Νέα στοιχήματα στη μετά ΔΕΘ εποχή - Το "βλέμμα" του Μαξίμου στους υπουργούς

του Δημήτρη Γκάτσιου

Στη μετά ΔΕΘ εποχή κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, με τα πολλαπλά στοιχήματα στον κυβερνητικό ορίζοντα να κρίνουν, αρχικά, σε βάθος τετραμήνου την τύχη της επιχείρησης επανεκκίνηση, απαρχή της οποίας αποτέλεσε η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα. 

Πραγματικές αλλαγές 

Η γαλάζια παράταξη, που στοχεύει να χτίσει και πάλι γέφυρες επανασύνδεσης με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στις εκλογικές επιτυχίες του 2019 και του 2023 και βρίσκονται εδώ και μήνες σε… φεγγάρι αποστασιοποίησης, πραγματοποιεί τα πρώτα (αν και ασθενικά είναι η αλήθεια) βήματα για την επιστροφή (σε αρχική φάση) στο δημοσκοπικό περιβάλλον του 30%. Το όλο εγχείρημα, ωστόσο, περνάει μέσα από τις ταχύτητες στην υλοποίηση των μέτρων της Διεθνούς Έκθεσης και τα αντανακλαστικά της Ηρώδου Αττικού 19 όσον αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με πολλούς λογαριασμούς να παραμένουν ανοιχτοί, έχοντας ως σημεία αναφοράς την παρατεταμένη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και την ενέργεια, τα προβλήματα στον χώρο της δημόσιας υγείας και τις συμπληγάδες του στεγαστικού και του δημογραφικού. 

"Το ζήτημα πλέον είναι να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, προκειμένου η κοινωνία να δει πραγματικές αλλαγές. Έχουμε μπροστά μας 1.000 ημέρες καθαρού πολιτικού διαδρόμου. Στο τέλος, έτσι κι αλλιώς, θα κριθούμε από τις απαντήσεις που δώσαμε στα δύσκολα μέτωπα", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν, μιλώντας στο Capital, κυβερνητικά στελέχη. Και στο πλαίσιο αυτό, τα… ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου στρέφονται στους υπουργούς, καθώς αυτοί θα αναλάβουν να μετουσιώσουν σε πράξη τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. 

Ανεβαίνουν οι ρυθμοί

Με τα σενάρια και τη φημολογία για προσφυγή στην εθνική κάλπη νωρίτερα από το 2027 να ακυρώνονται στην πράξη από το κυβερνητικό σχέδιο τριετίας που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το "βγαίνουμε άπαντες μπροστά" είναι το νέο μότο της Ηρώδου Αττικού 19. Το πυκνό πρόγραμμα συνεντεύξεων Τύπου, με στόχο την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ, που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, ήταν η πρώτη… πινελιά στον καμβά της πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης που επιχειρεί το γαλάζιο στρατόπεδο. Κι αυτό, γιατί, όπως σχολιάζουν παράγοντες σε συνομιλία τους με το Capital, η συνέχεια αναμένεται δυναμική. Τι θα περιλαμβάνει;

- Σειρά επισκέψεων κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τους νομούς της Bόρειας Ελλάδας, προκειμένου να αναλυθούν άπασες οι πτυχές του νέου κυβερνητικού οδικού χάρτη. 

- Νέο κύκλο περιοδειών του κ. Μητσοτάκη στις περιφέρειες της χώρας, με κύριο στόχο την αναγκαία επαναπροσέγγιση δυσαρεστημένων κοινωνικών τάξεων, μέσα από την αποτύπωση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών "θέλω", με ορόσημο το 2027. Για ανεργία κάτω από το 8%, υπερδιπλάσιες επενδύσεις, μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, εισφορές μειωμένες κατά έξι μονάδες και 156 ανακαινισμένα κέντρα υγείας. 

Τα μηνύματα από το… κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης ήδη έχουν σταλεί στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Κυρίως στα χαρτοφυλάκια εκείνα που καλούνται να ανεβάσουν ταχύτητα στην παραγωγή έργου, έχοντας ως μπούσουλα τις ανακοινώσεις της Διεθνούς Έκθεσης. Η παρακολούθηση της εφαρμογής των εξαγγελιών της συμπρωτεύουσας, λοιπόν, θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του. Παράλληλα, οι συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού 19 θα είναι τακτικές, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, με το βάρος να πέφτει (κατά κύριο λόγο) στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, Εργασίας, Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

"Οι κυβερνήσεις κρίνονται πάντα σε ορίζοντα τετραετίας και η δική μας κυβέρνηση θα κριθεί για τη συνολική πρόοδο της χώρας σε τρία χρόνια από τώρα", τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, με το συγκεκριμένο νεύμα να απευθύνεται και στο εσωτερικό της "γαλάζιας" παράταξης. Κυρίως, στους υπουργούς που πρέπει να τρέξουν τα πολλαπλά θέματα του τομέα ευθύνης τους, με εκπεφρασμένο τελικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Με δεδομένη τη φθορά των πρώτων δεκαπέντε μηνών της δεύτερης "γαλάζιας" τετραετίας, αλλά και τις καταγεγραμμένες αρρυθμίες στο μέτωπο της καθημερινότητας, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ταυτίσει και πάλι το DNA της Νέας Δημοκρατίας με την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις, εκμεταλλευόμενο και την κατάσταση ρευστότητας στα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρωθυπουργική αναφορά, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι η μόνη που διαθέτει κοστολογημένο και εφαρμόσιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας, συνοδεύεται από… βιτριολικά σχόλια περί "πολιτικής αφασίας" του ΣΥΡΙΖΑ και "δήθεν εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ" και έχει ευθεία αντανάκλαση στη στρατηγική σύνδεσης της οδού Πειραιώς με το κλειδί της σταθερότητας.

Το ευρωπαϊκό μέτωπο

Εάν η κυβερνητική οπτική στα του εσωτερικού μετώπου είναι εστιασμένη στην υλοποίηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη από βήματος ΔΕΘ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα… ραντάρ της Αθήνας είναι εστιασμένα στη στροφή-σοκ του Βερολίνου όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, υπό την πίεση της ανόδου της ακροδεξιάς. 

Οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ευρωπαϊκή στρατηγική, κρατούν σε κόκκινο συναγερμό Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Βουλγαρία, τις χώρες, δηλαδή, της πρώτης υποδοχής, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει στείλει τα δικά του μηνύματα στον καγκελάριο Σολτς, εν αναμονή και της παρουσίας του στη διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

"Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης", τονίζει ο πρωθυπουργός. Οι άξονες της ισχυρής φύλαξης των συνόρων και της εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν είναι η σταθερή πυξίδα, με τον κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των "27" ηγετών στις Βρυξέλλες. "Είμαστε απολύτως θωρακισμένοι… Η απόφαση που λάβαμε το 2019 ήταν ότι θα αυστηροποιήσουμε την επιτήρηση στα θαλάσσια σύνορά μας. Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα, για μια επιλογή, η οποία έχει να κάνει με τον ανθρωπισμό. Το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει την τελευταία δεκαετία περισσότερο από μισό εκατομμύριο κόσμο στις ελληνικές θάλασσες. Η επιλογή, όμως, ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη ροή", σημειώνει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Πέθανε ο Ιωάννης Διώτης - O εισαγγελέας που συνέβαλε στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη

Άννα Διαμαντοπούλου: Δεν θέλω, ούτε θα φτιάξω ένα Συριζοπασοκ - Κλειστές οι πόρτες σε όσους μας λοιδώρησαν

2024-09-15T05:21:51Z dg43tfdfdgfd