Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες CREDIT SUISSE-UBS-Ελβετών αξιωματούχων

Οι συνομιλίες για τον περιορισμό της κρίσης εμπιστοσύνης στην Credit Suisse  επεκτάθηκαν μέχρι σήμερα, με Ελβετούς αξιωματούχους και την UBS να αγωνίζονται να συνάψουν συμφωνία για την εξαγορά ή τη διάλυση της τράπεζας πριν ανοίξουν οι αγορές στην Ασία, σημειώνει το Bloomberg.

Όλες οι πλευρές επιδιώκουν να διαχειριστούν ακανθώδη ζητήματα όπως ένα κυβερνητικό backstop και την τύχη της επενδυτικής τράπεζας της Credit Suisse, αφού η UBS παραμέρισε την αρχική της αντίθεση σε μια συμφωνία με τον μικρότερο ανταγωνιστή, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η UBS ζητά από την ελβετική κυβέρνηση να αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες σε οποιαδήποτε εξαγορά, ανέφεραν πηγές, με μια έκθεση να τοποθετεί το ποσό σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περίπλοκες συζητήσεις έχουν να κάνουν με το ποιος θα ήταν ο πρώτος συνδυασμός δύο παγκόσμιων, συστημικά σημαντικών τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ανέφεραν ορισμένες πηγές. Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν το Σάββατο, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια λύση που μπορεί να εκτελεστεί γρήγορα μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι οι πελάτες απέσυραν χρήματα και τους αντισυμβαλλομένους να υποχωρούν από ορισμένες συναλλαγές με την Credit Suisse. Ο στόχος είναι για μια ανακοίνωση το αργότερο μέχρι σήμερα, ανέφεραν πηγές.

Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS για την απόκτηση των μονάδων διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων, ενώ ενδεχομένως θα εκποιήσει το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, ανέφεραν οι άνθρωποι. Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την τύχη της κερδοφόρας ελβετικής παγκόσμιας τράπεζας της Credit Suisse, η οποία είναι πιθανό να προσελκύσει τη UBS, αλλά μπορεί να αφήσει τον εγχώριο τραπεζικό τομέα της χώρας πολύ συγκεντρωμένο, ανέφεραν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν περιγράφοντας ιδιωτικές συζητήσεις.

Εκπρόσωποι της UBS, της Credit Suisse και του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης θα αντιμετώπιζε μια αναταραχή στην Credit Suisse που προκάλεσε κύματα από σοκ σε όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα, όταν πανικόβλητοι επενδυτές πέταξαν τις μετοχές και τα ομόλογά της μετά την κατάρρευση αρκετών μικρότερων δανειστών των ΗΠΑ. Ένας μηχανισμός ασφαλείας ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανέκοψε για λίγο τις μειώσεις, αλλά το δράμα της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο οι πελάτες ή οι αντισυμβαλλόμενοι να συνεχίσουν να φεύγουν, με πιθανές επιπτώσεις για τον ευρύτερο κλάδο.

Άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank AG, παρακολουθούν την κατάσταση σε περίπτωση που τα ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse μπουν στο μπλοκ είτε σε εξαγορά της UBS είτε σε άλλη μορφή διάλυσης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι συζητήσεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του τολμηρού σχεδίου της Credit Suisse να διαχωρίσει τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της υπό την  First Boston. Η εταιρεία εργαζόταν για να διαχωρίσει νομικά και λειτουργικά την επιχείρηση που θα γινόταν CS First Boston, αλλά αυτές οι προσπάθειες βρίσκονται σε εκκολαπτόμενα στάδια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ούλριχ Κέλνερδήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά για την επιχείρηση το 2025.

Η Credit Suisse συρρικνώνει επίσης τις εμπορικές της δραστηριότητες, αλλά αυτό εξακολουθεί να φέρει ένα μεγάλο κομμάτι των κεφαλαιακών απαιτήσεων της τράπεζας.

"Η επενδυτική τράπεζα είναι το κομμάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αποσχίσουν", δήλωσε ο Τζέημς Άθι, διευθυντής επενδύσεων στο Abrdn. "Εκεί είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές από αυτές τις εκθέσεις. Αυτή είναι λοιπόν η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί".

Τα στελέχη της UBS είχαν αντιταχθεί σε έναν οργανωμένο συνδυασμό με τον αντίπαλό της επειδή ήθελαν να επικεντρωθούν στη δική τους στρατηγική διαχείρισης πλούτου και ήταν απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. Η Credit Suisse ήταν ασύμφορη κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και συγκέντρωσε δισεκατομμύρια σε νομικές ζημίες.

Η Credit Suisse είχε 1,2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε νομικές προβλέψεις στο τέλος του 2022 και αποκάλυψε ότι είδε εύλογα πιθανές απώλειες προσθέτοντας άλλα 1,2 δισεκατομμύρια φράγκα σε αυτό το σύνολο, με αρκετές αγωγές και ρυθμιστικές έρευνες να εκκρεμούν, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Η αγοραία αξία της Credit Suisse έχει βυθιστεί σε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, από την κορυφή του 2007 με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια φράγκα. Η αγοραία αξία της UBS είναι 60 δισεκατομμύρια φράγκα. Οι πελάτες άντλησαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την οικονομική της υγεία και οι εκροές συνεχίστηκαν ακόμη και αφού άντλησε τους μετόχους σε μια αύξηση κεφαλαίου 4 δισεκατομμυρίων φράγκων.

Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών, των οποίων τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται αντιμέτωπα στην κεντρική πλατεία Paradeplatz της Ζυρίχης, θα ήταν ένα ιστορικό γεγονός για το έθνος και την παγκόσμια οικονομία.

Οι δύο τράπεζες, που και οι δύο θεωρούνται από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως συστημικά σημαντικές σε παγκόσμιο επίπεδο, διασυνδέονται μέσω συχνών ανταλλαγών στελεχών από τη μία πλευρά της Paradeplatz στην άλλη. Τόσο ο πρόεδρος 'Αξελ Λέμαν όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Κέρνερ είναι πρώην υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην UBS.

Διαβάστε ακόμα:

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στο Καζακστάν

Γαλλία: Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του στην προεδρία

2023-03-19T09:17:20Z dg43tfdfdgfd