Τράπεζες: Καλωσορίσατε στη νέα πραγματικότητα!

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Τα πολλά λεφτά βγήκαν! Οι ελληνικές τράπεζες θα επανέλθουν σε πιο περιορισμένες μετοχικές αποδόσεις, με τα πάνω και τα κάτω τους σε ένα εύλογο εύρος διακύμανσης με ανοδική τάση μακροπρόθεσμα, ενώ τα μερίσματα εκτιμάται ότι θα εδραιωθούν και θα ενισχυθούν σταδιακά. Καλωσορίσατε στη νέα πραγματικότητα!

Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, σύμφωνα με τον πίνακα. Οι οίκοι αξιολόγησης έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα στις ελληνικές τράπεζες, οι μερισματικές αποδόσεις ικανοποίησαν τους επενδυτές, καθώς είναι τα πρώτα μερίσματα έπειτα από τουλάχιστον 15 χρόνια. Όμως τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Μπορούν να κινηθούν υψηλότερα; Ποια είναι η σχέση τους με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες;

Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και μερίσματα τραπεζών

Βασικοί δείκτες αποδοτικότητας ευρωπαϊκών τραπεζών

Με βάση τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE), οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ελαφρώς υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 13,9%, έναντι 13% του μέσου όρου της Ε.Ε., με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία να βρίσκονται υψηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για το α’ τρίμηνο 2024. Ο δείκτης αποδοτικότητας ενδιαφέρει πολύ τους επενδυτές, καθώς είναι ο λόγος κερδοφορίας προς ίδια κεφάλαια.

Ένας άλλος δείκτης που έχει μεγάλη σημασία για τον τραπεζικό κλάδο είναι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM). Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) αποτελεί τον απόλυτο δείκτη για μια τράπεζα, καθώς μας δείχνει πόσο καλά κάνει τη βασική της εργασία. Δηλαδή πόσο κερδίζει από τα χρήματα που δανείζει αφού αφαιρεθούν τα χρήματα που πληρώνει στους καταθέτες ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή χρηματοδότησής της. Με βάση αυτόν τον δείκτη, οι ελληνικές τράπεζες καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση ανάμεσα στις 16 χώρες για τις οποίες δημοσιεύει στοιχεία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με 3,4%, έναντι 2,5% του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται στο 3%, στην έκτη θέση της λίστας.

Από πλευράς επάρκειας κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες, παρά τη μεγάλη βελτίωση που έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια, οι δείκτες CET1 και Tier 1 τις οδηγούν στην προτελευταία θέση, μπροστά από την Ισπανία. Ειδικότερα, ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται στο ικανοποιητικό 15,5%, ενώ ο Tier 1 στο 16,1%, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο α’ τρίμηνο του 2024 να αγγίζει το 17,8% και 18,8% αντίστοιχα.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμώ πως το παράδειγμα που έζησε η χώρα την περασμένη δεκαετία δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ από τις όλες τις γενιές που το βίωσαν. Οι προβλέψεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των διεθνών οργανισμών δίνουν ανάπτυξη περί το 2,3% για το 2024, ενώ για το 2025 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 2,5%. 

Έτσι, ο λόγος δάνεια προς καταθέσεις, που βρίσκει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση, αφήνει υποσχέσεις για αύξηση των δανειοδοτήσεων, καθώς τα περιθώρια παραμένουν για ανάπτυξη του αριθμητή του κλάσματος. Ο λόγος για την Ελλάδα βρίσκεται στο 60%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. ξεπερνά το 92%, που και αυτό το νούμερο δεν είναι τέτοιο που να φανερώνει ανησυχία. 

