Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο κόντρα στο βελτιωμένο κλίμα στην Ευρώπη

Με απώλειες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν έστω και αν η επιφυλακτικότητα παραμένει εν αναμονή των εξελίξεων στο πολιτικό μέτωπο, λίγα 24ωρα πριν τον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών στην Γαλλία καθώς και τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα.

Οι διανομές μερισμάτων κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα επηρεάζοντας την πορεία του Χ.Α , κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνεδρίαση και φαίνεται πως θα επηρεάσει και τη σημερινή, ενώ στο "παιχνίδι" από τον επόμενο μήνα μπαίνουν και οι συστημικές τράπεζες. Σήμερα κόβουν μέρισμα οι Motor Oil και Metlen, οι μετοχέςτων οποίων καταγράφουν υψηλές απώλειες.

Με μόλις τρεις συνεδριάσεις (με την σημερινή) να απομένουν για το κλείσιμο του μήνα αλλά και του εξαμήνου στο Χ.Α, στόχος είναι ο Γενικός Δείκτης να εδραιώσει ένα επίπεδο αρκετά υψηλότερα των 1.400 μονάδων. Με τον Ιούνιο να έχει ξεκινήσει στην1.430 μονάδες, το πρόσημό του παραμένει οριακό και αβέβαιο.

Το να είναι κάποιος long στις μετοχές γενικότερα πάντως δεν είναι πλέον σαφές ούτε και εύκολο, καθώς οι "μαύροι κύκνοι" έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους και οι αγορές έχουν μπει σε μια νέα φάση αναζήτησης ισορροπίας, με το ελληνικό χρηματιστήριο, φυσικά, να μην μένει ανεπηρέαστο και αλώβητο από τις διεθνείς αναταράξεις. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών οι αναλυτές εκτιμούν πως η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει υψηλή αυτό το διάστημα και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη Γαλλία, με τον πρώτο λόγο στη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνσή του να έχουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Άλλωστε όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, λόγω των εξελίξεων, η προσπάθεια για αναρρίχηση πάνω από τις 1.500 μονάδες έχει υποκατασταθεί πλέον από την προσπάθεια διατήρησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.414,80 μονάδες με απώλειες 0,37% ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25 υποχωρεί κατά 0,31% στις 3.431,83 μονάδες, με πτώση 0,49% κινείται η μεσαία κεφαλαιοποίηση στις 2.271,68 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,32% στις 1.231,81 μονάδες.

Με απώλειες άνω του 4% κινείται η Motor Oil και άνω του 2% η Metlen, ενώ ακολουθούν με πτώση άνω του 1% οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Jumbo. 

Με κέρδη άνω του 1% κινούνται Aegean και Titan, ενώ ακολουθούν ήπια ανοδικά οι Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, ενώ ακολουθούν με ήπια άνοδο οι OTE, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Σαράντης.

Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κάποιοι νέοι καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Χ.Α σε αυτονόμηση ή να "σβήσουν" τη μεταβλητότητα.

Όπως σχολιάζει και ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, το deal για την Τέρνα Ενεργειακή το οποίο και αποτελεί μία διαδικασία εμφανώς ευεργετική για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ήρθε να "καλύψει" την ίδια μέρα η αναγγελία της κυβέρνησης για την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, δημιουργώντας παράλληλα και ερωτηματικά για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι. Σαν αποτέλεσμα ένας θετικός καταλύτης που μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στο Χρηματιστήριο πρακτικά ακυρώθηκε, τονίζει, ενώ παράλληλα, ο MSCI δεν περιέλαβε το ελληνικό χρηματιστήριο σε "watch list” για αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά, ώστε οι εν δυνάμει ροές να αυξηθούν.

Οι εξελίξεις αυτές δεν επέτρεψαν στο Γενικό Δείκτη να κινηθεί προς τις 1.440 – 1.450 μονάδες, και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τη Γαλλία, και τον πρώτο γύρος των εκλογών, με την Εθνική Συσπείρωση να έχει εμφανές προβάδισμα προκαλώντας ανησυχίες στις αγορές, συμπληρώνει ο αναλυτής.

Από την άλλη πλευρά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη είναι ανησυχητικές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και στη Μ. Ανατολή η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, ενώ αρκετοί είναι οι αναλυτές που συγκρίνουν την παρούσα κατάσταση με εκείνη του 1938, δύο χρόνια δηλαδή πριν την κήρυξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ευλόγως, αρκετοί θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή ευφορία, ελέω των αποτιμήσεων των τεχνολογικών κολοσσών, είναι πιθανό να διακοπεί, με τις κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αναγκαστούν να επισπεύσουν κινήσεις μείωσης των παρεμβατικών τους επιτοκίων, που καθυστερούν λόγω της διατηρούμενης πληθωριστικής απειλής, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Διαβάστε ακόμα:

Σε θετικό κλίμα οι ευρωαγορές μετά το τεχνολογικό sell-off των προηγούμενων ημερών

Θετικό κλίμα στην Ασία, υποχωρεί ο S&P/ASX 200 μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

2024-06-26T08:15:06Z dg43tfdfdgfd