Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Του Άγη Βερούτη

Για κάποιους ανεξήγητους λόγους, που δεν έχω καταφέρει να εστιάσω, από τον Ιανουάριο και μετά η πραγματική αγορά υπολειτουργεί, με εξαίρεση στις κατηγορίες των απαραίτητων ειδών όπως η κατανάλωση ειδών διατροφής, ηλεκτρικού, φαρμάκων κλπ.

Η αίσθηση που εισπράττω από πολύ μεγάλο αριθμό συνομιλιών με επιχειρηματίες και με λογιστές, είναι ότι υπήρξε οικονομικός φόβος στους καταναλωτές και τους μικρομεσαίους, που πιθανόν εμφανίζεται σε κάθε προεκλογική περίοδο όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι ανταγωνίζονται ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια στον ψηφοφόρο, ταυτόχρονα υποσχόμενος ότι είναι ο μόνος που θα μπορέσει να θεραπεύσει τις αιτίες της.

Δυστυχώς, παρότι η εκλογική περίοδος είναι οριστικά πίσω μας, παραμένει η διστακτικότητα της αγοράς για ανοίγματα (κατανάλωση, επενδύσεις σε νέα αποθέματα και σε πάγιο εξοπλισμό, καθώς και επενδύσεις ακινήτων).

Τα μπρος-πίσω αναφορικά στην κατάργηση κάποιων από τις αναδρομικές φορολογήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως η αναδρομική τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και η αναδρομική φορολόγηση των λεγόμενων "υπερκερδών” των μεγάλων επιχειρήσεων διύλισης και ορυκτών καυσίμων, δεν προκαλεί ούτε ασφάλεια σε επίδοξους επενδυτές που προκαλούν την ανάπτυξη, οι οποίοι θα επένδυαν σε αποθέματα εμπορευμάτων και πάγιο εξοπλισμό. Τέτοιες είναι κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν 1-2 θέσεις εργασίας με μια μικρή επένδυση, επί 50.000.

Δυστυχώς οι μεγάλοι επενδυτές και κυρίως του εξωτερικού, επιλέγουν συνήθως να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο ήδη μεγάλων ελληνικών εταιρειών (πχ το Fund CVC στη ΔΕΗ), ή να τις εξαγοράσουν ολοκληρωτικά και να τις ενσωματώσουν στον όμιλό τους (πχ. Deutsche Telecom με τον ΟΤΕ). Το αποτέλεσμα τέτοιων κινήσεων, βέβαια, δεν προκαλεί πραγματικά ανάπτυξη τουλάχιστον άμεσα, καθώς μάλιστα οι φιλικές ή οι επιθετικές εξαγορές συνήθως ενέχουν εξορθολογισμό των θέσεων εργασίας των επιχειρηματικών κολοσσών για λόγους αποδοτικότητας, αλλά και αξιοποίηση των shared-services των μητρικών εταιρειών των ομίλων για εξοικονόμηση πόρων.

Αντίθετα, μια μικρή εταιρεία με 10 υπαλλήλους που θα επενδύσει τα μισά περσινά κέρδη της για να προσθέσει δυο ακόμη εργαζόμενους στη μισθοδοσία της, θα έχει ίσως 30% με 40% αύξηση από τη μια χρονιά στην άλλη. 

Δυστυχώς όμως, η αντιμετώπιση των μικρομεσαίων το προηγούμενο δωδεκάμηνο από την κυβέρνηση, περισσότερο έτεινε προς την Ποταμίσια καταστολή της διαφαινόμενης "φοροδιαφυγής επιβίωσης”, μέσω ηλεκτρονικών μέσων και αναδρομικής φορολόγησης με τεκμήρια, παρά στην στήριξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα έδινε τη δυνατότητα στην μικρομεσαία επιχείρηση να αναπτυχθεί, η οποία ας μη ξεχνάμε συνεισφέρει το 57% της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας και το 83,5% των θέσεων εργασίας εκτός δημοσίου!

Σε συνέχεια των ευρωεκλογών όμως, οι διορθωτικές ενέργειες της κυβέρνησης αποτυγχάνουν να καθησυχάσουν την πραγματική αγορά, ότι η περίοδος του κυνηγητού για να κλείσουν τους μικρομεσαίους βρίσκεται πίσω μας. Για αυτό ίσως η αγορά δεν έχει ξαναπάρει μπρος κανονικά μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να είμαι βέβαιος για την ορθότητα της αιτιολόγησης.

Μάλιστα, η εκτόξευση των χρωματιστών τιμολογίων ηλεκτρικού στα περισσότερα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσων δεν έχουν διδακτορικό στο excel και τη διαπραγμάτευση με τις εταιρείες παρόχους οι οποίοι κατέληξαν με το προεπιλεγμένο Πράσινο Τιμολόγιο που δίνει στον πάροχο τη δυνατότητα να τιμολογεί το κόστος αγοράς ενέργειας +60% μικτή κερδοφορία, είδαν το μηνιαίο κόστος ρεύματος να υπερδιπλασιάζεται από τότε που ίσχυσε αυτό το μέτρο.

