ΗΠΑ: Ενισχύθηκε ξανά τον Απρίλιο ο προτιμώμενος δείκτης της FED για τον πληθωρισμό

Ενισχύθηκε ξανά τον Απρίλιο ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, επιβεβαιώνοντας όσους αξιωματούχους της Federal Reserve έχουν προειδοποιήσει για επίμονες ανοδικές πιέσεις παρά τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων για περισσότερο από ένα χρόνο προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό – αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο μετά από μικρή άνοδο 0,1% τον Μάρτιο. 

Η ετήσια άνοδος του δείκτη διαμορφώθηκε στο 4,4% από 4,2% τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα που εμφανίζουν μεγάλες μεταβολές, ο δείκτης ενισχύθηκε επίσης 0,4% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Ο ετήσιος δείκτης ενισχύθηκε στο 4,7% από 4,6% τον Μάρτιο. 

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε αυτό που αποδείχτηκε η επιθετικότερη εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης από την δεκαετία του 1980 προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό. 

Περισσότερο ενθαρρυντική είναι η εικόνα στις καταναλωτικές δαπάνες οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. 

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 0,8% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μικρότερη αύξηση 0,4%. 

Τα στοιχεία του υπουργείου έδειξαν τέλος ότι το ονομαστικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4% τον Απρίλιο, με τους μισθούς και ημερομίσθια σε μη προσαρμοσμένη βάση να ενισχύονται 0,5%. 

 

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες

Η Ρωσία κάλεσε Αμερικανούς διπλωμάτες για να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλια του Τζέικ Σάλιβαν για την Κριμαία

2023-05-26T13:02:47Z dg43tfdfdgfd