Η τρελή φούσκα και ο "τοίχος της ανησυχίας"

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Ο δείκτης S&P 500 από τα τέλη Οκτωβρίου 2023 μέχρι και σήμερα έχει σημειώσει απόδοση περί το 33%! Για λιγότερο από οκτώ μήνες η απόδοση ζαλίζει, αν αναλογιστούμε ότι τα επιτόκια έχουν παραμείνει στο 5,25% - 5,50% και η προσδοκία μείωσης αυτών έχει περιοριστεί σημαντικά, με τις μετοχικές αξίες να αναρριχώνται τον "τοίχο της ανησυχίας" με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Tον Δεκέμβριο του 2023 οι αγορές προεξοφλούσαν μέχρι και επτά μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024! Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και οι τελευταίες εκτιμήσεις δίνουν μόλις δύο μειώσεις μέσα στο 2024, μετά και τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού. Ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι στο παρελθόν πολλές φορές οι μειώσεις επιτοκίων άφηναν υπονοούμενα ότι κάτι κακό συμβαίνει στην οικονομία, που θα το δούμε στο εγγύς μέλλον, και οι αγορές υποχωρούσαν! 

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές των μετοχών δεν είναι τίποτε άλλο από την προεξόφληση των μελλοντικών ταμειακών τους ροών - κερδοφορίας. Έτσι, τελικά οι επενδυτές εστίασαν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς και στη γενικότερη εικόνα της οικονομίας ότι οδηγούμαστε σε μία ήπια προσγείωση και όχι σε ύφεση. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία τόσο των magnificent 7 (κερδοφορία) όσο και αυτά για τη μεταβολή του ΑΕΠ (ούτε καν ήπια προσγείωση, αλλά ικανοποιητική ανάπτυξη θα έλεγα) του α’ τριμήνου 2024.

Ωστόσο οι αποτιμήσεις πλέον δείχνουν απαιτητικές, καθώς το τρέχον P/E του δείκτη υπερβαίνει τις 22 φορές τα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 30 ετών δεν ξεπερνά τις 16,6 φορές! Αν αυτή η απόκλιση δεν είναι ο ορισμός της φούσκας των αποτιμήσεων, τότε τι είναι;

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο δείκτης S&P 500 equal weight (ίδιο βάρος για όλες τις μετοχές του δείκτη) βρίσκεται στις 16,8 φορές, όσο δηλαδή και ο 30ετής μέσος όρος, ενώ, εάν εξαιρεθούν οι magnificent 7, o λόγος P/E διαμορφώνεται στις 18,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και κοιτάζοντας λίγο περισσότερο πίσω, ο δείκτης CAPE (Cyclically Adjusted Price to Earnings – τιμή προς κέρδη προσαρμοσμένα για την κυκλικότητα προσαρμοσμένα με βάση τον πληθωρισμό) βρίσκεται στις 34 φορές τα κέρδη, με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών να μην ξεπερνά τις 27,6 φορές! Ακόμα μία παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τις 360 παρατηρήσεις που έχουν τα 30 χρόνια οι 310 βρίσκονται χαμηλότερα από τις 34 φορές τού σήμερα, ήτοι το 86% των μηνών ο δείκτης έχει παραμείνει χαμηλότερα αυτού του επιπέδου ενώ μόλις το 14% υψηλότερα! 

Αφού ένας λόγος P/E δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια, προχωράμε στη σύγκριση απόδοσης ομολόγων μεσαίου ρίσκου (Baa) και απόδοσης μετοχών, που μας δίνει -0,97%, έναντι 0,04% του μέσου όρου των τελευταίων 30ετών και 0,55% σε επίπεδο τυπικής απόκλισης από το μέσο. Δηλαδή αυτήν τη στιγμή, επενδύοντας σε μετοχές, ουσιαστικά βγαίνω ζημιωμένος περίπου 1% έναντι των ομολόγων μεσαίου ρίσκου.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία για την τοποθέτηση των επενδυτών σε μετοχικές αξίες μαρτυρούν ότι τα επίπεδα αυτά δεν θεωρούνται "ύποπτα" για ενδεχόμενη ισχυρή διόρθωση. Oι κερδοσκοπικές θέσεις μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στον S&P 500 βρίσκονται στα -111.000 συμβόλαια τοποθετημένα για πτώση της αγοράς!