Η εκ των υστέρων πρόσκληση με sms  από τους παρόχους εκάστου ενός, να αιτηθούν ηλεκτρονικά οι καταναλωτές μήπως και δικαιούνται επιδότηση για τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν μετά την λανθασμένη κατά τη γνώμη μου δημιουργία των χρωματιστών τιμολογίων, πιο πολύ κακό κάνει στην κυβέρνηση παρά στην επιστροφή της προ-χρωμάτων τιμολόγηση των παρόχων, και την κατάργηση της υποχρεωτικής μετάβασης στα χρωματιστά τιμολόγια!

Επιπροσθέτως, η καθημερινή παραμονή στην επικαιρότητα της ΑΑΔΕ μέσω απειλητικών ή έστω υπενθυμιστικών email και δελτίων τύπου, περισσότερο κακό κάνει στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση Μίκυ Μάους που υπάρχει σήμερα, η οποία ασχολείται αν είναι πιο θυμωμένος ο Ανδρουλάκης ή ο Πολάκης, και αν κάποιοι συμβούλευσαν τον Κασελάκη να διασώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με μαύρα μετρητά ή με νόμιμα δάνεια από τον ίδιον...

Αυτό που τελικά καταλήγει το περιβάλλον της αγοράς να είναι τοξικό για τους μικρούς (εκείνους που οι φιλελεύθερες οικονομίες όπως των ΗΠΑ πχ προστατεύουν ως κόρην οφθαλμού για να έχουν ανάπτυξη) και να προάγει τα λουκέτα και την φοβικότητα για αποεπένδυση, πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπιστεί.

Ο φίλος μου ο Θοδωρής που είχαμε σχετική συζήτηση προ λίγων ημερών, παρομοίασε την έλλειψη κινητικότητας της αγοράς με το μάγκωμα που είχε η αγορά το καλοκαίρι των capital controls, χωρίς όμως των περιορισμό των 60 ευρών την ημέρα στα ΑΤΜ!

Διαφορετικά, θα έχουμε καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή αλλά όχι τη βιωσιμότητα της ραχοκοκκαλιάς της Ελληνικής οικονομίας, και κάθε οικονομίας εδώ που τα λέμε, που είναι οι μικροί και οι πολύ μικροί.

Άλλωστε τα ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής της οικονομικής δραστηριότητας είναι αρκετά για αυτό, ενώ η τεκμαρτή φορολόγηση δημιουργεί φαινόμενα όπως του γνωστού καλλιτέχνη του πενταγράμμου που φημολογείται ότι χρεώνει ένα εκατομμύριο ευρώ για μια επίσκεψη στο εξωτερικό, αλλά δηλώνει ανερυθρίαστα κάποιο ποσό κοντά στις 50.000 ευρώ, και είναι σύννομος κιόλας!

Κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί η παρούσα παραλυσία της αγοράς, που όμως δεν είναι με πρόστιμα, δεν είναι με υποχρεωτικές επιδοτήσεις προς όσους πλήρωσαν με νεφρό το ρεύμα του φούρνου της επιχείρησής τους, σίγουρα δεν είναι με τεκμήρια προς όσους λειτουργούν νόμιμα, με ταυτόχρονα στραβά μάτια σε τραγουδιστές του τζετ-σετ και γιατρούς που χρεώνουν €200 την δεκάλεπτη επίσκεψη (χωρίς απόδειξη) αλλά δηλώνουν €20.000 το χρόνο εισόδημα.

Πρέπει να γίνει μια προσεκτική επαναξιολόγηση των μέτρων ρύθμισης της αγοράς, διότι δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται οι περιπτεράδες το ίδιο με τους ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών, οι βενζινάδες το ίδιο με τους λαθρέμπορους πετρελαίου, και τα μπλοκάκια το ίδιο με τους μεγαλοδικηγόρους ποινικολόγους που ως γνωστόν κοστίζουν μισό διαμέρισμα σε κάθε παράσταση στο δικαστήριο.

Δεν θέλω να υποθέσω τί θα συμβεί αν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως διορθωτικά μέτρα που θα θεραπεύουν την τοξικότητα της αγοράς για τους μικρούς και πολύ μικρούς. Πολλοί λογιστές χτυπούν ασταμάτητα το καμπανάκι εδώ και μήνες βλέποντας το πελατολόγιό τους να συρρικνώνεται μήνα-μήνα.

Έτσι κι αλλιώς, αν δεν διορθωθεί η κατάσταση, κανενός μας η γνώμη δεν θα έχει καμία σημασία σε λίγους μήνες. Διότι αν μιλήσει η ίδια η αγορά, φευ, τίποτα δεν θα μπορεί να επαναφέρει τις υγιείς επιχειρήσεις που θα κλείσουν λόγω υπερρύθμισης και αντιμετώπισης του ψιλικατζή ως να ήταν η πολυεθνική των τηλεπικοινωνιών.

[email protected]

Διαβάστε ακόμα:

Μύθοι και αλήθειες στην Ελλάδα για την Ευρώπη

Πρώην πρωθυπουργοί στην αντιπολίτευση

2024-07-04T21:18:42Z dg43tfdfdgfd