Μέρισμα και αναβαθμίσεις ανοίγουν νέα σελίδα για τις τράπεζες – Τα δύο ενεργά "μέτωπα"

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και μερισματικής πολιτικής, επέστρεψαν μετά από αρκετά χρόνια οι τράπεζες, με τις αγορές να επικροτούν την αλλαγή σελίδας, παραμένοντας, ωστόσο, alert, όσον αφορά σε δύο βασικά ζητήματα: την κερδοφορία και την πιστωτική επέκταση.

Πιο αναλυτικά, μόλις χθες, Πέμπτη, ο S&P προχώρησε στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενος την ανθεκτικότητά τους στους οικονομικούς κύκλους και τη βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησής τους. Είχαν προηγηθεί οι αναβαθμίσεις, τόσο από τη Morningstar DBRS, όσο και από τη Moody’s, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και εν γένει στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, οι μέτοχοι των τραπεζών ετοιμάζονται να… πάνε ταμείο, με τις διανομές μερισμάτων να εκκινούν σταδιακά το επόμενο διάστημα, μεταξύ 16 Ιουλίου και 2 Αυγούστου. Όσον αφορά στη σύνδεση των – αισιόδοξων κατά γενική ομολογία - payout ratios της επόμενης τριετίας με την ανάγκη μείωσης του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) τραπεζικές πηγές παραδέχονται πως η υψηλή συμμετοχή του στα εποπτικά κεφάλαια βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τον επόπτη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όσο θα περιορίζεται το ποσοστό, τόσο πιο ανθεκτικός θα γίνεται σε σχέση με τη μερισματική πολιτική έως το 2026. Αξίζει να αναφερθεί πως, με βάση σχετικό report της Autonomous, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος κατείχε στο τέλος του 2023 αναβαλλόμενη φορολογία, ύψους 12,9 δισ. ευρώ, ήτοι το 44% του συνολικού κεφαλαίου. 

Κερδοφορία

"Το ερώτημα είναι εάν θα συνεχίσουν οι τράπεζες να παρουσιάζουν ισχυρή κερδοφορία, χωρίς την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων", τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στο πλαίσιο του 28oυ ετήσιου συνεδρίου του Economist, σπεύδοντας ο ίδιος να απαντήσει: "Στο ερώτημα αυτό ήδη από το 2023 τα χρηματιστήρια έχουν θετική άποψη. Παρά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η κερδοφορία αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα λόγω της αύξησης των εργασιών τους σε μια οικονομία που συνεχίζει να αναπτύσσεται". Η αύξηση αυτή, μεταξύ άλλων, θα προκύψει και από την επέκταση σε νέες αγορές ή και τομείς, όπως, για παράδειγμα, οι κινήσεις της Eurobank στην Κύπρο, με την υποβολή δημόσιας προσφοράς για την Ελληνική Τράπεζα, αλλά και η λειτουργία της Snappi της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έλαβε προσφάτως ευρωπαική άδεια.

"Είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν στρατηγικές που θα ενισχύσουν τη μελλοντική τους κερδοφορία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, σε αυτό που πάντα δίνεται μεγάλη σημασία είναι η διακυβέρνηση, τα στρατηγικά σχέδια και η διαχείριση των κινδύνων", τονίζουν πηγές με γνώση. Υπενθυμίζεται πως για την επόμενη τριετία η Τράπεζα Πειραιώς προσβλέπει σε επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία ένα δισ. ευρώ ανά έτος και η Alpha Bank αναμένει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 14% και κέρδη ανά μετοχή 0,35 ευρώ το 2026, με τα πλεονάζοντα κεφάλαια να ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Η Eurobank από την πλευρά της, "βλέπει" σταθερή οργανική κερδοφορία σε όλη την τριετία, με οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω του 1,5 δισ. ευρώ εφέτος και περίπου 1,6 δισ. το 2026 και η Εθνική Τράπεζα προσδοκά οργανικά κέρδη μετά φόρων 1,2 δισ. ευρώ στην τριετία.

Πιστωτική επέκταση 

Ζητούμενο, τόσο για τις αγορές, όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και τον SSM, αποτελεί η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης. 

Ο στόχος των τραπεζών για το 2024, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στα business plans, έχει ως εξής: Η Εθνική Τράπεζα έχει εγκρίνει, αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, δάνεια, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank προσδοκά καθαρή πιστωτική επέκταση 2,3 δισ. ευρώ για εφέτος (1,3 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και ένα δισ. ευρώ από τις διεθνείς δραστηριότητες). Η μεν, Alpha Bank διατηρεί – μέχρι νεωτέρας - το στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση, ύψους δύο δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς υπολογίζει το επίμαχο μέγεθος σε περίπου 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υποστηρικτικά στα σχέδια για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι "πράσινες" τιτλοποιήσεις. Αυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), ", ο οποίος, άλλωστε ήταν και αυτός που έθεσε σε λειτουργία τον "Ηρακλή", αποτελούν ένα από τα επαρκέστερα εργαλεία χρηματοδότησης της οικονομίας. Κι αυτό γιατί αφενός, επιμερίζουν το ρίσκο στους επενδυτές ανάλογα με τις δυνατότητές τους και αφετέρου, απελευθερώνουν τραπεζικά κεφάλαια, απαραίτητα για τη χρηματοδότηση κυρίως σε περιόδους υψηλών επιτοκίων και ακριβών δανείων. "Οι τιτλοποιήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα, όχι μόνο για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για την προσιτή χρηματοδότηση της στεγαστικής πίστης και των μικρομεσαίων. Για να επιτύχει αυτό το εγχείρημα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ωστόσο, θα χρειαστεί να δοθούν ως τελευταίας προσφυγής εγγυήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την αγορά των ακινήτων όσο και τις ΜμΕ", ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη τοποθέτησή του. 

"Πράγματι, οι τιτλοποιήσεις είναι παρεξηγημένες", σχολιάζουν πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον τρόπο, με τον οποίο θα δομηθούν οι τιτλοποιήσεις. "Πήραμε το μάθημα από την κρίση στις ΗΠΑ", εξηγούν. Απαραίτητη προϋπόθεσή, βέβαια, είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς και η ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου.

 

Διαβάστε ακόμα:

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την απορρόφηση της θυγατρικής Greco Yota

Η Revoil εξαγόρασε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 10 MW έναντι 1,74 εκατ. ευρώ

2024-07-05T04:34:50Z dg43tfdfdgfd