Το κουτσάλογο έγινε ίππος και απειλεί με κίνηση-ματ

Του Απόστολου Μάνθου

Να λοιπόν που ο στρατηγικός σχεδιασμός της Intrakat (ΙΝΚΑΤ) που παρουσίασε στο "Investor Update" o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αποκάλυψε ολοφάνερα αυτό που είχαμε μεν υποψιαστεί, αλλά περιμέναμε να το δούμε και λίγο πιο ολοκληρωμένο στις μετέπειτα κινήσεις της διοίκησης. 

Η εξαγορά λοιπόν της Άκτωρ στις 15 Νοεμβρίου του 2023 όχι απλώς έχει ισχυροποιήσει πλήρως τον όμιλο, αλλά μέσω ενός καλοσχεδιασμένου στρατηγικού πλάνου τον οδηγεί στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου. Το "κουτσάλογο" που ανέφεραν κάποιοι διεξοδικά την εποχή που το deal έβγαινε στην επιφάνεια έχει μετατραπεί σε "ίππο" που οδηγεί την Intrakat σε κίνηση-ματ στο χώρο των κατασκευών. 

Δίχως την Άκτωρ, η Intrakat δε θα μπορούσε να φτάσει αρχικά το ανεκτέλεστο έργων στα 5 δισ. ευρώ, ούτε φυσικά θα μπορούσε να χτυπήσει την αγορά της Ρουμανίας που είναι ικανή να του φέρει έργα που αγγίζουν το νούμερο των 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 δισ. ευρώ είναι ήδη υπογεγραμμένα και προς υλοποίηση. 

Χωρίς την Άκτωρ δε θα μπορούσε ούτε καν να ψελλίσει  τον επιδιωκόμενο στόχο έργων στην Ελλάδα στα 16 δισ. ευρώ ή συνολικά, δηλαδή μαζί με τη Ρουμανία, στο ποσό μαμούθ των 23 δισ. ευρώ έως το 2026. Χωρίς τον "ίππο" η Intrakat θα κρεμόταν από τα αυξημένα κόστη και τα μικρά περιθώρια κέρδους που θα της άφηναν οι "έξω" εργολάβοι μιας που δε θα είχε καμία σχεδόν δύναμη να φέρει σε πέρας ένα τόσο γιγάντιο ανεκτέλεστο έργων. 

Ο κατασκευαστικός αυτός  λοιπόν ίππος κάτω από την κατάλληλη καθοδήγηση και διαχείριση των οικονομικών του περιθωρίων μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμος προσφέροντας στον "αφέντη" του μια πανίσχυρη και αρκετά πλεονεκτική θέση στην αγορά. 

Αν όντως ο Εξάρχου καταφέρει να τον εδραιώσει οικονομικά, ωθώντας τον στο σωστό δρόμο της παραγωγής, τότε θα είμαστε μπροστά σε ένα εταιρικό "θαύμα" στις κατασκευές. Προσέξτε, όταν η Άκτωρ και ιδιαίτερα ο κατασκευαστικός τομέας μεσουρανούσε εν έτη 2008, έκανε τζίρο 1,457 δισ. ευρώ και κατέβαζε EBITDA κέρδη περίπου στα 60 εκατ. ευρώ, έχοντας ένα περιθώριο EBITDA που έπαιζε σε εκείνη την τριετία ανάμεσα στο 3,6% με 4,3% - και από αυτό έπεφτε τελικά στο ταμείο υπό τη μορφή καθαρής κερδοφορίας ένα περιθώριο στο 1,4% με 2,7%.  

Αν τώρα λοιπόν έρθει ο Εξάρχου και ανεβάσει το περιθώριο κέρδους EBITDA στο διπλάσιο, δηλαδή στο 8% και φέρει ένα καθαρό περιθώριο κερδοφορίας στο μισό ή λίγο πιο πάνω στο 4% με 5%, τότε τα πράγματα αν βάλουμε μέσα και τον υπόλοιπο όμιλο με το χαρτοφυλάκιο των ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οδηγούνται σε νούμερα που είναι ικανά να φέρουν  μια κεφαλαιοποίηση κοντά στα 2 δισ. ευρώ ή  μια τιμή μετοχής πάνω από τα 12,40 ευρώ (!).  

Ένα απλό παράδειγμα αύξησης του περιθωρίου κέρδους είναι τα Ελληνικά Λατομεία Α.Ε που ανήκει εξολοκλήρου πλέον στην Intrakat, μετά την εξαγορά της Άκτωρ. Η Intrakat, λοιπόν, είναι ίσως η μοναδική κατασκευαστική που έχει αδρανή υλικά, την πρώτη ύλη δηλαδή, με εξασφαλισμένη χαμηλή τιμή, μιας που τα λατομεία είναι δικά της.  Τα Ελληνικά Λατομεία που την εποχή του 2007 με 2009 έφεραν στην Άκτωρ έσοδα της τάξης των 45 με 37 εκατ. ευρώ και EBITDA κέρδη περίπου στα 4 εκατ. ευρώ στην τελευταία οικονομική χρήση που βρήκα το 2021 είχε πέσει στα 6,5 εκατ. έσοδα και σε τελικές ζημιές της τάξης των 257 χιλ. ευρώ.

