Άνοδος στη WALL - 2,2% πάνω ο NASDAQ

Με άνοδο έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό βρίσκονται στο επίκνετροτ ων επενδυτών.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, καθώς ανοδικά κινήθηκε σε επίπεδο έτους ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Απρίλιο, με τις καταναλωτικές δαπάνες να ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι ενίσχυσης 4,2% τον Μάρτιο. Ο δείκτης ήταν στο 7% τον Ιούνιο του 2022. Οι αναλυτές περίμεναν 4,3%. Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης ανέβηκε 0,4%, ενώ αναμενόταν 0,3%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 4,7% σε ετήσια βάση από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν 4,5%. Το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,4% σε επίπεδο μήνα. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,8% έναντι πρόβλεψης για 0,5%, ενώ τον Μάρτιο βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα.

Επίσης, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι πλησιάζουν σε συμφωνία που προβλέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους για δύο χρόνια και ταυτόχρονα θα θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Ακόμη, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την παραχώρηση να μειώσει τη χρηματοδότηση στην εφορία (Internal Revenue Service, IRS) με σκοπό να εντείνει τους ελέγχους στους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Aύξηση 17% κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών σε αγαθά κατά τον Απρίλιο, όντας σε υψηλό έξι μηνών. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στα 96,8 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν και οι εξαγωγές μειώθηκαν. Τον Μάρτιο το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 82,7 δισ. δολ. Οι εξαγωγές έπεσαν κατά 5,5% στα 163,3 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,8% στα 260 δισ. δολ. τον Απρίλιο.

H τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ κατά τον Μάιο, έφτασε στις 59,2 μονάδες. Η αρχική μέτρηση ανέφερε απώλειες, όντας στις 57,7 μονάδες από 62 τον Απρίλιο. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό διολίσθησαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι καταναλωτές θεωρούν πως οι τιμές θα αυξηθούν κατά 3,1% εντός 5-10 ετών, όντας κάτω από την αύξηση 3,2% που έβλεπαν τον προηγούμενο μήνα. 

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επιδείξει ανθεκτικότητα παρά τη σημαντική δημοσιονομική και νομισματική σύσφιξη, όπως έκανε γνωστό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που δημοσίευσε. Το ΔΝΤ τονίζει πως ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2023 και θα τρέξει υψηλότερα το 2024. Οι αναλυτές του Ταμείου θεωρούν ότι η ισχυρή ζήτηση και αγορά εργασίας θα κρατήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα το 2023 και το 2024, αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα. «Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το δημόσιο χρέος» σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε πως το χρέος των ΗΠΑ είναι βιώσιμο αλλά δεν είναι το βέλτιστο. Εν συνεχεία, απηύθυνε κάλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει τη Fed στη μάχη με τον πληθωρισμό με τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Η απώλεια της εμπιστοσύνης στην αγορά ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θα προκαλούσε αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, επισήμανε η ίδια.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,093.34 μονάδες, με κέρδη 1%

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,204.48 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.28%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 12,975.69 μονάδες, με άνοδο 2.19%.

Ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου ενισχύθηκε 0,60 δολάρια ή κάτω από 0,1% στα 1.944,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα διολίσθησε 1,9%.

Στο πετρέλαιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου ανέβηκε 84 σεντς ή 1,2%, στα 72,67 δολάρια ανά βαρέλι και 1,4% στην εβδομάδα. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιουλίου αυξήθηκε 69 σεντς ή 0,9% στα 76,95 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία άνοδο 1,8%.

2023-05-26T20:09:07Z dg43tfdfdgfd