SOCIETE GENERALE: Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα στις 20/10 ή 01/12 με κυβέρνηση ΝΔ

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τον ενθουσιασμό των αγορών στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών υπογραμμίζει η Société Générale, καθώς η Ν.Δ νίκησε κάθε δημοσκόπηση και πλέον αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να αποκτήσει αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο. Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα. Αν και μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να ακολουθεί στα τέλη του μήνα, ωστόσο μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιη πλέον.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, αλλά όχι επειδή κάποιο πολιτικό κόμμα κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Πολλοί δεν περίμεναν ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών θα ήταν τόσο αποφασιστικός, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν μόλις 3-8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, απέδειξαν ότι η ΝΔ ήταν πιο δημοφιλής από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Το κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 20%. Στον δεύτερο γύρο, αναμένεται να υιοθετηθεί ένα ημιαναλογικό σύστημα, στο οποίο το μεγαλύτερο κόμμα με πάνω από το 25% των ψήφων θα κερδίσει 20 επιπλέον έδρες και μία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5 εκατοστιαίες μονάδες ψήφων άνω του 25%, και έως το 40%. Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανεμηθούν ανά αναλογία ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο το 40% για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες η Ν.Δ να κερδίσει περισσότερες από 150 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές του δεύτερου γύρου που θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνει η SocGen.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του 2023 φαίνεται πολύ πιθανή

Η γαλλική τράπεζα έχει επισημάνει σε προηγούμενες αναλύσεις της γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της βαθμολογία investment grade ήδη από τον Οκτώβριο. Οι ισχυρές επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος ανέκαμψε γρήγορα από την άνοδο που σημείωσε κατά τη διάρκεια της Covid. Με μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να έχει τη μορφή επίσημων δανείων, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μακροπρόθεσμες λήξεις, γεγονός που μείωσε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, τονίζει η SocGen.

Όπως επισημαίνει, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει γρήγορα την Ελλάδα από το 2016, με την S&P και τη Fitch να την αξιολογούν πλέον στο BB+, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Δηλαδή, εάν οδηγηθεί σε παύση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των κονδυλίων του NGEU, η πτωτική τάση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ το 2023-2025 ενδέχεται να μην υλοποιηθεί. Γι' αυτό η έκπληξη στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου πυροδότησε το τόσο χαρμόσυνο κλίμα στις αγορές.

Πάντως η Société εκτιμά πως η αναβάθμιση έχει αποτιμηθεί από την αγορά. Το spread Ελλάδας-Ιταλίας μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και άγγιξε το ρεκόρ των -47 μονάδων βάσης τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, με το ράλι στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή κίνηση 47μ.β από τις αρχές Μαΐου.

Όπως επισημαίνει γαλλική τράπεζα, άρθρο των Financial Times ανέφερε ότι οι short θέσεις σε ελληνικά ομόλογα είχε φτάσει σε υψηλό ρεκόρ των 500 εκατ. ευρώ ακριβώς πριν από τις εκλογές, και πράγματι, όπως τονίζει και η ίδια έχει δει καθαρές ροές πωλήσεων από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και hedge funds από τον Μάρτιο, κάτι που πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει ενισχύσει το ράλι της αγοράς τη Δευτέρα. Η ανακοίνωση από της έκδοσης 15ετούς ιταλικού ομολόγου αυτή την εβδομάδα μπορεί επίσης να είχε αντίκτυπο και στο spread, όπως προσθέτει.

Σε σύγκριση με την αντίδραση που είχε η αγορά στην πρώτη αναβάθμιση - έκπληξη σε επενδυτική βαθμίδα της Πορτογαλίας το 2017, όπου το spread των πορτογαλικών ομολόγων συρρικνώθηκε κατά 36 μ.β, η πτώση στο ελληνικό spread έναντι των ιταλικών ομολόγων από τις αρχές Μαΐου φαίνεται να έχει αποτιμήσει την αναβάθμιση αξιολόγησης, όπως εκτιμά η SocGen. "Πιστεύουμε ότι το spread 10 θα συνεχίσει να μειώνεται στο τέλος του έτους εάν τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας αποδειχθούν ισχυρά, αλλά πιστεύουμε ότι θα ήταν περισσότερο μια αργή διαδικασία παρά μια απότομη πτώση", όπως επισημαίνει.

Κατά την ίδια, μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να ακολουθεί στα τέλη του μήνα, ωστόσο πιστεύει ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιη πλέον.

Διαβάστε ακόμα:

Wall: Θετικά πρόσημα για S&P και Nasdaq, οριακές απώλειες για Dow με φόντο το χρέος των ΗΠΑ

Με πτώση έκλεισε το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις του Ρώσου αναπλ. πρωθυπουργού

2023-05-26T05:02:39Z dg43tfdfdgfd