Με τρία κριτήρια οι φορο-αλλαγές στους επαγγελματίες

Τρεις παράμετροι θα καθορίσουν το εύρος των αλλαγών στη φορολόγηση των επαγγελματιών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι όποιες τροποποιήσεις δεν πρόκειται να προχωρήσουν πριν από το φθινόπωρο, αφού θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο αποδίδει το μέτρο αλλά και πόσο επιβαρύνονται οι επαγγελματίες. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν αυξημένο κατά 2 ή 3 φορές φόρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ουσιαστικά, υψηλότερο φόρο θα καταβάλουν όσοι δήλωναν χαμηλά εισοδήματα και τους "πιάνει" ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 3 κριτήρια που θα κρίνουν τις αλλαγές είναι τα εξής:

1. Τι θα προκύψει από την προσφυγή που κατέθεσαν οι επαγγελματίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ήδη από τις 17 Ιουνίου κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του Ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Επίσης, με τις Αιτήσεις Ακύρωσης προσβλήθηκε η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου. Οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα κρίνουν εάν θα συνεχιστεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών. Δηλαδή, εφόσον το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτική λύση (αποκλειστικά με όσα δηλώνουν στα ηλεκτρονικά βιβλία) για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των επαγγελματιών.

2.   Πόσοι θα αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα ζητώντας τον έλεγχο των εισοδημάτων τους. Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν, από τις 80.000 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τα εξής:

- 40.000 φορολογούμενοι εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος. Δηλαδή τα φορολογητέα εισοδήματα που δήλωσαν είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.

- Από τους φορολογούμενους στους οποίους ενεργοποιήθηκε το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα (από 10.920 έως 14.196 ευρώ), μόλις 300 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 30. Οι ανωτέρω συμπλήρωσαν τους κωδικούς 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ζητώντας να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής τους για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Παράλληλα, όποιος εκδηλώσει ενδιαφέρον αμφισβήτησης υποχρεούται το αργότερο εντός εξήντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο. Η συμπλήρωση και υποβολή του ως άνω ερωτηματολογίου γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, και συγκεκριμένα στο my business support, στην ενότητα "Εφαρμογές".

3. Τι θα προκύψει από όσους αμφισβήτησαν το τεκμαρτό εισόδημα. Τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι επίσης σημαντικός παράγοντας, που θα καθορίσει εάν θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές. Βέβαια, προς το παρόν ελάχιστοι έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και πιθανόν ο αριθμός αυτών να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Στην περίπτωση που οι αποφάσεις του ΣτΕ οδηγήσουν στην κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη φορολόγηση των επαγγελματιών με βάση τα στοιχεία που δίνουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, και συγκεκριμένα με τα έσοδα και έξοδα που δηλώνονται στα MyDATA που θα είναι κλειδωμένα. Σημειώνεται ότι σήμερα επιτρέπονται αποκλίσεις 30% στα στοιχεία τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα. Εντός του έτους οι αποκλίσεις θα μηδενιστούν και θα λαμβάνονται υπόψη μόνο όσα περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά βιβλία. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα, τα έξοδα και τα καθαρά κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA και με βάση αυτά τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ο φόρος εισοδήματος.

Εφόσον, λοιπόν, καταργηθεί ο νέος τρόπος φορολόγησης, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον φόρο που βεβαιώνεται, αφού θα προκύπτει από τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων των φορολογoυμένων που τηρούνται στο myDATA.

Από τα στοιχεία των εκκαθαριστικών προκύπτει ότι όσοι φορολογούνται με το τεκμαρτό εισόδημα θα πληρώσουν 2πλάσιο ή 3πλάσιο φόρο, καθώς δήλωσαν ζημίες, ή μηδενικά, ή πολύ χαμηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα, επαγγελματίας δήλωσε το 2022 ζημίες ύψους 2.570,53 ευρώ καταβάλλοντας φόρο 650 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος). Φέτος (εισοδήματα 2023) δήλωσε ζημιές ύψους 4.164,44 ευρώ. Ωστόσο, με βάση τον νέο νόμο, του υπολογίστηκε ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 11.720 ευρώ και καλείται να πληρώσει 1.808,31 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΑΔΕ: Από 1/7 η ενσωμάτωση ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Χολαργού και Ψυχικού στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής

Φοροαπόψεις 27/06/2024

2024-06-28T13:53:56Z dg43tfdfdgfd