Βέβαια, το μεγάλο ερωτηματικό για τις τράπεζες είναι αν τα δάνεια που θα χορηγήσουν θα έχουν το επιθυμητό επιτοκιακό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα η επάρκεια του δανειολήπτη θα είναι τέτοια που δεν θα οδηγήσει την τράπεζα στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Για το τέλος αφήσαμε τον βραχνά των ελληνικών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), όπου ο αντίστοιχος δείκτης παραμένει ο χειρότερος με διαφορά σε ολόκληρη της Ευρώπη, ωστόσο έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στο 3,8% για το α’ τρίμηνο του 2024, έναντι 1,8% του μέσου όρου της Ε.Ε. Ο προτελευταίος στη λίστα είναι η Ισπανία με 2,9%, σχεδόν μία μονάδα χαμηλότερα από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος με 2,6%.

Καταλήγοντας, θα μου πείτε ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και η αγορά κοιτάζει το μέλλον. Σαφώς, όμως, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών για το 2024 και 2025 δείχνει να έχει κορυφώσει. Ακόμα και για το 2026, που θεωρώ ότι είναι αρκετά πρώιμο να το συζητάμε, οι προβλέψεις δείχνουν μια στασιμότητα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία. 

Τέλος, δεν θα μείνω στο γεγονός ότι τα κέρδη είναι ικανοποιητικά, αλλά στο ότι δεν είναι δυνατόν να δούμε ισχυρή ανάπτυξη της κερδοφορίας. Σαφώς και ο δείκτης P/TBV παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον για τις Πειραιώς και Alpha Bank, ωστόσο Εθνική και Eurobank απολαμβάνουν αποτίμηση περί της μονάδας. Ίσως ελαφρώς χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς συγκεκριμένοι δείκτες (NPLs, CET1, Tier1) παραμένουν χειρότεροι του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών! 

Τράπεζες: Το βαρίδι του χρηματοοικονομικού τομέα στις ΗΠΑ για το β’ τρίμηνο

Ο τομέας των χρηματοοικονομικών θα είναι στο επίκεντρο της αγοράς από 12 έως 19 Ιουλίου, καθώς πάνω από το 40% των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου. Ανάμεσα στις εταιρείες που ανακοίνωσαν και αναμένεται να ανακοινώσουν βρίσκονται οι Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo κτλ. Ο χρηματοοικονομικός τομέας αναμένεται να παρουσιάσει τον έβδομο υψηλότερο ρυθμό αύξησης κερδών (από έτος σε έτος) και από τους έντεκα τομείς για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με +4,3%.

Σε επίπεδο κλάδου, τρεις από τους πέντε κλάδους του τομέα χρηματοοικονομικών αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κερδών το β’ τρίμηνο (ετήσια βάση), με πρωταγωνιστές τις ασφάλειες με +31% και τον κλάδο κεφαλαιαγορών με +23%, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους συντελεστές στην αύξηση των κερδών του κλάδου. Αν οι κλάδοι των ασφαλίσεων και των κεφαλαιαγορών εξαιρούνταν, τότε ο χρηματοοικονομικός τομέας θα παρουσίαζε εκτιμώμενη μείωση (σε ετήσια βάση) κατά -6,4%, αντί για ετήσια αύξηση των κερδών κατά 4,3%.

Οι άλλοι δύο κλάδοι αναμένεται να παρουσιάσουν υποχώρηση κερδών, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει συρρίκνωση κερδοφορίας κατά 10%. Αν εξαιρούνταν οι τράπεζες από τον χρηματοοικονομικό τομέα, λόγω της βαρύτητάς τους, ο τομέας θα παρουσίαζε αύξηση 14,8%!

Το επιτοκιακό περιβάλλον παρέμεινε οριακά αρνητικό το β’ τρίμηνο, αν και ελαφρώς λιγότερο από το α’ τρίμηνο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης, στο 4,37%, έναντι 32 μονάδων βάσης το α’ τρίμηνο του έτους, υποδηλώνοντας περαιτέρω απώλειες εσόδων. 

Οι αγορές συνεχίζουν να πιστεύουν σε μια προοπτική μείωσης των επιτοκίων τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, από 25 μονάδες βάσης.

