Πληθωρισμός: Επιστρέφει στο 2% από 2,4% τον Μάιο 2024 - Τα πορίσματα της έκθεσης της Βουλής

Σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μετά το ράλι ανόδου, που τσάκισε τα ελληνικά νοικοκυριά 

Υποχωρεί σταδιακά ο πληθωρισμός παρά την ανθεκτικότητα, που επέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα και μετά την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, παρόμοια είναι τα ευρήματα και στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην έκθεση, ο πληθωρισμός παρουσιάζει ισχυρή τάση επιστροφής στον στόχο του 2,0%, παγιώνοντας την προσδοκία, ύστερα και από την πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, για την σταδιακή απόσυρση της νομισματικής σύσφιξης.

Ο πληθωρισμός ανήλθε τον Μάιο του 2024 στο 2,4% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειωμένος σε σχέση με τον Μάιο του 2023 (4,1%) και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (3,2%). Ο πληθωρισμός τροφίμων (περιλαμβανομένων καπνού και αλκοόλ) υποχώρησε στο 2,3% και βρίσκεται, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023, κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,6%).

Η σταδιακή αποκλιμάκωση ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2023 ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Αύξηση των τιμών ιδιωτικής ετικέτας - Αναγκαιότητα η δημιουργία υγιών συνεταιρισμών

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του εκτιμά πως πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με άρση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων για είσοδο νέων επιχειρήσεων, αύξηση του αριθμού των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας καθώς φαίνεται ότι βοηθούν στην αποκλιμάκωση τιμών επώνυμων προϊόντων, και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτικών παραγωγών με την ίδρυση υγιών συνεταιρισμών. Σημειώνει εμμέσως πλην σαφώς πως πρέπει και οι καταναλωτές να αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία και το e-καταναλωτής για μεγαλύτερη διαφάνεια και παρακολούθηση τιμών, αλλά και δυνατότητα σύγκρισης συνολικού καλαθιού αγορών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου, το ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2024 καταγράφει πλεόνασμα 3.330 εκατ. ευρώ (που ισοδυναμεί με βελτίωση 2.702 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023).

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τα αυξημένα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους που, όπως τονίζει, οφείλονται στην αύξηση της απασχόλησης με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών και συντάξεων, στην ισχυρή αύξηση των τουριστικών εσόδων, τα οποία αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023 κατά 22% περίπου, στην εν γένει αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, και τέλος, αν και λιγότερο για το 2024 σε σχέση με το 2023, στις πληθωριστικές πιέσεις.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εξέτασε και το θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην Ευρώπη

Για το θέμα του ΦΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, μετά από έρευνα, όπως τονίζει, σε 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Πρώτον, ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων του ΦΠΑ, περίπου 6%, διαχέεται στις τελικές τιμές και μόνο βραχυχρόνια. Αντιθέτως οι αυξήσεις ΦΠΑ διαχέονται στις τελικές τιμές κατά 34% περίπου. Επιπλέον, η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε δυσανάλογες αυξήσεις τιμών γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή. Δεύτερον, μετά από ένα χρονικό διάστημα 10 μηνών που ακολουθεί την μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές καταναλωτή επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την μείωση του. Τρίτον, οι μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών.

2024-06-27T12:25:11Z dg43tfdfdgfd