H ελληνική εταιρεία παιχνιδιών με μεικτό περιθώριο κέρδους 50%

Του Γιώργου Λαμπίρη

Κινητική και εξωστρεφής εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα η ελληνική εταιρεία παιχνιδιών, AS Company με στόχο την ενίσχυση της αξίας της μετοχής αλλά και την προσέλκυση του επενδυτικού κοινού. Κατά την τελευταία πενταετία έχει καταφέρει να μπει σφήνα στις μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου, Hasbro και Mattel και να διατηρεί σύμφωνα με τα στελέχη της την πρώτη θέση στην αγορά παιχνιδιών στην Ελλάδα.  Η εταιρεία βγαίνει μπροστά επιδιώκοντας την εξωστρέφειά της σε αντίθεση με το παρελθόν, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, Στράτο Ανδρεάδη, πραγματοποιείται σε μία περίοδο βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος, προσβλέποντας στην ανάπτυξή της κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να αναπτύξει τις εξαγωγές και να παρουσιαστεί περισσότερο εξωστρεφής, δημιουργώντας νέες εξαγορές, ανέφερε ο ίδιος στο πλαίσιο παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. 

"Δεν υπήρξαμε εξωστρεφείς τα προηγούμενα χρόνια, γιατί ασχολούμασταν με την ανάπτυξη του business της εταιρείας. Στα 30 χρόνια δραστηριοποίησής της η εταιρεία δεν παρουσίασε ούτε μία ζημιογόνα χρονιά. Στη Ρουμανία – όπου έχει δημιουργήσει θυγατρική - μας είχαν πει ότι θα χάσουμε στην τριετία 4-5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά καταφέραμε να είμαστε κερδοφόροι από την πρώτη χρονιά", σημείωσε ο ίδιος. 

 "Σήμερα η λογιστική αξία της μετοχής είναι 2,8 ευρώ. Η τιμή της μετοχής και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό. Το επενδυτικό κοινό δεν γνωρίζει την εταιρεία. Και στόχος είναι να ενισχύσουμε την αξία της μετοχής. Αυτή τη στιγμή το 64% των μετοχών της επιχείρησης ανήκει στην οικογένεια Ανδρεάδη. Συνολικά στη μετοχική της βάση ανήκουν 1.300 μέτοχοι και μικρομέτοχοι. Για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον θα πρέπει να βγούμε μπροστά και να προβληθούμε και περισσότερο", ανέφερε από την πλευρά του ο Απόστολος Πεταλάς, μέλος της διοίκησης της AS Company. 

Η πρόκληση που φέρνει στο προσκήνιο η υπογεννητικότητα

Εκτός των άλλων ο Στρ. Ανδρεάδης στάθηκε στην υπογεννητικότητα που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. "Έχουμε φτάσει από τα 118.000 παιδιά που γεννήθηκαν το 2018 στα 78.000 παιδιά το 2023. Άρα βλέπουμε ότι η αγορά μικραίνει και αυτό είναι μία πρόκληση. Όταν μικραίνει η αγορά κάποιοι μεγαλώνουν περισσότερο". Στόχος είναι να κινηθεί κόντρα στην υπογεννητικότητα με νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα επιτραπέζια ενηλίκων, τα οποία τζιράρουν 2,5 εκατ. ευρώ από 250.000 ευρώ που έκαναν όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Πλέον ανοίγει και νέα κανάλια, αυτό του φαρμακείου μέσω της Chicco, όπου βρίσκεται στην τελική ευθεία απόκτησες των δικαιωμάτων αποκλειστικής διανομής στην Ελλάδα ενώ στόχο έχει να μπει και στα βιβλιοπωλεία. 

Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η εταιρεία έχει ως βασικό στόχο να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στη Ρουμανία, όπου αποτελεί βασικό προμηθευτή της Jumbo με στόχο τα 3 εκατ. ευρώ του 2024 (εκτίμηση του τζίρου) να ανέλθουν στα 10 εκατ. ευρώ εντός πενταετίας. "Στη Ρουμανία φέτος θα έχουμε αύξηση γύρω στο 25%. Επίσης ξεκινήσαμε να κάνουμε προϊόντα για τη Βουλγαρία, η οποία ωστόσο δεν βλέπουμε να έχει σημαντική ανάπτυξη. Στη συνέχεια σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στα Βαλκάνια, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα βήματα ταυτόχρονα", είπε ο κύριος Ανδρεάδης.

Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία το μεικτό κέρδος για την AS Company είναι καλύτερο από την Ελλάδα, γεγονός που σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας δείχνει τις προοπτικές που υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα. Στην Ελλάδα το 2023 έκλεισε με μεικτό περιθώριο κέρδους 45% και στη Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48,2%. 

Παρουσία στις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής και σούπερ μάρκετ

Aυτή τη στιγμή έχει παρουσία σε Jumbo, Μουστάκα, Hondos, Σκλαβενίτη, Γαλαξία και σε πολλά ακόμα καταστήματα με τη Jumbo να αποτελεί τον μεγαλύτερό της πελάτη.  Στόχος στην πενταετία είναι να φτάσει στα 45 έως και 50 εκατ. ευρώ με περιθώριο EBITDA 17% έως και 20%. Η εταιρεία το 2020 είχε καθαρές πωλήσεις 19,6 εκατ. ευρώ με EBITDA 3,11 εκατ. ευρώ και κέρδη πριν από φόρους 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 είχε τζίρο 28,9 εκατ. ευρώ με EBITDA, 5,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 5,95 εκατ. ευρώ. 

