίβουμε τα μάτια μας. Ούτε και αυτό το έχει επεξεργαστεί "εγκεφαλικά" η αγορά. 

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν ότι η μετοχή του ομίλου στην περιοχή των 34,50 ευρώ που λάμβανε τιμές την περασμένη Πέμπτη, όταν γραφόταν το άρθρο, δεν αντιπροσωπεύει ούτε κατά διάνοια την πραγματική αξία της Metlen. Ακόμα πιο σοκαριστικό, που όμως παράλληλα κεντρίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι και το γεγονός που φέρει τη μετοχή στην ποσοστιαία αντιπαράθεση με τον Γενικό Δείκτη να έχει πάρει τους τελευταίους 8 μήνες μόλις ένα +2% την ίδια ώρα που ο δείκτης έχει ανέβει ένα +19%. Τέλος, στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή δείχνει τη διάθεση να σχηματίσει στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, έναν τρίτο υψηλότερο πυθμένα που θα δώσει το δικαίωμα στη μετοχή για μια νέα ανοδική επίθεση προς το επίπεδο των 39 με 40 ευρώ. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της μετοχής συνεχίζει να αναβοσβήνει στα 44 ευρώ ή ένα +28% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

Διαβάστε ακόμα:

Τόσο ισχυρή όσο ποτέ

Η τρελή φούσκα και ο "τοίχος της ανησυχίας"

2024-06-30T21:18:15Z dg43tfdfdgfd