Καταλήγοντας, η επιστροφή στον μέσο όρο για τον λόγο P/E αργά ή γρήγορα θα γίνει (πρόβλεψη χρόνου είναι αδύνατο να γίνει), ωστόσο άμεσα δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, αφού οι επενδυτές δείχνουν να είναι περισσότερο βέβαιοι για υποχώρηση της αγοράς ή έστω έχουν λάβει θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου με βάση τις τοποθετήσεις τους. Με λίγα λόγια, εφησυχασμός δεν υπάρχει όπου θα έφερνε μια σημαντική πτώση των αγορών!

Τέλος, η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει τον "τοίχο της ανησυχίας", ενώ η καμπύλη των επιτοκίων παραμένει ανεστραμμένη (τουλάχιστον για 24 μήνες), με τα 2ετή να κερδίζουν τα 10ετή κατά 46 μονάδες βάσης! Τα κομμάτια του παζλ είναι ακόμη ανακατεμένα ενώ οδεύουμε προς τις αμερικανικές εκλογές (Νοέμβριος 2024), με τους τολμηρούς να συνεχίζουν να κερδίζουν. Ίδωμεν!

Lamda Development: Με έκπτωση 16% διαπραγματεύεται η μετοχή

Τα EBITDA των malls του ομίλου Lamda Development το α’ τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 20,9 εκατ. ευρώ, έναντι 20,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2023, ήτοι αύξηση +3%, ενώ ο καθαρός δανεισμός προσέγγισε τα 445 εκατ. ευρώ, έναντι 405 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023. 

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του α’ τριμήνου 2024, η καθαρή αξία ενεργητικού ανά μετοχή διαμορφώνεται στα 8,04 ευρώ, έναντι 8,02 ευρώ στις 31/12/2023 και 7,80 ευρώ στις 31/12/2022.

Πιο αναλυτικά, η καθαρή αξία ενεργητικού ανά μετοχή για τα τέσσερα malls που βρίσκονται σε λειτουργία φτάνει τα 3,56 ευρώ/μετοχή, τα malls του Ελληνικού αγγίζουν τα 1,81 ευρώ/μετοχή και, τέλος, το Ελληνικό προσεγγίζει τα 2,39 ευρώ/μετοχή. Σε όλα τα παραπάνω έχει γίνει η προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές (3,68 εκατ. μετοχές) που κατέχει η εταιρεία. 

Ουσιαστικά, το Ελληνικό αποτιμάται στην αξία του οικοπέδου, αφήνοντας σημαντικό περιθώριο ανόδου, και μάλιστα ανάλογο με την πρόοδο του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκπτωση με την οποία διαπραγματεύεται η μετοχή σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού αγγίζει το 16%, έναντι 25% 15 μήνες νωρίτερα. Η τελευταία φορά που η μετοχή διαπραγματευόταν σε premium ήταν το 2020, λίγο μετά το ξέσπασμα της COVID-19. 

Τέλος, η μετοχή της Lamda Development υποαποδίδει σημαντικά έναντι του FTSE Large Cap (+10%) όσο και του Γενικού Δείκτη (+10%), καθώς σημειώνει απώλειες 1% από την αρχή του 2024.

Τα κέρδη επιβεβαιώνουν τη συγκέντρωση του S&P 500 σε λίγες μετοχές

Η εκτιμώμενη αύξηση κερδών για το β’ τρίμηνο 2024 για τις μετοχές που απαρτίζουν τον S&P 500 εκτιμάται σε +9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Οκτώ από τους έντεκα τομείς εκτιμάται ότι θα σημειώσουν αύξηση κερδών, ενώ οι υπόλοιποι τρεις συρρίκνωση. Οι πρωταγωνιστές για το τρέχον τρίμηνο είναι υπηρεσίες επικοινωνίας, υγείας, τεχνολογίας και ενέργειας.

Ο τομέας των υπηρεσιών επικοινωνίας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει την υψηλότερη αύξηση κερδών, περί το +18,4%, από όλους τους τομείς του S&P 500. Σε επίπεδο εταιρείας, η Meta Platforms εκτιμάται ότι θα δημοσιεύσει κέρδη 4,68 δολ./μετοχή, έναντι 2,98 δολ./μετοχή το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ η Alphabet 1,83 δολ./μετοχή, έναντι 1,44 δολ./μετοχή το α’ τρίμηνο του 2023. Εάν εξαιρεθούν οι παραπάνω δύο εταιρείες, τότε η αύξηση κερδών για τον τομέα υποχωρεί στο +3,1%!