Κοιτάζοντας μπροστά, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση κερδών για τον χρηματοοικονομικό τομέα 0,4%, 40,9% και 5,9% για το γ’ τρίμηνο 2024, δ’ τρίμηνο 2024 και για το α’ τρίμηνο του 2025, αντίστοιχα.

Χαμηλός αριθμός μερίδων με πωλητές τους ξένους

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Ιούνιο ανήλθε στο 65,08%, έναντι 64,97% στις 31 Μαΐου 2024, καταγράφοντας οριακή αύξηση 11 μ.β. Μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ (1,76 δισ. ευρώ ή 1,9%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 66,35%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 28/6/2024 υπολογίστηκε στα 91,85 δισ. ευρώ, έναντι 93,98 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι συρρίκνωση 2,3%, έναντι απωλειών του ΓΔΤ κατά 1,9%.

Οι αλλοδαποί επενδυτές βρέθηκαν στη θέση του καθαρού πωλητή με 66 εκατ. ευρώ, έναντι εκροών 249 εκατ. ευρώ τον Μάιο (λόγω Μυτιληναίου και Jumbo). Αυτό έφερε το θετικό συνολικό αποτέλεσμα του 6μήνου στα +366 εκατ. ευρώ. 

Οι μεγαλύτερες εκροές προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με 81 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Γερμανία με 72 εκατ. ευρώ ,ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ελβετία με 5 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, στην κορυφή των εισροών βρίσκεται η Γαλλία με 45 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη θέση τα Νησιά Καϊμάν με 28 εκατ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ιρλανδία με 17 εκατ. ευρώ με μόλις τέσσερις κωδικούς.

Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 61% των συνολικών συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) τον Ιούνιο 2024, συρρικνωμένες σε σχέση με το 68,7% του προηγούμενου μήνα. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου για τον Ιούνιο είναι οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 12,9 δισ. ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 10,5 δισ. ευρώ και η Γερμανία με 5,5 δισ. ευρώ. 

Οι συνολικές ενεργές μερίδες υποχώρησαν στις 21.876, αριθμός ο οποίος είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 μηνών και 23% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του α’ εξαμήνου 2024. Όπως είναι λογικό, η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στους ημεδαπούς επενδυτές, αφού οι αλλοδαποί παραμένουν μόλις μερικές εκατοντάδες. 

Η συμμετοχή των επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Ατζέντα (16-21/7/2024)

Συνεχίζονται οι αποκοπές μερισμάτων και γ.σ.

Την Τρίτη οι μετοχές της Austriacards (0,10 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2023, οι Attica Bank και Μινέρβα έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις για το β’ τρίμηνο.

Την Τετάρτη οι Motor Oil και Μουζάκης έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ.

Την Πέμπτη η Βιοτέρ έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ οι μετοχές της Ίλυδα θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2023, ύψους 0,02 ευρώ/μετοχή.

Την Παρασκευή οι Μύλοι Κεπενού, Optronics Technologies και Quality & Reliability έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ οι μετοχές της Attica Συμμετοχών θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2023, ύψους 0,07 ευρώ/μετοχή. Την ίδια ημέρα λήγουν τα δικαιώματα σε μετοχές & ΣΜΕ, καθώς και τα δικαιώματα στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap.

Στο επίκεντρο οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου

Την Τρίτη νωρίς το απόγευμα δημοσιεύονται οι λιανικές πωλήσεις για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη το πρωί ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στη Μεγ. Βρετανία και λίγο αργότερα στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, ενώ νωρίς το απόγευμα οι ενάρξεις νέων κατοικιών για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη στις 15.15 η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια του ευρώ, ενώ 15 λεπτά αργότερα δημοσιεύεται ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή το πρωί ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Διαβάστε ακόμα:

Ο "μετρ" των ιστορικών υψηλών

ΟΛΠ και Interlife, όσο σιωπηλοί δείχνουν τόσο εκκωφαντική θα είναι η άνοδος

2024-07-15T21:11:07Z dg43tfdfdgfd