Μ. Δαμιανάκης: Από τα ντόνατ, στο Χρηματιστήριο, την Κρητών Άρτος και πλέον στον τουρισμό

Του Γιώργου Λαμπίρη

Νέους δρόμους που σχετίζονται με την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή των Γουβών Ηρακλείου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Χερσονήσου, ακολουθεί ο επιχειρηματίας Μανώλης Δαμιανάκης, ιδρυτής της εταιρείας τροφίμων Κρητών Άρτος και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας αποχώρησε πριν από λίγες ημέρες από την Κρητών Άρτος, πουλώντας και το υπόλοιπο 25% που είχε διατηρήσει στην κατοχή του στον όμιλο Switz Group, του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, ο οποίος είχε ήδη αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της επιχείρησης από το 2019. 

Με βάση την αρχική συμφωνία, ο Μανώλης Δαμιανάκης είχε το δικαίωμα να αποχωρήσει από διευθύνων σύμβουλος και να παραμείνει πρόεδρος, κάτι που συνέβη, διατηρώντας ταυτόχρονα ποσοστό μειοψηφίας στην εταιρεία που ίδρυσε και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005. Σημειώνεται ότι το 2022 η Κρητών Άρτος κατέγραψε την καλύτερη ιστορικά χρονιά της, με τζίρο 7 εκατ. ευρώ και κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA πάνω από 1 εκατ. ευρώ. 

Οι ευκαιρίες που ανοίγει το "Μικρό Ελληνικό"

Πλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας, ο επιχειρηματίας θα δραστηριοποιηθεί τουριστικά γύρω από την πρώην Αμερικανική Βάση στις Γούβες, όπου πρόκειται να υλοποιηθεί η επένδυση της Reds, που από κάποιους έχει χαρακτηριστεί ως το "Μικρό Ελληνικό", λόγω του εμβληματικού χαρακτήρα που θα έχει για την περιοχή και των αναπτύξεων που πρόκειται να δημιουργηθούν εντός της έκτασης. 

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι η Κρήτη θα παρουσιάσει σημαντική τουριστική και οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με ώθηση από επενδύσεις όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι καθώς και η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα αλλά και το έργο ενεργειακής διασύνδεσης του νησιού με υποθαλάσσιο καλώδιο. Την ίδια στιγμή αναπτύσσεται στον γαστρονομικό και αγροτουριστικό τομέα, με έμφαση στην οινοποιία, όπου έχουν ιδρυθεί αρκετές δεκάδες νέες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν. 

Η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα του Μ. Δαμιανάκη λειτούργησε το 2022 και βρίσκεται στις Γούβες Ηρακλείου. Η ευρύτερη τουριστική δραστηριότητα του επιχειρηματία φέρει την ονομασία "Volta Suites and Villas”. Φέτος δημιουργήθηκε ένα δεύτερο συγκρότημα στην ίδια περιοχή και το 2024 θα ανοίξει μία ακόμα μονάδα εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου Χερσονήσου. 

Η Κρητών Άρτος ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, ενώ το 2009 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επενδύσεις για την επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων και την προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού. Την ίδια χρονιά η επιχείρηση εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το 2019 το Switz Group εξαγόρασε περίπου το 60% των μετοχών της επιχείρησης και στα τέλη του ίδιου έτους η εταιρεία εξήλθε του Χρηματιστηρίου.

Επενδύσεις περί τα 10 εκατ. ευρώ στον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά την νέα δραστηριότητά του, η συνολική επενδυτική δαπάνη για τις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες από πλευράς Μανώλη Δαμιανάκη, θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η οικογένεια Δαμιανάκη εκτός των άλλων δραστηριοποιείται και στον τομέα του real estate, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη, με έμφαση στα οικιστικά ακίνητα, τα οποία αποκτά, ανακαινίζει, και στη συνέχεια τα διαθέτει σε υποψήφιους αγοραστές. 

Ο ίδιος ξεκίνησε ως σύμβουλος επενδύσεων για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρήσεων και ακολούθως δημιούργησε δική του χρηματιστηριακή εταιρεία με την ονομασία Global Trust ΑΕΠΕΥ, με αντικείμενο την παροχή επενδυτικών συμβουλών. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της Παγκρήτιας Τράπεζας, έχοντας συμμετάσχει σε αυτήν τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, με χρέη ταμία. 

Πριν από την Κρητών Άρτος -το 1994- είχε συστήσει την Donut House Α.Ε., με παραγωγικές εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, όντας για την εποχή της η πρώτη βιομηχανία με αυτόματη γραμμή παραγωγής ντόνατ στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία στη συνέχεια πουλήθηκε στον όμιλο αλεύρων Αλλατίνη. Ο ίδιος παρέμεινε στο σχήμα ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και μέτοχος με ποσοστό μειοψηφίας, ενώ στη συνέχεια επήλθε η πτώχευσή της. Θυμίζουμε ότι το 2013 ο όμιλος Nutriart (Αλλατίνη-Κατσέλης) της οικογένειας Δαυίδ είχε ζητήσει αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών από το Χρηματιστήριο, καταθέτοντας ταυτόχρονα αίτηση πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΗ: Με 6,97% η Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV

Attica Group: Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση από τη Strix - Στα €2,64/μτχ. το προσφερόμενο αντάλλαγμα

2023-05-26T04:32:43Z dg43tfdfdgfd