 Ο Εξάρχου λοιπόν και το διοικητικό του team έχουν θέσει στρατηγικό πλάνο τα λατομεία αυτά να δίνουν ακόμα και τα τριπλάσια έσοδα στην Intrakat, καθώς πέρα από τις ενδοομιλικές πωλήσεις θα ανοίξει τη δραστηριότητα και πρός τρίτους. Προσέξτε υπάρχουν ακόμα κατασκευαστικά έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 17 δισ. ευρώ, τι αξία νομίζετε από αυτά μπορεί να κατευθυνθεί στα αδρανή υλικά που παράγει η λατομική δραστηριότητα της Intrakat;

Πάμε λίγο στη Ρουμανία να δούμε τι μεγάλα περιθώρια εσόδων και κερδοφορίας έχει η Intrakat εκεί μέσω της Άκτωρ. Το αντίστοιχο λοιπόν RRF που διατίθεται για κατασκευαστικές επενδύσεις στη Ρουμανία ξεπερνά τα 17,5 δισ. ευρώ που μαζί με την ιδιωτική μόχλευση μπορεί να φτάσει στο νούμερο που δήλωσε και η Intrakat στο "Investor Update" δηλαδή στα 26 δισ. ευρώ. Οι σοβαροί αντίπαλοι λοιπόν της Intrakat σε αυτούς τους διαγωνισμούς των δημοπρατούμενων έργων είναι ένας τουρκικός όμιλος και ένας κινέζικος όπου όμως χάνει συνεχώς συμφωνίες λόγω και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Κίνα. 

Ουσιαστικά δηλαδή ο αντίπαλος είναι ένας, όπου όμως και αυτός έχει χάσει σημαντικό έδαφος μετά και την ισχυρή επάνοδο της Άκτωρ στη χώρα μετά κυρίως και την ανέλπιστα εκτεταμένη κάλυψη από τα ρουμανικά ΜΜΕ της  έναρξης λειτουργίας του δεύτερου Μηχανήματος Διάνοιξης Σηράγγων (TBM) της  θυγατρικής πλέον του ομίλου Intrakat, η οποία κατασκευάζει τη σιδηροδρομική γραμμή Brasov - Sighisoara, που  αποτελεί τμήμα του στρατηγικής σημασίας διευρωπαϊκού άξονα Ρήνου - Δουνάβεως. 

Ο Εξάρχου λοιπόν βλέποντας το όλο σκηνικό που πάει να στηθεί υπέρ του ομίλου δίνει κορυφαία προτεραιότητα στη αγορά της Ρουμανίας χαρακτηρίζοντάς  τη ως ζωτικής σημασίας ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές που θα ενισχύσουν περικλείοντας τον κατασκευαστικό κλάδο. 

Εξαγορά ετοιμάζεται και στο χώρο τον ΑΠΕ, όπου η Intrakat  έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα, η οποία θα βοηθήσει τον όμιλο στην ταχύτερη υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού στην ενέργεια, έχοντας ως στόχο την αύξηση των εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή. Ήδη, η εταιρεία έχει δρομολογήσει επενδύσεις ισχύος 500MW για την επόμενη διετία και προσδοκά να έχει έσοδα ύψους 40 εκατ. από τις ΑΠΕ το 2026 και EBITDA της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της διοίκησης το 2026 ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, με EBITDA κέρδη να φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Για το 2024 απλά τα αναφέρω τα λόγια του Εξάρχου μιλώντας προς τους εργαζόμενους του ομίλου... "Το 2024 θα εδραιώσουμε τη θέση μας στην αγορά. Θα μεγαλώσουμε, θα σταθεροποιήσουμε τη θέση μας στην αγορά και θα ενισχύσουμε σημαντικά τον όμιλο. Το όραμά μας είναι μακράς πνοής. Είναι μαραθώνιος που αρχίζει με σπριντ, αλλά δεν τελειώνει με αυτό"

Παράλληλα το Νοέμβριο μαζί με τις εξαγορές που θα ανακοινωθούν θα μάθουμε και το νέο brand name του ομίλου στο πλαίσιο του στρατηγικού εταιρικού μετασχηματισμού της. Είμαι πολύ περίεργος να ακούσω το νέο όνομα που δε θα έχει φυσικά μπροστά το "Intra". 

Τέλος στη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής εντοπίζουμε στο διεβδομαδιαίο chart τιμών τη δημιουργία ενός αγοραστικού "βατήρα" γύρω από την ευρεία ζώνη στήριξης των 5 με 4,70 ευρώ που στην ουσία προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ανοδική κίνηση που θα φέρει τη μετοχή προς το πρώτο όριο αντίστασης των 6,20 ευρώ ή μια ανάσα από την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ.

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

Διαβάστε ακόμα:

Η τρελή φούσκα και ο "τοίχος της ανησυχίας"

Κόντρα στο πτωτικό κύμα

2024-06-27T21:21:06Z dg43tfdfdgfd