Τη δεύτερη υψηλότερη εκτιμώμενη αύξηση κερδών αναμένεται να εμφανίσει ο τομέας της υγείας, με 16,8%. Η Merck είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης του τομέα, με εκτιμώμενα κέρδη 2,14 δολ./μετοχή, έναντι ζημιών 2,06 δολ./μετοχή πέρυσι. Εάν εξαιρεθεί η Merck, τότε η αύξηση κερδών γίνεται συρρίκνωση κατά -1,4%!

Την τρίτη υψηλότερη εκτιμώμενη αύξηση κερδών αναμένεται να εμφανίσει ο τομέας της τεχνολογίας, με 16,1%. Η Nvidia είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης του τομέα, με εκτιμώμενα κέρδη 0,64 δολ./μετοχή, έναντι 0,27 δολ./μετοχή το α’ τρίμηνο του 2023. Εάν εξαιρεθεί η Nvidia, τότε η αύξηση κερδών για τον τομέα υποχωρεί στο +6,6%, από +16,1%! 

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω επιβεβαιώνει αυτό που πραγματοποιεί η αγορά το τελευταίο χρόνο, με μόλις 5-7 εταιρείες να κινούν έναν δείκτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων! Πάντως, οι παραπάνω εταιρείες έχουν λόγο να γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τους επενδυτές, καθώς παρουσιάζουν υψηλή ανάπτυξη κερδών!

Ατζέντα (25-30/6/2024)

Εβδομάδα μερισμάτων και γενικών συνελεύσεων

Την Τρίτη οι μετοχές της ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, οι μετοχές των Τιτάν (0,85 ευρώ), Viohalco (0,12 ευρώ/μετοχή), Cenergy Holdings (0,08 ευρώ/μετοχή), Quest (0,22 ευρώ/μετοχή), Optima Bank (0,44 ευρώ/μετοχή), ΕΧΑΕ (0,25036335 ευρώ/μετοχή), Intracom (0,0503722776 ευρώ/μετοχή), Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (0,43 ευρώ/μετοχή) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (0,04 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2023, ενώ οι Δρομέας και Λανακάμ έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ.

Την Τετάρτη οι μετοχές των Motor Oil (1,40 ευρώ), Μυτιληναίος (1,50 ευρώ) και Fourlis (0,12 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2023, οι ΓΕΚ Τέρνα, Τεχνική Ολυμπιακή, Βογιατζόγλου, Intertech και Logismos έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ θα διεξαχθεί δημοπρασία 6μηνων ΕΓΕΔ. 

Την Πέμπτη οι ΔΕΗ, Lamda Development, Space Hellas, Έλαστρον, Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος, Λάμψα, Ιατρικό Αθηνών και Helleniq Energy έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να δημοσιεύσει την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Μάιο. 

Την Παρασκευή οι ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Frigoglass, Πλαστικά Κρήτης, SATO, ΕΚΤΕΡ, ΒΙΣ, AVE, Μπήτρος και Παΐρης έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., η Attica Bank αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Απρίλιο.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον δείκτη προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης την Παρασκευή

Την Τρίτη δημοσιεύεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη είναι η σειρά για τη δημοσίευση των πωλήσεων νέων κατοικιών για τον Μάιο στις ΗΠΑ. 

Την Πέμπτη ανακοινώνονται οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών για τον Μάιο στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ α’ τριμήνου 2024 των ΗΠΑ (προηγούμενη μέτρηση +1,3%).

Την Παρασκευή τα ξημερώματα δημοσιεύεται ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία, ενώ αργότερα το πρωί σειρά έχει η ανεργία για τον Μάιο στη Γερμανία. Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα ανακοινώνεται ο δείκτης προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE), τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed για την πορεία του πληθωρισμού, αριθμός ο οποίος ενδέχεται να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές. Η εβδομάδα κλείνει με την ανακοίνωση των πληθωριστικών και καταναλωτικών προσδοκιών τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Διαβάστε ακόμα:

Ας σοβαρευτούμε

Να μια εταιρεία χρυσάφι

2024-06-24T21:24:44Z dg43tfdfdgfd