"Κλειδώνει" η συμφωνία μετόχων για την αύξηση κεφαλαίου αφού ολοκληρωθεί η συγχώνευση ATTICA BANK –

Της Αγγελικής Βελεσιώτη 

Τα "θεμέλια" για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα που προσδοκάται ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελος δανειοληπτών και καταθετών μπαίνουν αυτή την εβδομάδα, με την προσκόμιση στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) της συμφωνίας των μετόχων της Attica Bank για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και την αύξηση κεφαλαίου στο νέο σχήμα που θα προκύψει.

Όπως επισημαίνουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και σίγουρα πριν τη διορία που έθεσε ο επόπτης, θα έχει και επισήμως "κλειδώσει" η συμφωνία μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, γεγονός που θα δρομολογήσει εξελίξεις.

"Το βασικό σκέλος της συμφωνίας, δηλαδή, τα ποσά συμμετοχής του κάθε μετόχου στην επικείμενη ΑΜΚ, έχει, ουσιαστικά, κλείσει. Απομένουν κάποια επιμέρους ζητήματα που, όμως, είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιλυθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή", αναφέρουν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ, με επιστολή της προς τις διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, ζητά να προσκομιστεί έως τις 5 Ιουλίου το σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων, τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, ως απόρροια αφενός, της αξιοποίησης του "Ηρακλή ΙΙΙ" για τη μείωση του "κόκκινου" χαρτοφυλακίου και αφετέρου, της χρηματοδότησης του business plan της νέας τράπεζας.

"Η επιστολή δεν έφερε αλλαγές ως προς τα συμφωνηθέντα, αλλά σίγουρα επίσπευσε κάπως τις διαδικασίες", σχολιάζουν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της συμφωνίας είναι η μείωση των ποσοστών του ΤΧΣ (σήμερα κατέχει το 72,5% ή 36.279.370 μετοχές), η αύξηση του ποσοστού της Thrivest (ελέγχει το 4,4% ή 2.211.989 μετοχές στην Attica Bank, αλλά και το 44% στην Παγκρήτια Τράπεζα) και η – ενδεχόμενη - συμμετοχή τρίτων επενδυτών, το ποσοστό των οποίων, ωστόσο, θα είναι μικρό και πιθανότατα κάτω του ορίου του 5%.

Ο "λογαριασμός" της DBRS

"Κλειδί" για την επίτευξη της παραπάνω συμφωνίας διαδραμάτισε ο "λογαριασμός" που έβγαλε η DBRS για την ένταξη των "κόκκινων" δανείων στον "Ηρακλή ΙΙΙ" και ο οποίος έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους μετόχους. Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται το αργότερο έως τις 16 Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank. Με βάση τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της τράπεζας, τα "κόκκινα" δάνεια της Αττικής παρουσίασαν αύξηση κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (στα 2,231 δισ. ευρώ έναντι 1,983 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2023), λόγω της μεταφοράς παλαιότερων χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου της τράπεζας σε καθεστώς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στο πλαίσιο της οριστικής εξυγίανσης του ισολογισμού και διαφάνειας της τράπεζας, με τον δείκτη να προσεγγίζει το 61,5% έναντι 56,9% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Παγκρήτια Τράπεζα από την πλευρά της, διαθέτει "κόκκινο" χαρτοφυλάκιο, ύψους 1,371 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να κυμαίνεται στο 55,32%. Στόχος των εμπλεκομένων μερών είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό για τη νέα οντότητα που θα προκύψει όταν Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα έρθουν εις… νομική σάρκα μίαν.

Συναντίληψη κυβέρνησης – ΤτΕ για τον ανταγωνισμό στις τράπεζες

"Η αύξηση του ανταγωνισμού στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την ενδυνάμωση των μη συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας".

Αυτό επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στην πρόσφατη Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει περισσότερες τράπεζες από όσες ήδη έχει.

Την ίδια αντίληψη φέρεται πως ενστερνίζεται και η κυβέρνηση, στηρίζοντας τον ανταγωνισμό στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

"Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στη δημιουργία του λεγόμενου 5ου τραπεζικού πυλώνα, διευθετώντας όλες τις σχετικές εκκρεμότητες. Τα σχετικά ζητήματα θέλουμε να κλείσουν το ταχύτερο, εντός του 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, προηγήθηκαν οι ρυθμίσεις, με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια, μειώθηκαν κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές μικρού ύψους και θεσπίστηκε το αφορολόγητο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη ομιλία του στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θέλει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. "Θέλουμε, όμως και ένα τραπεζικό σύστημα με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Ένα τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ελκυστικές αποδόσεις στους αποταμιευτές και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά", κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

"Κλειστόν μέχρι νεωτέρας" το Χρηματιστήριο Αθηνών για τις εταιρείες ακινήτων

Παπουτσάνης: Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Ριτσώνα δεν βρίσκονται σε κίνδυνο από την πυρκαγιά

2024-07-01T05:04:30Z dg43tfdfdgfd