Ν/σ για ΣτΕ: Ναι από ΝΔ, όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ν. Αριστερά, Πλ. Ελευθερίας- Επιφυλάξεις απο τους υπόλοιπους

Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας και την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με Ελληνική Λύση, «Νίκη», και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

«Οφείλουμε να επισπεύσουμε την διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης. Με το νομοσχέδιο αυτό παρέχονται τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία που χρειάζονται οι δικαστές», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας και διαβεβαίωσε ότι «θα ενσωματωθούν βελτιωτικές προτάσεις φορέων και κομμάτων, ώστε να έχουμε ένα άρτιο και αξιόπιστο θεσμικό εργαλεία για να επιταχυνθεί η δίκη στο ΣτΕ».

Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, ενώ «στην ΕΕ ο μέσος όρος ολοκλήρωσης μιας δίκης είναι οι 249 μέρες, στη χώρα μας ξεπερνά τις 1.149 μέρες».

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε κυρίως «στην μη επαρκή και ουσιαστική διαβούλευση», στην «ακυρωτική διαδικασία που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες σε βάρος των οικονομικά αδύνατων πολιτών», και «στον περιορισμό των σελίδων των δικογράφων».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, υποστήριξε ότι «όχι μόνο είναι ένα νομοσχέδιο πρόχειρο και αποσπασματικό αλλά έχει και την πρωτοτυπία να παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών με μονοδιάστατη διαβούλευση με τους συμβούλους του Επικρατείας, αποκλείοντας εντελώς τους δικηγόρους».

Η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη, επεσήμανε ότι «έχουμε ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δικαστικών λειτουργών του ΣτΕ και από μόνο του αυτό είναι υπονομευτικό στο σκοπό που υποτίθεται ότι υπηρετεί, για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που τίθεται στην διάθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των υποθέσεων των λαϊκών στρωμάτων καθώς τους επιβάλλονται απαγορευτικά κόστη ενώ τίθενται σε διακινδύνευση τα ατομικά δικαιώματα τους».

«Το νομοσχέδιο δεν αποσκοπεί στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά μόνο για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν μπορεί η δίκαιη δίκη να είναι αποκλειστικό προνόμιο των δικαστικών λειτουργών. Έχουμε ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δικαστών με αποκλεισμό από τη διαβούλευση των δικηγορικών συλλόγων», σημείωσε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζητώντας την απόσυρση του.

«Για νομοσχέδιο καθεστωτικής αντίληψης χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Γιώργος Αποστολάκης, ενώ η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, ζήτησε την απόσυρσή του υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζονται οι στοιχειώδεις κανόνες της καλής νομοθέτησης και του κράτους δικαίου». Τέλος ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, εξέφρασε την διαφωνία του επισημαίνοντας ότι υπάρχει μονομερής υποστηρικτική στάση των συμβούλων του ΣτΕ το οποίο είναι πρωταθλητής στις καθυστερήσεις.

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Ζεμπίλης, επεσήμανε ότι είναι «μια σημαντική και ιστορική μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό του ΣτΕ με στόχο μια ποιοτική, δίκαιη και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης».

Νατάσα Θωμά

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024-06-28T11:59:42Z dg43tfdfdgfd