Ιορδανία: Τεχνοκράτης με σπουδές στο Χάρβαρντ ο "εκλεκτός" του Αμπντάλα για την πρωθυπουργία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.05

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας όρισε τον Τζαφάρ Χασάν ως πρωθυπουργό μετά την παραίτηση της κυβέρνησης την Κυριακή, ανακοίνωσε το βασιλικό δικαστήριο, λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η ισλαμιστική αντιπολίτευση σημείωσε κάποια πολιτικά κέρδη.

Ο Χασάν, επικεφαλής πλέον του γραφείου του βασιλιά Αμπντάλα και πρώην υπουργός προγραμματισμού, αντικαθιστά τον Μπίσερ Κασάουνεχ, έναν βετεράνο διπλωμάτη και πρώην σύμβουλο του παλατιού που διορίστηκε πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, αναφέρεται σε ανακοίνωση του βασιλικού δικαστηρίου.

Ο Κασάουνεχ θα παραμείνει με υπηρεσιακή ιδιότητα μέχρι το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Χασάν, με σπουδές στο Χάρβαρντ, ένας τεχνοκράτης με ευρεία εκτίμηση, θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της άμβλυνσης των επιπτώσεων του πολέμου της Γάζας στην οικονομία του βασιλείου, που έχει πληγεί σκληρά από τους περιορισμούς στις επενδύσεις και την απότομη πτώση του τουρισμού.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός προσπάθησε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που προωθούσε ο βασιλιάς Αμπντάλα για να βοηθήσει στην αναστροφή μιας δεκαετίας υποτονικής ανάπτυξης, που κυμαινόταν γύρω στο 2%, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία και τις συγκρούσεις στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία.

Το παραδοσιακό συντηρητικό κατεστημένο είχε κατηγορηθεί επί μακρόν ότι εμπόδιζε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που υποστήριζε ο δυτικότροπος μονάρχης, φοβούμενο ότι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις θα διαβρώσουν τη νομή τους στην εξουσία.

Οι πολιτικοί λένε ότι ένα βασικό καθήκον που έχει μπροστά του είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ και η συγκράτηση του δημόσιου χρέους ύψους άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια χώρα με υψηλή ανεργία και της οποίας η σταθερότητα υποστηρίζεται από δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικής βοήθειας από δυτικούς δωρητές.

Η αντιπολίτευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και οι ιδεολογικοί σύμμαχοι της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις εκλογές της Τρίτης, ενισχυμένοι από την οργή για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ισλαμιστές κέρδισαν 31 έδρες, τις περισσότερες από τότε που αναβίωσε η κοινοβουλευτική ζωή το 1989 μετά από δεκαετίες στρατιωτικού νόμου, και έτσι έγιναν η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο.

Σε μια χώρα όπου τα αντι-ισραηλινά αισθήματα είναι έντονα, ηγήθηκαν μερικών από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην περιοχή για την υποστήριξη της Χαμάς, γεγονός που οι αντίπαλοί τους λένε ότι τους επέτρεψε να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους.

Αν και η νέα σύνθεση του 138μελούς κοινοβουλίου διατηρεί μια φιλοκυβερνητική πλειοψηφία, η πιο ηχηρή αντιπολίτευση υπό την ηγεσία των ισλαμιστών θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς και την εξωτερική πολιτική που υποστηρίζονται από το ΔΝΤ, λένε διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ιορδανίας, οι περισσότερες εξουσίες εξακολουθούν να ανήκουν στον βασιλιά, ο οποίος διορίζει τις κυβερνήσεις και μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο μπορεί να αναγκάσει ένα υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί με αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης.

Διαβάστε ακόμα:

Μιανμάρ: Στους 113 οι νεκροί από τις πλημμύρες εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι

Ιταλία: Περιστατικά με ξυλοδαρμούς γιατρών και νοσηλευτών

2024-09-15T12:36:56Z dg43tfdfdgfd