ΒLOOMBERG: Αμφιβολίες στη μεγάλη έκθεση των αμερικανικών κατασκευών στο Λας Βέγκας

Εκατοντάδες εκσκαφείς, οδοστρωτήρες και άλλα μηχανήματα παρουσιάστηκαν στο Λας Βέγκας αυτή την εβδομάδα για την πρώτη μεγάλη εμπορική έκθεση της αμερικανικής κατασκευαστικής βιομηχανίας μετά την πανδημία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ζήτηση είναι ισχυρή και τα ανεκτέλεστα παραγγελιών είναι μεγάλα. Με την τραπεζική καταστροφή, όμως, να ταλανίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις συνεχιζόμενες αμφιβολίες για την αμερικανική οικονομία, ένα ερώτημα κυριαρχεί: Θα καταφέρει ο αμερικανικός τομέας να περάσει αλώβητος το 2023; Αν ρωτήσει κανείς τους μεγάλους προμηθευτές και η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι.

"Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας στον τομέα των κατασκευών στη Βόρεια Αμερική είναι αρκετά καλές", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Caterpillar, Τζιμ Άμπλεμπάι στο περιθώριο της ConExpo. Ο Ράιαν Κάμπελ της Deere, επικεφαλής του κλάδου κατασκευών και δασοκομίας, επανέλαβε την αισιοδοξία, λέγοντας ότι οι αγωγοί παραγγελιών γεμίζουν για νέες εργασίες μέχρι το 2024, καθώς ο εξοπλισμός γερνάει και οι πελάτες επιδιώκουν να ανανεώσουν τον στόλο τους.

Ωστόσο, ορισμένοι αγοραστές εξοπλισμού έδωσαν έναν πιο επιφυλακτικό τόνο. Πάρτε για παράδειγμα τον Στιβ Ντάραντε, αντιπρόεδρο της Durante Rentals, μιας εταιρείας που ενοικιάζει βαρέα μηχανήματα στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Σε τοπικό επίπεδο, βλέπει έτοιμα έργα να αναβάλλονται λόγω της χαμηλής ζήτησης για νέους χώρους γραφείων, διαμερίσματα και καταστήματα λιανικής πώλησης.

Ο Μακ Μπράις, έμπορος εξοπλισμού στην Tractor & Equipment στην Ατλάντα, δήλωσε ότι η ζήτηση είναι σταθερή μέχρι την άνοιξη, αλλά είναι λίγο επιφυλακτικός για το τέταρτο τρίμηνο. "Νομίζω ότι θα δούμε μια μεγάλη υποχώρηση", σημείωσε κατά τη διάρκεια του πρωινού του καφέ στο ξενοδοχείο Conrad, λίγα βήματα μακριά από το χώρο της εκδήλωσης.

Όπως οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν οι ΗΠΑ οδεύουν προς την ύφεση, έτσι και ο κατασκευαστικός κλάδος είναι διχασμένος ως προς το αν οι καλές εποχές θα διαρκέσουν. Και οι καιροί ήταν σίγουρα καλοί: Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η αξία των κατασκευών σε μη οικιστικά έργα άρχισε να αυξάνεται τον Μάιο του περασμένου έτους και τρεις μήνες αργότερα ξεπέρασε την προ της πανδημίας κορύφωση. Τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής δείχνουν σχεδόν 16% αύξηση των εν λόγω δαπανών τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με σημαντικά ετήσια κέρδη στους τομείς της μεταποίησης, των καταλυμάτων και του εμπορίου.

Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων και η μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία των τελευταίων 15 ετών έχουν θέσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε νευρικότητα. Εάν τα νέα έργα σταματήσουν, οι εργολάβοι είναι αυτοί που θα αισθανθούν την υποχώρηση πριν από τους μεγάλους παραγωγούς οχημάτων, οι οποίοι έχουν εκτεταμένα ανεκτέλεστα και παρτίδες αντιπροσώπων που χρειάζονται μηχανήματα.

"Όχι μόνο το κόστος κεφαλαίου είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, αλλά με την αποτυχία τραπεζών όπως η SVB και η Signature Bank και τα προβλήματα σε άλλες τράπεζες σε όλη τη χώρα και τον κόσμο, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα αποδυναμωθούν αισθητά", δήλωσε ο Άνιρμπαν Μπασού, ιδρυτής της εταιρείας οικονομικών και πολιτικών συμβούλων Sage Policy Group. "Η χρηματοδότηση των έργων θα είναι πιο δύσκολο να αποκτηθεί και ως εκ τούτου οι εργολάβοι που εργάζονται σε έργα ανάπτυξης και κατασκευής είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ένα ιδιαίτερα λαμπρό μέλλον".

Ένας ιδιαίτερα ισχυρός υποτομέας, σύμφωνα τόσο με την Caterpillar όσο και με την Deere, είναι η ζήτηση για τα λεγόμενα μεγαλεπήβολα έργα, όπως τα εργοστάσια μπαταριών και τσιπ. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα για κρίσιμα προϊόντα που θα χρειαστούν για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την τροφοδότηση των νέων τεχνολογιών θα ενισχύσουν τις εξελίξεις αυτές.

Τα προγραμματισμένα έργα σε μέρη όπως το Μίσιγκαν, η Αριζόνα, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα θα προσελκύσουν εργολάβους τόσο από την περιοχή όσο και από όλη τη χώρα, δήλωσε ο Μπασού. Όμως, σε τμήματα της χώρας χωρίς αυτές τις υψηλού προφίλ επιχειρήσεις, οι εργολάβοι θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις χρηματοδότησης και ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης των κατοικιών και των μη κατοικιών.

"Υπάρχουν 16 πολιτείες στην επέκταση της αμερικανικής ικανότητας κατασκευής τσιπ υπολογιστών, αλλά είμαστε η πατρίδα 50 πολιτειών", δήλωσε ο Μπασού. "Οι εργολάβοι που είναι περισσότερο γεωγραφικά δεσμευμένοι, αν βρίσκονται σε λάθος γεωγραφικές περιοχές, μπορεί να δυσκολευτούν. Για τους εργολάβους που εμπλέκονται σε αυτά τα μεγαλεπήβολα έργα, θα συνεχίσουν να είναι πολύ απασχολημένοι"

Διαβάστε ακόμα:

Πριγκόζιν: Η Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου

Οι αναλυτές δεν περιμένουν πλέον τα επιτόκια της ΕΚΤ να φτάσουν το 4%

2023-03-18T15:01:59Z dg43tfdfdgfd