Βιοτεχνολογία: Μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα

της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό και καινοτόμο πυλώνα βιοτεχνολογίας, παρά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τους διακεκριμένους ομιλητές του πρόσφατου συνεδρίου Bio3-2024 Forum, που διοργάνωσε η BioInnovation Greece, η δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας στη χώρα μας απαιτεί μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό και στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επιπλέον, η ελληνική διασπορά μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, προσφέροντας πολύτιμους πόρους και γνώσεις.

Ο Μιχάλης Γιαούρης, επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων στο Ίδρυμα Ωνάση, επισήμανε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της προσέλκυσης ανθρώπινου κεφαλαίου για την ενίσχυση των εταιρειών και τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών.

Ο Σίμος Συμεωνίδης, Managing Partner, CEO και CIO της Kos Biotechnology Partners, αναγνώρισε ότι η βιοτεχνολογία είναι μια βιομηχανία υψηλής έντασης κεφαλαίου που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Ανέφερε ότι το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους της αγοράς της Ελλάδας μπορεί να ξεπεραστεί, καθώς η βιοτεχνολογία είναι μια παγκόσμια αγορά και προϊόντα που αναπτύσσονται στη χώρα μπορούν να διατεθούν παντού, ακόμη και σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, Partner της Threshold Venture, τόνισε ότι, παρά τη θετική διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ακούσει νέες ιδέες, εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ των όσων ανακοινώνονται και των όσων υλοποιούνται. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση αυτής της απόστασης θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας.

Η Μαρία Δραμαλιώτη-Taylor, Managing Partner της Beacon Capital, επισήμανε τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, τονίζοντας την αύξηση των διαθέσιμων funds και το εξαιρετικό ταλέντο. Υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης των επιχειρηματιών, κυρίως μετά το στάδιο Series A, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις εταιρείες τους. Πρόσθεσε ότι οι ιδρυτές στην Ελλάδα πρέπει να μάθουν να αναλαμβάνουν ρίσκα, αντί να επιλέγουν ασφαλείς λύσεις, όπως οι θέσεις δημοσίου. "Πρέπει να μάθουμε να αποποινικοποιούμε την ανάληψη κινδύνων από τους ιδρυτές στην Ελλάδα και να το κάνουμε ενεργά", τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, Partner στο BigPi, ανέφερε ότι, αν και το ελληνικό οικοσύστημα είναι μικρό συγκριτικά με εκείνα των ΗΠΑ, του Λονδίνου ή της Στοκχόλμης, αναπτύσσεται με ταχύτητα. Ενώ το μέγεθός του δεν μπορεί ακόμη να συγκριθεί με τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα, η πρόοδος και η ποιότητα του ταλέντου στη χώρα είναι σημαντικά βελτιωμένες. Ο κ. Καλλιαγκόπουλος ανέφερε επίσης ότι μια αίσθηση ενθουσιασμού είναι διάχυτη στη χώρα.

Η Άντα Γκέλου, Partner στη Sofinnova Partners, αναγνώρισε ότι το ελληνικό οικοσύστημα είναι μικρό, αλλά τόνισε ότι αναπτύσσεται γρήγορα, με μεγάλο ενθουσιασμό και ταλέντο. Υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης των Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών, ώστε να αναλαμβάνουν ρίσκα. "Για τους Έλληνες επιχειρηματίες και τις ελληνικές εταιρείες, το σημαντικό είναι να στοχεύουν παγκόσμια από την πρώτη ημέρα. Δεν υπάρχει λόγος αναμονής. Στην ερώτηση "Γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα;”, η απάντηση θα μπορούσε να είναι "Γιατί όχι;”. Θα υποστήριζα ακριβώς το αντίθετο – επενδύστε σε ελληνικές εταιρείες. Ωστόσο, είναι απαραίτητο οι Έλληνες να είναι ορατοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν δημιουργούν μια εταιρεία, πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί από την πρώτη μέρα".

Η συνεισφορά της ελληνικής διασποράς

Ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος είναι η συνεισφορά της ελληνικής διασποράς. Σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη, η ελληνική διασπορά είναι έτοιμη και πρόθυμη να βοηθήσει τον τομέα της βιοτεχνολογίας. Η μεταφορά γνώσης από τη διασπορά μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Ο κ. Σταυρόπουλος τόνισε ότι η δύναμη της ελληνικής διασποράς είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Πολλοί απόδημοι Έλληνες, λόγω της συναισθηματικής σύνδεσης με τη χώρα, ενδιαφέρονται να επιστρέψουν και να επενδύσουν χρόνο και πόρους. Αυτή η δυναμική μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτικό, πανεπιστημιακό και επιχειρηματικό.

Μακροπρόθεσμη στρατηγική

Συνολικά, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Ο κ. Συμεωνίδης, αν και ενθουσιασμένος, πιστεύει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να έχει η Ελλάδα ένα πραγματικό οικοσύστημα βιοτεχνολογίας και πιθανόν είκοσι χρόνια για να εδραιωθεί ως σημαντικός παίκτης στον τομέα. Σημαντική πρόκληση αποτελεί η ανάγκη δημιουργίας του οικοσυστήματος, ενώ αυτό ακόμα διαμορφώνεται.

Ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στη Silicon Valley ως παράδειγμα, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν δεκαετίες για να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα. Προέτρεψε δε την ελληνική κοινότητα να προετοιμαστεί για μια αντίστοιχα χρονοβόρα διαδικασία. Ανέφερε, επίσης, ότι, μόλις χτιστεί ένα ισχυρό οικοσύστημα, η ανθεκτικότητα είναι κλειδί για τη βιωσιμότητά του, ακόμα και απέναντι σε προκλήσεις όπως η υψηλή φορολογία ή άλλα αντικίνητρα. Αυτό, όπως αναφέρει, είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει και η Ελλάδα.

Η κα. Γκέλου σημείωσε ότι η βιοτεχνολογία δεν έχει σύνορα και η μετά Covid εποχή προσφέρει δυνατότητες σε επιχειρήσεις να είναι παγκόσμιες από την πρώτη ημέρα. Σύμφωνα με την κα. Γκέλου, η άντληση κεφαλαίων στην Ευρώπη ήταν ιστορικά πιο δύσκολη, όπως και η συγκέντρωση μεγάλων ποσών χρηματοδότησης, ενώ η πρόσληψη εξαιρετικά ταλαντούχων ατόμων αποτελούσε επίσης πρόκληση. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης, κάτι που συνέβαλε στη δημιουργία μιας δυναμικής και ενός πνεύματος ανθεκτικότητας.

Συμπερασματικά, η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις αλλά και πολλές ευκαιρίες. Με την κατάλληλη υποστήριξη και στρατηγικές κινήσεις, το ελληνικό οικοσύστημα βιοτεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό κέντρο, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και συμβάλλοντας στην παγκόσμια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς οι τράπεζες προετοιμάζονται για τη μείωση των επιτοκίων – Οι τρεις πηγές εσόδων

Intralot: Στη μάχη διεκδίκησης νέων μεγάλων συμβολαίων στην Αμερική

2024-09-15T05:21:53Z dg43tfdfdgfd