Η εταιρεία το 2003 είχε μετρητά και επενδύσεις 725 χιλ. ευρώ, το 2013 έφτασε στα 6,4 εκατ. ευρώ και το 2023 στα 14,31 εκατ. ευρώ σε διαθέσιμα και επενδύσεις από όπου εξαιρούνται οι επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ σε οικόπεδα που έχει αποκτήσει στην Κρήτη προς τουριστική ανάπτυξη. 

Το 2018 οι πωλήσεις ήταν 89% στην Ελλάδα με 11% πωλήσεις στο εξωτερικό και το 2023 ήταν 80% στην Ελλάδα και 20% στο εξωτερικό και ειδικότερα με πωλήσεις από τη μητρική καθώς και από τις θυγατρικές σε Κύπρο και Ρουμανία.

Στρατηγική για 50% ιδιοπαραγόμενα προϊόντα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στράτος Ανδρεάδης, αναφέρθηκε στη στρατηγική της εταιρείας για το επόμενο διάστημα. Η εταιρεία διατηρεί όπως είπε συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό. Πρόκειται για μακροχρόνια συμβόλαια, τα οποία διαχειρίζεται επί πολλά έτη. Φέτος το 36% του χαρτοφυλακίου θα προέρχεται από ιδιοπαραγόμενα προϊόντα (σχεδιάζονται στην Ελλάδα, παράγονται στην Κίνα). Στόχος εντός της τριετίας είναι να φτάσει σε ίδια προϊόντα που θα αντιστοιχούν στο 50% του χαρτοφυλακίου της. "Επιδίωξή μας είναι να βγάζουμε προϊόντα στη αγορά στη σωστή λιανική τιμή. Εάν δεν προκύπτει μία σωστή λιανική τιμή, τότε ένα προϊόν δεν βγαίνει στην αγορά". 

Αυτή τη στιγμή διατηρεί μία θυγατρική στην Κύπρο και μία στη Ρουμανία, όπου για την πρώτη ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι έχει πιάσει "ταβάνι" και για τη δεύτερη τόνισε ότι έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον. "Η αγορά της Ρουμανίας έχει ίδιο μέγεθος με την Ελλάδα με περίπου 230 εκατ. ευρώ στα παιχνίδια μαζί με τις κονσόλες παιχνιδιών, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία είναι η Lego με τζίρο 25 εκατ. ευρώ και η δεύτερη εταιρεία τζιράρει 9 εκατ. ευρώ. Εμείς έχουμε στόχο να φτάσουμε τα 10 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας. Με 8 άτομα προσωπικό που θα απασχολούμε έως τότε – σήμερα απασχολή τέσσερα άτομα - θα κάνουμε τζίρο 10 εκατ. ευρώ". 

Οι σχεδιαζόμενες εξαγορές

Ταυτόχρονα, εξετάζει εξαγορές, μία εκ των οποίων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την απόκτηση της εταιρείας Σκαρμούτσος Α.Ε. με αντιπροσωπείες Chicco και Dorel, γεγονός που την εισάγει στην κατηγορία των βρεφικών προϊόντων, όπου η AS δεν είχε έως τώρα παρουσία.  Πρόκειται για μία εταιρεία με κύκλο εργασιών 4,5 εκατ. ευρώ. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα την εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της και στόχος είναι να διατηρήσει το τζίρο που ήδη είχε η επιχείρηση. "Θα στοχεύσουμε να κάνουμε και δικά μας βρεφικά προϊόντα. Πρωτίστως θέλουμε να δούμε την αγορά, προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερα περιθώρια μεικτού κέρδους". 

Ο κύριος Ανδρεάδης ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται και άλλοι τομείς. Τον Ιανουάριο πρόκειται να γίνει μία ακόμα εξαγορά εταιρείας, όπου υπάρχουν ήδη ένας ή δύο υποψήφιοι προς απόκτηση. 

Τα ακίνητα

Στον τομέα των ακινήτων η AS Company αποφάσισε κάποια στιγμή να διαθέσει ένα μέρος των κεφαλαίων της να διατεθεί σε ακίνητα. "Όλοι γνωρίζετε τι πρόκειται να συμβεί στην Κρήτη καθώς το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα δώσει νέα δυναμική στο νησί. Πήραμε κάποια οικόπεδα, τα οποία χτίζουμε. Στην Ελούντα έχουμε συγκεντρώσει 62 στρέμματα από διαφορετικούς πωλητές. Ίσως κοιτάξουμε ακόμη ένα ή δύο οικόπεδα. Επίσης, στην Πλάκα, απέναντι από τη Σπιναλόγκα, έχουμε πάρει 30 στρέμματα από τρεις ιδιοκτήτες και υπάρχει ένα ακόμα οικόπεδο 60 στρεμμάτων, για το οποίο έχει υπογραφεί προσύμφωνο. Ωστόσο απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας. Επίσης αποκτήσαμε και ένα ξενοδοχείο στα Μάταλα προς ανάπτυξη".

Διαβάστε ακόμα:

Μάκης Κοσμάτος: "Στην Kenvue οικοδομούμε εμπιστοσύνη μέσω των brands μας με οχήματα την επιστήμη και την καινοτομία"

Η ασυλία Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για όλες τις υποθέσεις που διώκεται

2024-07-03T04:42:21Z dg43tfdfdgfd