Συγκρατημένη άνοδος στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τη FED

Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει στη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Μπορεί να επιβεβαιώθηκαν οι αγορές από αυτή τη μείωση και τα διεθνή χρηματιστήρια να αντέδρασαν θετικά σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη, ωστόσο, η μεγάλη περικοπή προκάλεσε επίσης ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που μπορεί να επιβραδύνει την έκταση της ανάκαμψης.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης κινείται με οριακά κέρδη 0,29% στις 1.423 μονάδες με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 36,74 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 7,389 εκατ. τεμάχια. 

Η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει πρόωρα κέρδη την Τετάρτη, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση 0,72% χαμηλότερα στις 1419,50 μονάδες, κοντά στο ενδοημερήσιο χαμηλό της. Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε υποτονικός στα 69 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερος από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών των 118 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο κ. Πέτρος Στεριώτης που είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής  το εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη θα "κριθεί" αναφορικά με τη σχέση του ως προς τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, ενώ πειστική ανοδική κίνηση "απαιτεί" τιμές υψηλότερα από την αντίσταση των 1.450 μονάδων.

Ο κ. Στεριώτης προσθέτει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, "εγκλωβισμένο" εδώ και πάνω από 25 συνεδριάσεις σε στενότατο εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να βρει και να αξιοποιήσει τους καταλύτες εκείνους που θα το οδηγήσουν προς το πολυετές υψηλό του Μαΐου και όχι κάτω από τη διαγραμματική στήριξη των 1.400 η οποία αποτελεί το κοντινότερο "οχυρό" πριν την περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας στη λεωφόρο Αθηνών.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο FTSE υποχωρεί κατά 0,14% στις 3.434 μονάδες και ο αντίστοιχος της μεσαίας, ο κερδίζει 0,24%. 

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,15%. Απώλειες καταγράφουν ΕΤΕ (-0,52%), Alpha Bank (-0,13%) και κέρδη οι Πειραιώς (+0,05%), Eurobank(+0,18%) και η Optima (+0,15%). Ο  Τραπεζικός Δείκτης, βασικός πυλώνας της εγχώριας Αγοράς, απέχει περίπου 10% από τα προ διμήνου υψηλά του, παρά τις ελκυστικές μερισματικές διανομές, τη μείωση του business risk κλπ. Πλέον ο κλάδος καλείται να πάει στο "επόμενο επίπεδο" εν μέσω έναρξης κύκλου επιτοκιακών μειώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για την ανατιμολόγηση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, το κόστος των καταθέσεων και συνεπώς την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η Σαράντης (+1,3%) και η ΔΕΗ (+1,7%) ενώ στη μεσαία ο ΟΛΠ (+0,93%) και η Ιντραλοτ (+0,88%).  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με  κέρδη της τάξης του 1% κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά την πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ενώ οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) η οποία θα κάνει σε λίγες ώρες τις ανακοινώσεις της. 

Με ισχυρά κέρδη κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη στον απόηχο της απόφασης της αμερικανικής Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια της.

Νικόλας Σαπουντζόγλου

Διαβάστε ακόμα:

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, τις αποφάσεις της BoE περιμένουν οι επενδυτές

Κέρδη στην Ασία στον απόηχο της Fed

2024-09-19T08:38:28Z dg43tfdfdgfd