Χαρδαλιάς: Η βιώσιμη Αττική είναι ο τελικός προορισμός των πράσινων διαδρομών

Καθοριστικός και πολυσήμαντος είναι ο ρόλος των αστικών πάρκων για τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, στις μεγαλουπόλεις, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Οι πνεύμονες πρασίνου, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την προσαρμογή των πόλεων στις νέες κλιματικές συνθήκες καθώς ενισχύουν την ανθεκτικότητας τους και συμβάλλουν στη μείωση των ακραίων θερμοκρασιών, στην καλύτερη διαχείριση των υδάτων κλπ.

Σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο τόσο οι Πολιτείες όσο και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης επενδύουν στη δημιουργία, τη συντήρηση και την προστασία των χώρων πρασίνου, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και υγιές αστικό περιβάλλον για τους πολίτες.

Αυτό συμβαίνει και στην πολυπληθή τσιμεντούπολη της Αθήνας όπου την ευθύνη των κυριότερων πνευμόνων της πόλης: Το Πεδίον του 'Αρεως, το Αττικό 'Αλσος και το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει αναλάβει η Περιφέρειας Αττικής.

«Το αστικό και περιαστικό πράσινο είναι ο βασικός παράγοντας για τη δημιουργία πραγματικά βιώσιμων πόλεων στο σύγχρονο οικιστικό τοπίο», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ιδιαίτερα ευαίσθητος στο ζήτημα του Περιβάλλοντος αλλά και με απτό και καταγεγραμμένο έργο στον τομέα είτε από τη θέση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας είτε από του πρόεδρου του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος 15 Δήμοι πέριξ του Υμηττού ) κ.α.

Εξάλλου το τρίπτυχο της φιλοσοφίας της νέας Περιφερειακής Διοίκησης είναι ότι:

Οι μητροπολιτικοί χώροι πρασίνου και τα αστικά πάρκα δεν αποτελούν απλώς χώρους επαφής των επισκεπτών τους με τη φύση και ανάπτυξης δραστηριοτήτων άθλησης, προσωπικής ευεξίας, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης αλλά αντιμετωπίζονται ως προορισμοί ιδιαίτερης ταυτότητας.

Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας τους, τούς καθιστά χώρους βελτίωσης των μικροκλιματικών συνθηκών, εφαρμογής αρχών βιώσιμης διαχείρισης και πρακτικών αειφορίας, κοινωνικοποίησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, πολιτισμικής συνύπαρξης, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, επιχειρηματικότητας, βιωματικής εκπαίδευσης και παιδικής ανάπτυξης. Η πολυεπίπεδη θετική επίδραση των χώρων πρασίνου στους κατοίκους των πόλεων που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της αστικής διαβίωσης θεωρείται πλέον δεδομένη και για αυτό τον λόγο, το ποσοστό ελεύθερων χώρων και βιώσιμων, λειτουργικών, ασφαλών και φιλικών προς τους χρήστες τους πάρκων, αποτελεί παράγοντα και μέτρο αξιολόγησης του σχεδιασμού χωρικής ανάπτυξης και του επιπέδου ποιότητας ζωής μιας πόλης.

Η σύνδεση μεταξύ τους κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική στον σύγχρονο στρατηγικό σχεδιασμό αστικής ανάπτυξης καθώς μπορούν να διαμορφώσουν ένα ιστό νησίδων ενίσχυσης της αστικής βιωσιμότητας και επαυξημένου περιβαλλοντικού και κοινωνικοοικονομικού αποτυπώματος που διαπερνά τον μητροπολιτικό αστικό χώρο.

Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό, στόχος της Περιφερειακής Αρχής, όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι εντός της πενταετίας να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος πόρος, στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού, αναβάθμισης των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου για να αποδοθούν στους πολίτες όπως πρέπει: Ανοικτοί, ασφαλείς, χρηστικοί, πλήρως προσβάσιμοι δημόσιοι χώροι αναψυχής, άθλησης και κοινωνικοποίησης, στη βάση των καλών πρακτικών που ισχύουν σε όλα τα προηγμένα δυτικά κράτη. Χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές δράσεις, που θα αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επιλέγουν κάθε χρόνο την Αττική ως προορισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει ο περιφερειάρχης «σχεδιάζουμε την ενοποίηση των μεγάλων αστικών και περιαστικών πάρκων της Αττικής που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, μέσα από πράσινες διαδρομές - διαδρομές που θα έχουν ως τελικό προορισμό την Πράσινη και Βιώσιμη Αττική που έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες. Έχουμε ήδη έναν εξασφαλισμένο προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ και εργαζόμαστε βήμα-βήμα, προκειμένου τα πάρκα να αποδοθούν ξανά στους πολίτες και να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους».

2024-06-16T06:25:09Z dg43tfdfdgfd