Στα 2,4 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ρεύματος

Ένα υψηλό ποσό της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ όφειλαν πέρυσι οι καταναλωτές ρεύματος, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΑΕΥ, στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσής της για την αγορά λιανικής.

Από αυτά τα χρήματα, 1,44 δισ. ευρώ αφορούν παλαιότερους πελάτες που έχουν αλλάξει εταιρεία, ενώ άλλα 974 εκατ. ευρώ αφορούν υφιστάμενους πελάτες.

Στις επιμέρους κατηγορίες κατανάλωσης, το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων παρατηρείται, όπως είναι φυσικό, στη Χαμηλή Τάση με 1,7 δισ. ευρώ. Ακόμη 178 εκατ. ευρώ υπάρχουν στους εμπορικούς καταναλωτές και 527 εκατ. ευρώ στις βιομηχανίες.

Σημασία έχει και ο υπολογισμός που έκανε η ΡΑΑΕΥ για το πόσο επιβαρύνει θεωρητικά τον συνεπή καταναλωτή το ύψος των ληξιπρόθεσμων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται σε 2 λεπτά/κιλοβατώρα για οφειλές υφιστάμενων πελατών συν άλλα 3 λεπτά για τις αντίστοιχες των παλαιών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ποσά επιβάρυνσης αποτελούν απλά μια ένδειξη του προβλήματος και δεν συνιστούν απτή επιβάρυνση στα τιμολόγια που είδαν οι καταναλωτές κατά το περσινό έτος. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν οι προμηθευτές προχωρούσαν σε αυξήσεις για να αποσβέσουν πλήρως το κόστος των ληξιπρόθεσμων κατά το περσινό έτος, τότε τα τιμολόγια θα χρειαζόταν να ακριβύνουν κατά 5 λεπτά.

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες προμήθειας προβαίνουν σε έναν υπολογισμό σχετικά με τις επισφάλειές τους από τα ληξιπρόθεσμα και ένα μέρος το καλύπτουν μέσω των χρεώσεων, ενώ το υπόλοιπο παραμένει στους ισολογισμούς τους.

Φόβοι για νέες αυξήσεις τιμών στο ρεύμα

Παρόλα αυτά και ανεξάρτητα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυξήσεις στο ρεύμα και μάλιστα σημαντικές προοιωνίζεται η κλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών για τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Ιουλίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αύξηση της ζήτησης.

Αν διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις, η νευρικότητα στο φυσικό αέριο, και η υψηλή κατανάλωση που βάζει στο σύστημα για περισσότερες ώρες τις ακριβές θερμικές μονάδες, στελέχη της αγοράς προβλέπουν πράσινα τιμολόγια στα 18 λεπτά η κιλοβατώρα ή και ακόμη πιο πολύ. Δηλαδή αυξήσεις 30% έναντι μέσης τιμής 15 σεντς τον Ιούνιο, εφόσον φυσικά η ΔΕΗ, δεν απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους, όπως έκανε και στις αρχές του μήνα.

Ακόμη όμως και σε αυτή τη περίπτωση, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακριβό καλοκαίρι, με κίνδυνο οι αυξήσεις να ακυρώσουν τα θετικά οφέλη από τις πτωτικές τιμές τους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Στο μέτωπο της ζήτησης, τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δείχνουν ότι στις αρχές Ιουνίου η αιχμή κυμαίνονταν γύρω στις 7.500 MWh, όταν σήμερα θα φτάσει τις 9.200 MWh, δηλαδή καταγράφεται μια αύξηση άνω του 20%.

Στο μέτωπο της χονδρεμπορικής τιμής, το Μάιο έκλεισε κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 80 ευρώ / MWh, όταν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου κινείται στα 102 ευρώ, γεγονός που συνδέεται τόσο με το φυσικό αέριο, όσο και με τη χαμηλή συμμετοχή των αιολικών.

2024-06-25T03:15:00Z dg43tfdfdgfd