Ευρωαγορές: "Ψαλίδισαν" στο 1,5% τις εβδομαδιαίες απώλειες με ημερήσιο φινάλε άνω του +1%

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τρεις διαδοχικές ημέρες απωλειών που έφεραν τον Stoxx 600 στο χαμηλότερο του επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, με την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για το όριο του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επιστρέφει σήμερα. 

Το θέμα του αμερικανικού χρέους είναι καταλύτης για το επενδυτικό κλίμα και όλοι περιμένουν μία θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να το εξυπηρετεί.

Κυβερνητικός αξιωματούχος στις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι ο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είναι κοντά σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους για δύο χρόνια. Η συμφωνία θα θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την παραχώρηση να μειώσει τη χρηματοδότηση στην εφορία (Internal Revenue Service, IRS) με σκοπό να εντείνει τους ελέγχους στους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε βέβαιος την Πέμπτη ότι "δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών", ενώ σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό διαπραγματευτή βουλευτή Πάτρικ Μακ Χένρι, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αλλά βρίσκονται σε μία "ευαίσθητη φάση".

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,15% στις 461,41 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να οδηγεί τα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 2,9% και να ακολουθεί ο κλάδος εξόρυξης με κέρδη 2,6%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του δείκτη κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση ο Stoxx 600 έχασε 1,5%, στο χειρότερο του 5νθήμερο εδώ και πάνω από 2 μήνες.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,2% στις 15.983,97 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 1,24% στις 7.319,18 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,74% στις 7.627,20 μονάδες.

Αντίστοιχη η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,16% στις 26.713,40 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 εμφάνισε  κέρδη 0,82% στις 9.191,10 μονάδες.

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, άνοδο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία τον Απρίλιο, καθώς η βελτίωση των καιρικών συνθηκών ευνόησε τις επισκέψεις σε καταστήματα.

Ειδικότερα, ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 0,5% από τον Μάρτιο, κατά τον οποίο είχαν μειωθεί κατά 1,2% σύμφωνα με τα πτωτικά αναθεωρημένα στοιχεία από την Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Σημειώνεται ότι η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων προέβλεπε μικρότερη αύξηση της τάξεως του 0,3%. Ωστόσο, σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 3% από τον Απρίλιο πέρυσι, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια μείωση κατά 2,8%.

 

Διαβάστε ακόμα:

Wall: "Πατάει γκάζι" με οδηγό τα μάκρο αφήνοντας πίσω τις υφεσιακές ανησυχίες

Η BofA προειδοποιεί για επικείμενη πτώση στην Wall καθώς "στέρευσαν" οι εισροές κεφαλαίων

2023-05-26T16:32:54Z dg43tfdfdgfd