Πιέσεις στον Γενικό Δείκτη που κράτησε τις 1.400 μονάδες

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης καθ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης καταφέρνοντας ωστόσο να κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων. 

Οι διανομές μερισμάτων κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα επηρεάζοντας την πορεία του Χ.Α, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνεδρίαση και επηρέασε και τη σημερινή, ενώ αντιστοίχως από τον επόμενο μήνα αναμένονται και οι συστημικές τράπεζες. Σήμερα έκοψαν μέρισμα οι Motor Oil και Metlen, οι μετοχές των οποίων κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.406,24 μονάδες με απώλειες 0,97%. Ο τζίρος για άλλη μια ημέρα πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε στα 166,94 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος με τις απώλειές του να κυμαίνονται από -0,02% έως και 1,44%. 

Σε επίπεδο πακέτων, διακινήθηκαν συνολικά 26 συνολικού τζίρου 20,621 εκατ. ευρώ. 

Στα ταμπλό, 67 ήταν οι μετοχές που κατέγραψαν απώλειες, 33 κινήθηκαν ανοδικά και 43 παρέμειναν σταθερές. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,08% στις 3.405,32 μονάδες ενώ ο αντίστοιχος της μεσαίας έχασε 1,12% στις 2.257 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,71%. Η ΕΤΕ κατέγραψε απώλειες 2,46% και η Eurobank έχασε 2,02%. Απώλειες για Alpha Bank (-0,54%) και Πειραιώς (-0,71%).

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Motor Oil με -5,25% και η Metlen με -3,42%. Κέρδη κατέγραψε ο ΟΠΑΠ με 2,97% και ο Τιτάν με άνοδο 2,07%. 

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών οι αναλυτές εκτιμούν πως η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει υψηλή αυτό το διάστημα και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη Γαλλία, με τον πρώτο λόγο στη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνσή του να έχουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Άλλωστε όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, λόγω των εξελίξεων, η προσπάθεια για αναρρίχηση πάνω από τις 1.500 μονάδες έχει υποκατασταθεί πλέον από την προσπάθεια διατήρησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες. 

Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κάποιοι νέοι καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Χ.Α σε αυτονόμηση ή να "σβήσουν" τη μεταβλητότητα.

Όπως σχολιάζει και ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τη Γαλλία, και τον πρώτο γύρος των εκλογών, με την Εθνική Συσπείρωση να έχει εμφανές προβάδισμα προκαλώντας ανησυχίες στις αγορές, συμπληρώνει ο αναλυτής.

Από την άλλη πλευρά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη είναι ανησυχητικές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και στη Μ. Ανατολή η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, ενώ αρκετοί είναι οι αναλυτές που συγκρίνουν την παρούσα κατάσταση με εκείνη του 1938, δύο χρόνια δηλαδή πριν την κήρυξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ευλόγως, αρκετοί θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή ευφορία, ελέω των αποτιμήσεων των τεχνολογικών κολοσσών, είναι πιθανό να διακοπεί, με τις κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αναγκαστούν να επισπεύσουν κινήσεις μείωσης των παρεμβατικών τους επιτοκίων, που καθυστερούν λόγω της διατηρούμενης πληθωριστικής απειλής, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Νικόλας  Σαπουντζόγλου

Διαβάστε ακόμα:

Ανάλυση Ebury: Πώς η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία μπορεί να επηρεάσει το Ευρώ

JP Morgan: Η Γαλλία δεν αποτελεί game changer, ωστόσο έρχονται διορθώσεις στις ευρωαγορές

2024-06-26T14:46:19Z dg43tfdfdgfd