Τα νέα κίνητρα για τους επιχειρηματικούς γάμους

 Του Τάσου Δασόπουλου 

Την επανεκκίνηση της προσπάθειας μεγέθυνσης των ελληνικών επιχειρήσεων θα επιχειρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με κίνητρα νέα γενιάς, στα οποία περιλαμβάνονται, εκτός από φορολογικά κίνητρα, η χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές και οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ για καινοτόμες επενδύσεις και συγχωνεύσεις μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το προγραμματισμό του ΥΠΕΘΟ, το νομοσχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύνταξής του προβλέπει ως κίνητρα συγχωνεύσεων: 

1. Την επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το εύρος των πιθανών συγχωνεύσεων και συνεργασιών το οποίο σήμερα περιορίζεται μεταξύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

2. Τη δυνητική συγχώνευση ελληνικών επιχειρήσεων, με μικρές ή μεγαλύτερες εταιρείες του εξωτερικού. Αυτό θα γίνει με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων, θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών. 

3. Την κωδικοποίηση και απλούστευση του πλαισίου, που σήμερα περιλαμβάνει νόμους από τη δεκαετία του 1970. Επίσης, επιδίωξη είναι να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των κινήτρων, στον βαθμό που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εμφανίζεται διστακτική, προβάλλοντας επιχειρήματα στο πλαίσιο του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων.

4. Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές, όπως οι angel investors, οι οποίοι δεν θα τοποθετούν μόνο, κεφάλαια αλλά θα βοηθούν στη διοίκηση και την πρόσβαση των επιχειρήσεων στις αγορές, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Τα κίνητρα θα είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το Elevate Greece (έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος).

5. Κίνητρα για την εισαγωγή στην κύρια αγορά, όπως υπερέκπτωση δαπανών που συνδέονται με την είσοδό τους σε οργανωμένη κεφαλαιαγορά. 

6. Κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας δηλαδή δεν είναι πλέον startups. Τα κίνητρα αυτά θα σχεδιαστούν με χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά εργαλεία που θα προετοιμάσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. 

7. Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Είναι πιθανό να επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.

8. Μείωση του κόστους εισαγωγής στην εναλλακτική αγορά, π.χ. με την αύξηση του ορίου για την υποχρέωση δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου, εξαντλώντας το όριο που προβλέπει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός (από 5 εκατ. ευρώ σε 8 εκατ. ευρώ).

9. Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας θα ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων θα επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών στα 5 χρόνια για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.

Παράλληλα, εξετάζονται μαζί με την ΕΕ κίνητρα που αφορούν αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης έχοντας ξεπεράσει την πρώτη πενταετία λειτουργίας. Τα χρηματοδοτικά κίνητρα θα συμπληρώνονται με ειδικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Διαβάστε ακόμα:

Παραβιάσεις τιμών στην ακτοπλοΐα

Πώς βαθμολογούν φέτος την Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες

2024-06-24T09:07:58Z dg43tfdfdgfd