Πώς θα επιβραβεύσουν τους μετόχους τους οι τράπεζες

Της Βάσως Αγγελέτου

Εναλλακτικούς τρόπους επιβράβευσης των μετόχων τους αναζητούν οι συστημικές τράπεζες στη σκιά της επιφυλακτικότητας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ να επιτρέψει στα ελληνικά ιδρύματα να επαναφέρουν φέτος τα μερίσματα μετά από 14 χρόνια.

Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr, οι προσδοκίες της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank να λάβουν το "πράσινο φως" από τη Φρανκφούρτη για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 δεν αναμενόταν να ευοδωθούν εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις γνωστές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Οι ανησυχίες του Επόπτη για νέο -αν και διαχειρίσιμο- κύμα κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με τη σχετική υστέρηση που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες τόσο στην υπερκάλυψη των κεφαλαιακών δεικτών όσο και στον δείκτη NPE έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, "βάρυναν" το κλίμα στις συζητήσεις για το μέρισμα.

Παρότι ο SSM δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη όσον αφορά στα αιτήματα ΕΤΕ και Eurobank -αναμένεται να αποφανθεί μόλις ολοκληρωθούν τα stress tests τον Ιούλιο- η Eurobank ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της στους αναλυτές την αλλαγή των σχεδίων της.

Eurobank

Προεξοφλώντας -ουσιαστικά- την άρνηση του Επόπτη, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει φέτος να επιβραβεύσει τους μετόχους της με επαναγορά του ποσοστού 1,4% που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Όπως αποκάλυψε ο κ. Καραβίας, η Eurobank συζήτησε διεξοδικά με τον SSM την προοπτική επαναγοράς στο πλαίσιο του σχεδίου αποεπένδυσης του ΤΧΣ και έχει λάβει θετικά σχόλια.

"Η επιβράβευση των μετόχων της Eurobank συνιστά βασική παράμετρο της στρατηγικής μας όπως αποτυπώνεται στο Business Plan (σ.σ. 2023 – 2025). Για το 2023 προβλέπουμε ποσοστό διανεμηθέτων κερδών (payout ration) μέσω μερισμάτων τουλάχιστον στο 25% για το 2023 σε συνδυασμό ενδεχομένως με πρόσθετα προγράμματα share buyback", δήλωσε ο κ. Καραβίας.

Η έγκριση του Επόπτη αναμένεται εντός του προσεχούς διμήνου και έπεται η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας και κατόπιν η κατάθεση επίσημης πρότασης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2023.

Εθνική Τράπεζα

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της διανομής μερίσματος για το 2022 η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, όπως ανέφερε στην πρόσφατη παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την επιβράβευση των μετόχων, ο CEO Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι η τράπεζα εξετάζει μέτρα όπως η διανομή μερίσματος ή και η επαναγορά μετοχών (share buybacks) και προβλέπει payout ratio στα επίπεδα του 20%-30%.

Για τις επαναγορές μετοχών, ο διευθύνων σύμβουλος επισήμανε ότι περιλαμβάνονται ως δυνατότητα στη Στρατηγική Αποεπένδυσης που έχει δημοσιεύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). "Είναι μία δυνατότητα που εξετάζουμε αλλά θα πρέπει να τη συζητήσουμε με τον μέτοχο. Θα πρέπει να περιμένουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ύψος των επαναγορών μετοχών από το ΤΧΣ, ο CEO εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα κεφάλαια της τράπεζας. Για το κατά πόσο μια τέτοια πρόταση θα εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη χρονική στιγμή που θα κατατεθεί η πρόταση. "Αν την κάνουμε τώρα, που διεκδικούμε τη διανομή ενός μικρού μερίσματος, το πιθανότερο είναι ότι η απάντηση θα είναι αρνητική. Αν καταθέσουμε την πρόταση το επόμενο διάστημα, ίσως να είναι θετική - θα κινηθούμε με μικρά βήματα", υπογράμμισε.

Alpha Bank

Σταθερή στη στρατηγική της για διανομή μερίσματος το καλοκαίρι του 2024 -από τα κέρδη του 2023- παραμένει η διοίκηση της Alpha Bank. "Προτεραιότητά μας είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η δημιουργία αξίας, μέσω του έγκαιρου εντοπισμού των πλέον κερδοφόρων πεδίων δραστηριοποίησης και της αντίστοιχης κατανομής των κεφαλαίων μας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η επικαιροποιημένη στρατηγική θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 25% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, και, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κεφαλαιακής βάση σε επίπεδα σταθερά υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη της καταβολής μερίσματος στους μετόχους, δήλωσε ο CEO της Alpha Bank.

Τράπεζα Πειραιώς

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είχε -επίσης- θέσει εξ αρχής τον στόχο για επαναφορά των μερισμάτων για το 2024, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων στους αναλυτές από τον CEO Χρήστο Μεγάλου.

Η τράπεζα διατηρεί ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών και για το 2023, χάρη στον υψηλό εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ από εκείνη που αναμενόταν αρχικά.

Διαβάστε ακόμα:

Γεμάτοι οι δημοφιλείς προορισμοί για την 25η Μαρτίου

Eστίαση: Χαμόγελα, αλλά και λουκέτα

2023-03-19T06:02:12Z dg43tfdfdgfd