Ψάχνουν “αντι-Μητσοτάκη” που θα κερδίσει τον κεντρώο χώρο- Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

 Η φωτιά που άναψε στη ΝΔ με τις ευθείες βολές Σαμαρά κατά Μητσοτάκη και την επικριτική στάση Καραμανλή, προκαλεί έναν νέο κύκλο διεργασιών και συζητήσεων στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, όπου η λίστα των υποψήφιων προέδρων μακραίνει.

 Στελέχη που τηρούσαν ως τώρα ουδέτερη στάση και δεν έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους σε κάποιον από τους υποψηφίους, θέτουν επί τάπητος το θέμα του πολιτικού προφίλ που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος, ώστε το κόμμα να μπορέσει να επαναπροσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους και να επωφεληθεί από τη διαφαινόμενη στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά.

Βλέποντας να ανεβαίνουν οι τόνοι της εσωκομματικής αμφισβήτησης και των αντιπαραθέσεων στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε κινήσεις που θα “τσαλακώσουν” το κεντροδεξιό-φιλελεύθερο προφίλ του  και θα στρίψει το τιμόνι λίγο περισσότερο προς τα δεξιά.

 Θα δημιουργηθούν λοιπόν – κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη – προσφορότερες συνθήκες για να απευθυνθεί  το ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη μάζα των πρώην ψηφοφόρων του, που ενέδωσαν κάποια στιγμή στις “σειρήνες” της ΝΔ και τώρα προβληματίζονται αν θα συνεχίσουν να ακολουθούν το κυβερνών κόμμα στις διάφορες μεταλλάξεις του.

Ποιός μπορεί;

 Κατά τις εκτιμήσεις τους, κανένας από τους μέχρι στιγμής υποψήφιους για την προεδρία δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που θα προσέλκυαν τους κεντρώους-κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, τόσο ώστε να προτιμήσουν το ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ.

 Για τον Νίκο Ανδρουλάκη λένε ότι αντιπροσωπεύει περισσότερο το “παλιό ΠΑΣΟΚ” και τον κομματικό μηχανισμό, και ότι είναι ευεπίφορος στις εξ αριστερών “επιθέσεις φιλίας” και συνεργασίας.

Για  τον Παύλο Γερουλάνο εκτιμούν ότι μπορεί να απευθυνθεί στον κεντροφιλελεύθερο αστικό χώρο, αλλά δεν μπορεί να “συγκινήσει” τη μεγάλη μάζα κεντρώων ψηφοφόρων, που θεωρεί ότι ο λόγος του απηχεί “σοσιαλιστικές” απόψεις.

Ο Χάρης Δούκας φαίνεται καλύτερη επιλογή, αλλά δεν έχει αποκτήσει ακόμη διακριτή πολιτική ταυτότητα και είναι αρκετά νέος στην πολιτική, ώστε να τον εμπιστευθούν οι κατά τεκμήριο "συντηρητικοί" κεντροδεξιοί ψηφοφόροι

Για τους υπόλοιπους υποψήφιους στις σχετικές συζητήσεις αναφέρεται ότι ανεξάρτητα από το προφίλ τους, δεν έχουν το αναγκαίο πολιτικό διαμέτρημα για να αντιπαρατεθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να αποσπάσουν κεντρώους ψήφους.

 Τα "μαγειρεία"

 Στα παραπολιτικά ¨μαγειρεία” και σε κέντρα ισχύος που επηρεάζουν τις εξελίξεις, συζητούνται λύσεις με εναλλακτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να μπουν τώρα στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να εξασφαλίσουν σημαντικά ποσοστά. Δεν έχει βρεθεί όμως το πρόσωπο που όχι μόνο θα μπορούσε να αποσπάσει αξιοπρεπές ποσοστό, αλλά θα είχε σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει την εκλογή.

 Το πρόσωπο που προβάλλεται και προωθείται είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, που έχει διατελέσει υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, αλλά από το 2013 έχει χαράξει αυτόνομη πορεία.

Διαθέτει το προφίλ που θα είχε “πέραση” στον κεντρώο-κεντροδεξιό χώρο, αλλά  δεν έχει πλέον απήχηση – το αντίθετο μάλιστα -  στην κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί πολλές φορές κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και φερόταν να αναλαμβάνει υπουργείο.

Τώρα προστίθεται στη λίστα των πιθανών υποψηφίων. Μάλλον όχι για να κερδίσει την προεδρία, αλλά για να κάνει μία εντυπωσιακή επιστροφή στο κόμμα

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

2024-07-02T12:45:53Z dg43tfdfdgfd