"Λευκός καπνός" για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα - Συμφωνία ΤΧΣ-THRIVEST για τη στήριξη του DEAL ATTICA B

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) βγήκε τελικά ο "λευκός καπνός" για την κεφαλαιακή στήριξη του 5ου πυλώνα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, με τους βασικούς μετόχους, δηλαδή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τη Thrivest, να "σφραγίζουν" τη συμφωνία, προκειμένου να προχωρήσει το deal.

Όπως εξηγούν στο Capital.gr πηγές με γνώση, οι τυπικές λεπτομέρειες που απομένουν προκειμένου να κλείσει και επισήμως το ζήτημα, όπως το τελικό νομικό κείμενο (σ.σ. σχετικό draft φέρεται να έχει ήδη αποσταλεί στον επόπτη με το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο εντός της ημέρας) και το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί εντός του σαββατοκύριακου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη δώσει τα… χέρια για τα βασικά σημεία, τα οποία και θα εξειδικευτούν προσεχώς με ανακοινώσεις. Ο "κορμός" της συμφωνίας αφορά, τόσο στα βήματα για την ενοποίηση των δύο τραπεζών, όσο και στα ποσά που ο κάθε μέτοχος θα βάλει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διαμορφώνοντας αναλόγως και τα ποσοστά συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ, με επιστολή της ζητούσε την προσκόμιση έως τις 5 Ιουλίου του σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων, τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, ως απόρροια αφενός, της αξιοποίησης του "Ηρακλή ΙΙΙ" για τη μείωση του "κόκκινου" χαρτοφυλακίου και αφετέρου, της χρηματοδότησης του business plan της νέας τράπεζας. 

Έτσι, στις 16 Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση της τράπεζας που εφέτος συμπληρώνει 100 έτη από την ίδρυσή της η διοίκηση θα μπορέσει να αναφερθεί στην οριστική αλλαγή σελίδας, απολαμβάνοντας την έμπρακτη στήριξη του ιδιώτη μετόχου. 

Τα επόμενα βήματα

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα ακολουθήσει η ένταξη των "κόκκινων" δανείων των δύο τραπεζών στον "Ηρακλή ΙΙΙ". Αυτά, όπως είχε γράψει το Capital.gr, διαμορφώνονται σε 2,231 δισ. ευρώ για την Attica Bank και σε 1,371 δισ. ευρώ για την Παγκρήτια Τράπεζα, με το κόστος, έτσι όπως αποφάνθηκε και η DBRS να προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευση των δύο οντοτήτων, με συνέπεια το προσεχή φθινόπωρο να πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, όπως, άλλωστε, τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο συνέδριο του Economist. "Εργαζόμαστε τώρα για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Αττικής. Παράλληλα θα προχωρήσουμε μέσα στο 2024 στη διευθέτηση της εκκρεμότητας σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα και το μερίδιο του ελληνικού Δημοσίου σε αυτήν", ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Διαβάστε ακόμα:

Διεθνής ανάπτυξη… επί ποδός για το ιστορικό brand Scholl του Ομίλου Costas Papaellinas

Ν. Σηφάκης (ΑΕΝΑΟΣ): Οι ΑΠΕ είναι εθνικός πλούτος – ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός πράσινος πνεύμονας της ΕΕ

2024-07-05T14:36:28Z dg43tfdfdgfd